Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 133, 7 Νοεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ»

ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Διάλεξη για τα "Σεπτεμβριανά" δίνει ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης το απόγευμα της Τρίτης, στις 19.00, στο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Aναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι). Διαβάστε στη Μυριόβιβλο κείμενα του επιφανούς βυζαντινολόγου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


Η αναβληθείσα, προ τριετίας και εκκρεμούσα μέχρι σήμερα επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό, θα πραγματοποιηθεί, με ομόφωνη Συνοδική απόφαση, στις 14 Δεκεμβρίου 2006.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου (3/11/2006), «Κατά την επίσκεψη αυτή, εκτός της ιδιαιτέρας συνομιλίας, την οποία θα έχουν οι δύο Προκαθήμενοι, θα επιδοθεί προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο τμήμα της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Παύλου, ως δώρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, της οποίας ο Απόστολος των Εθνών είναι ιδρυτής.

Κατά την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στη Ρώμη, το Πανεπιστήμιο του Λατερανού θα τον ανακηρύξει δόκτορα Honoris Causa…»

Δείτε το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου
Κορυφή σελίδας


ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής & Πάσης Κύπρου εξελέγη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Χρυσόστομος (5/11/2006), εις διαδοχήν του βαρέως ασθενούντος προκατόχου του κ. Χρυσοστόμου.

Επί τω ακούσματι της εκλογής, συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο έχει ως εξής: «Γηθοσύνως πληροφορηθέντες ανάδειξιν Υμετέρας Μακαριότητος εις ιστορικόν, παλαίφατον και Αποστολικόν θρόνον Εκκλησίας της Κύπρου, ασμένως συγχαίρομεν Υμετέρα κορυφή τηλικαύτης λαχούση Θεοβράβευτον και δικαίας τιμής ομού τε των Κυπρίων Εκκλησία τοιούτο αξιωθείση Προκαθήμενον.

Αδελφικώς ασπαζόμενοι Υμάς, ολοθύμως τείνωμεν ευχάς υπέρ Υμών δεόμενοι του Μεγάλου Αρχιποίμενος διαφυλάττειν Υμάς επιμήκιστον, υγιαίνοντα και τον λόγον της αληθείας ορθοτομούντα. Την ευστάθειαν δε της Κυπριακής Εκκλησίας απεργαζόμενον προς δόξαν του ευλογητού Αυτού Ονόματος».
Κορυφή σελίδας


ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ


Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συναντήθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (3/11/2006), στο γραφείο του στην Ιερά Σύνοδο, με την ανήλικη κακοποιηθείσα από τέσσερις συμμαθητές της, μαθήτρια του Λυκείου της Αμαρύνθου και την μητέρα της.

Επρόκειτο για μία ποιμαντικού περιεχομένου συνάντηση στη διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος, ως Πνευματικός Πατέρας, προσέφερε την ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση του ιδίου και της Εκκλησίας μας στην μαθήτρια, η περίπτωση της οποίας έχει συγκλονίσει την Ελληνική κοινή γνώμη, τις τελευταίες ημέρες.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε στην Αρχιεπισκοπή με τους τέσσερις ανήλικους μαθητές και τους γονείς τους.

Παρών στις συναντήσεις ήταν και ο Ποιμενάρχης της περιοχής της Αμαρύνθου, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ»


Συνέντευξη στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων «RUSSIAN NEWS INFORMATION AGENCY “NOVOSTI”» παραχώρησε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (1/11/2006), στην οποία αναφέρεται σε ζητήματα όπως η τρομοκρατία, ο Διαχριστιανικός και Διαθρησκειακός διάλογος, οι σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, οι σχέσεις της Εκκλησίας με την πολιτική κ.ά.

Για το θέμα της τρομοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ακράδαντα, όπως νομίζω και ο κάθε εχέφρων νους, ότι η βία γεννά βία, το κακό διαιωνίζει το κακό, ο θάνατος σπέρνει θάνατο. Η αυτονόμηση του ανθρώπου από το θέλημα του Θεού και η εωσφορική υπερεκτίμηση των δυνάμεών του προκαλούν συνεχείς εκτροπές, αποξενώνουν τους ανθρώπους, ορθώνουν τείχη ασυνεννοησίας, σβήνουν κάθε ίχνος ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, επιβάλουν το δίκαιο του ισχυροτέρου και οδηγούν σε τραγωδίες σαν κι αυτές που βίωσε το Μπεσλάν και βιώνουν, δυστυχώς και άλλα μέρη της γης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και όλες οι Χριστιανικές Ομολογίες, είμαστε σταθερά ταγμένοι στην πρόταξη του διαλόγου για την επίλυση των όποιων επιμέρους διαφορών. Και είμαστε πρώτοι εμείς που δώσαμε το μήνυμα για την έναρξη είτε Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών διαλόγων, είτε διαλόγων μεταξύ των θρησκευτικών και των πολιτικών ηγετών του κόσμου, γιατί πιστεύουμε ότι οι Εκκλησίες και οι Θρησκείες γενικότερα, έχουν τη δύναμη να ενεργήσουν θετικά και κατευναστικά μεταξύ των ανθρώπων, να επηρεάσουν προς το καλό τις αποφάσεις των ηγετών, ενώ, παράλληλα, οφείλουν να καταστήσουν σαφές ότι ο σφετερισμός του ονόματος του Θεού για την χρήση βίας και την διασπορά του θανάτου, είναι γεγονός απαράδεκτο, παράλογο, καταδικαστέο και μη επιτρεπτό από τις ίδιες τις θρησκείες».

Δείτε την πλήρη συνέντευξη
Κορυφή σελίδας


ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Επίκαιρο μήνυμα, με την ευκαιρία της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας (1η Κυριακή του Νοεμβρίου), απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, ως φιλόστοργος Μητέρα, έδειξε και δεικνύει αδιαλείπτως ιδιαίτερη ευαισθησία, γι’ αυτό και η ίδια έλαβε, δια της Ιεραρχίας, ειδικά μέτρα, τόσο για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος, όσο και για την συμπαράσταση, ηθική και υλική, προς την πολύτεκνη οικογένεια. Γνωρίζω τα ποικίλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι και είμαι κοντά σας, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η ευρύτερη Εκκλησία.

Η πίστη σας στον φιλάνθρωπο Θεό, το φρόνημα που σάς χαρακτηρίζει και η εμπιστοσύνη σας στις αξίες της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως, σάς αναδεικνύουν νικητές της ζωής. Ο αγώνας σας δύσκολος, αλλά ελπιδοφόρος. Συνεχίστε τον και σίγουρα θα αποδώσει κι άλλους εύχυμους καρπούς...».Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Άγγλος ή Γερμανός ή Γάλλος δύναται να είναι κοσμοπολίτης ή αναρχικός ή άθεος ή οτιδήποτε. Έκαμε το πατριωτικό του χρέος και έκτισε μεγάλη πατρίδα. Τώρα είναι ελεύθερος να επαγγέλλεται, χάριν της πολυτέλειας, την απιστία και την απαισιοδοξία.

Αλλά Έλλην την σήμερον, όστις θέλει να κάμει δημόσια τον άθεο ή τον κοσμοπολίτη, ομοιάζει με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φτάσει εις ύψος και φανεί και αυτός γίγας. Το Ελληνικόν έθνος το δούλον, αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον έχει και θα έχει διαπαντός ανάγκη της Θρησκείας του...».


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Λαμπριάτικος Ψάλτης»


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ