Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 135, 14 Νοεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΑ «ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ» ΜΝΗΜΑΤΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: «ΛΥΣΗ, ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

«Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ»

ΣΟΦΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο ζωγράφος Ράλλης Κοψίδης
δείτε έργα του από την ενότητα Λαύριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η τελετή ενθρονίσεως του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής & Πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου (12/11/2006), παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσου Παπαδόπουλου, όλης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και εκπροσώπων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Δογμάτων.

Προσφωνώντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος έκανε ευθεία αναφορά στο Κυπριακό πρόβλημα και κατέληξε λέγοντας: «Είθε, επί των ημερών της Αρχιεπισκοπείας σας να δει η Κύπρος απελευθερούμενα τα, υπό των τουρκικών δυνάμεων, ματαίως και αδίκως και παρά πάσαν έννοιαν διεθνούς Δικαίου κατεχόμενα βόρεια Κυπριακά εδάφη και τα σήμερον διηρημένα εδάφη της επανενούμενα εις ενιαίον δημοκρατικόν κράτος. Είθε και ο Απόστολος Βαρνάβας να απολαύσει καιομένην και πάλιν την κανδήλαν του και οι συνεχώς βεβηλούμενοι Ιεροί χώροι του κατεχομένου τμήματος να επαναλειτουργήσουν ως τοιούτοι και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν εις τας εστίας των και οι Πανέλληνες αλλά και πάς φιλελεύθερος λαός να αισθανθούμε την δικαίωσιν των νεκρών μας και των αγνοουμένων μας, την ικανοποίησιν της ποθητής μας ελπίδος δι’ ειρηνικήν και προόδου πλήρη ζωήν όλων των κατοίκων της νήσου και την μείζονα των αρετών, την αγάπην, επεκτεινομένην και ευαγγελιζομένην τους πάντας…».

Δείτε την πλήρη ομιλία του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΑ «ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ» ΜΝΗΜΑΤΑ

Προσκύνημα στον χώρο όπου αναπαύονται οι νέοι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, την περίοδο 1955 – 59, στα «φυλακισμένα» μνήματα, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο περιθώριο της ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου (12/11/2006).

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος έκανε την ακόλουθη δήλωση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Θεώρησα ως ένα από τα πρώτα μου καθήκοντα και μελήματα, μετά την τελετή της ενθρονίσεως, το προσκύνημά μας στα «φυλακισμένα» μνήματα. Ήρθαμε εδώ να προσκυνήσουμε στους τάφους των αλησμόνητων ηρώων μας, των οποίων παρακολουθήσαμε όλη την εποποιία ήδη από τα νεανικά μας χρόνια.

Βρήκαμε να είναι αναπτερωμένο το εθνικό φρόνημα στον Κυπριακό λαό και αυτό πράγματι, είναι μια παρήγορη διαπίστωση, γιατί ο λαός που ξέρει την ιστορία του, ο λαός που διδάσκεται από αυτήν, είναι βέβαιο ότι έχει μέλλον και προοπτική μέσα στην ιστορική του πορεία. Αυτό εύχομαι και για τον Κυπριακό Ελληνισμό».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: «ΛΥΣΗ, ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

Αποκλειστική συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην δημοσιογράφο Αδαμαντία Μπούρτζινου, παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ (11/11/2006).

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρθηκε στην ιστορία Της, στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος, για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Κυπριακό πρόβλημα, το σχέδιο Ανάν, τις προκλήσεις των Τούρκων στα κατεχόμενα εδάφη κ.ά.

Για την λύση του Εθνικού ζητήματος, ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε τα εξής: «Πιστεύω ότι θα λυθεί το Κυπριακό προτού μπει η Τουρκία στην Ευρώπη. Στην πορεία της προς την Ευρώπη πιστεύω ότι θα υποχρεωθεί να δώσει λύση στο Κυπριακό. Εκείνο που με θλίβει είναι ότι η Τουρκία δεν θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίαν προσεχώς. Θα περάσουν 10-15 χρόνια και είναι πολύς ο χρόνος. Εμείς θα θέλαμε εάν η Τουρκία πράγματι επιθυμεί ευρωπαϊκή πορεία να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά. Καλούμε και τους Ευρωπαίους εταίρους να συμβάλλουν σε αυτό. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία, γιατί, αν δεν πιεστεί, σίγουρα δεν θα δεχτεί να δώσει μια λύση στο Κυπριακό γιατί, ας μην εθελοτυφλούμε, η Τουρκία θέλει δύο κράτη στην Κύπρο και, παρόλο που το γνωρίζουν αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη και η Αμερική και η Ευρώπη, εντούτοις την αφήνουν ανενόχλητη και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Δείτε την πλήρη συνέντευξη

Κορυφή σελίδας


«Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ»

Με τους εκπροσώπους της Πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (13/11/2006), οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα της ανέγερσης Μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Μουσουλμάνων της Πρωτεύουσας.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και η ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας, για τους πιστούς κάθε γνωστής θρησκείας, δεν αποτελούν μόνο συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά αυτονόητες ανθρώπινες ανάγκες τις οποίες, κάθε φορά, η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίζει και να σέβεται.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Κορυφή σελίδας


ΣΟΦΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Πατρικό μήνυμα προς τα μέλη της 2ας Επιστημονικής Συνάντησης της Ενώσεως Ιατρών «Ευρωκλινικής Αθηνών», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (12/11/2006), απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η ιδιαιτερότητα της ποιμαντικής μας διακονίας, μάς φέρνει δύο εικόνες στο νου, σχετιζόμενες με το αντικείμενο του λειτουργήματός σας. Η μία είναι η εικόνα της συγκύπτουσας του Ευαγγελίου, η οποία, σπάνια, αλλά υπαρκτή ακόμη και σήμερα, μάς ταράζει όταν αναλογιζόμαστε ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας αδυνατούν από μυοσκελετικές ανωμαλίες, να στρέψουν το βλέμμα προς τον ήλιο και να χαρούν το δώρο που απλόχερα χάρισε ο Θεός στον κόσμο Του. Η δεύτερη είναι αυτή των αποτελεσμάτων των υπεράριθμων οδικών ατυχημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και που συνθλίβουν κυριολεκτικά οστά και ιστούς.

Σε περιπτώσεις όπως η πρώτη, η πρόληψη λειτουργεί επανορθωτικά, σε περιπτώσεις, όπως η δεύτερη, η επέμβαση λειτουργεί αποκαταστατικά. Και στις δύο, όμως, αντιλαμβάνεται κανείς το μεγαλείο και τη σοφία με την οποία είναι πλασμένο το μυοσκελετικό ανθρώπινο σύστημα ώστε η έλλειψη συνεργασίας ενός μέρους να ακυρώνει την κίνηση και λειτουργία του όλου….»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«… την Ελλάδα την ταυτίζω με τον Ορθόδοξο πολιτισμό, κάτι που νομίζω ότι είναι λογικό, αν και στη μακρόχρονη ιστορία της σίγουρα υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που συνετέλεσαν στο να διαμορφωθεί η ταυτότητά της…
… Στην περίπτωση της Ελλάδας, πιστεύω ότι ο πιο εύστοχος προσδιορισμός της ταυτότητάς της είναι ότι αποτελεί κομμάτι του Ορθόδοξου πολιτισμού…»

Σάμιουελ Χάντινγκτον, Συνέντευξη στο περιοδικό «BHMAGAZINO», 7/7/2002


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ