Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 131, 31 Οκτωβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ»

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ





ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Γράμμα
στον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό
διαβάζει
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος



Η Εκκλησία στα χαρακώματα
μαρτυρίες πίστης και θάρρους






ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ»


Βαρυσήμαντο κήρυγμα εκφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, εξ αφορμής της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου (17/10/2006).

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα διδάγματα που εκπορεύονται, για τους νεοέλληνες, από την μεγάλη εθνική εορτή, τα οποία συνόψισε στα εξής τέσσερα: «Α. Ο αγώνας εκείνης της εποχής δεν έγινε για την νίκη, αλλά για την δόξα… Ήταν αγώνας εκτός λογικής που στηρίχθηκε στη δύναμη της καρδιάς. Αποτέλεσμα του υπέρ της δόξης αγώνος ήταν η νίκη… Β. Η πίστη στο Θεό και στην Παναγία μητέρα ήταν η εμψυχωτική δύναμη που ένωσε όλους τους Έλληνες. Λησμόνησαν τις επιμέρους διαφορές και, μπροστά στον κοινό κίνδυνο, έγιναν μία γροθιά έναντι του εχθρού… Γ. Οι Έλληνες εκείνης της εποχής πολέμησαν για ιδανικά. Δε γνώριζαν από νωχελικότητα και καλοπέραση. Ήταν έτοιμοι να υποστούν μύριες όσες στερήσεις για την αγάπη της πατρίδος. Στις καρδιές τους λαμπύριζαν τα ιδανικά του έθνους, πίστευαν στους θεσμούς, στον Θεό και στην πατρίδα και ήξεραν ότι έθνος που δεν τιμά τους θεσμούς και την πατρίδα είναι καταδικασμένο σε αφανισμό… Δ. Οι Έλληνες διακρίνονταν από υγιή πατριωτισμό, που σημαίνει αγάπη για την πατρίδα, μέχρι θυσίας, μακριά από την εκτροπή του εθνοφυλετισμού…».



Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ»


Θεολογικό άρθρο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, με θέμα «Ο Λειτουργικός πλούτος της Εκκλησίας μας», δημοσιεύει το περιοδικό «Πειραϊκή Εκκλησία» της Μητροπόλεως Πειραιώς (Οκτώβριος 2006).

Στο άρθρο του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Ορθόδοξη Λατρεία είναι η κυριότερη έκφραση της πίστεώς μας προς τον Ύψιστο. Ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Θεό. Αναφέρεται στον Θεό και η φύση του έχει εσωτερική πνευματική εξάρτηση από τον Δημιουργό Πατέρα, Κύριο και Θεό. Ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο και ο άνθρωπος εκζητεί τον Θεό με όλες του τις εκδηλώσεις και θέλει τον διάλογο μαζί του, όπως στον Παράδεισο, τουτέστιν, λατρεύει τον Θεό, προσεύχεται, δηλ. αίρει την ψυχή του προς τον ουρανό. Ως προσωπικότητα και ως σύνολο, η φωνή του ανθρώπου προς τον Θεό είναι λατρεία λογική «εν πνεύματι και αληθεία». Μάλιστα, η Ορθόδοξη Χριστιανική λατρεία δεν είναι άλογη, τυπική, ειδωλολατρική, σαρκική και γήινη. Είναι λατρεία του πιστεύοντος λελογισμένου, πιστού ανθρώπου, που πραγματικά τον εξυψώνει και τον μυσταγωγεί στο Θείο. Η λατρεία μας δεν εξωθεί τον άνθρωπο σε ακρότητες, άκριτους συναισθηματισμούς ή άναρθρες κραυγές και υλιστικές υποδουλώσεις…».



Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ



Υπό την προεδρεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον μήνα Νοέμβριο (31/10 – 3/11/2006).

Η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.



Κορυφή σελίδας

ΣΧΟΛΙΟ


Ο Μανώλης Γλέζος μιλά για την προσφορά της Εκκλησίας στην Εθνική Αντίσταση
(Εφημερίδα «Χριστιανική», 19/12/1985)



«Η επιλογή του Μανώλη Γλέζου δεν ήταν καθόλου τυχαία. Από τα νιάτα του αγωνιστής, ένας πολιτικός με βαθιές και στέρεες ρίζες μέσα στο λαϊκό κίνημα, ένα ζωντανό παράδειγμα για το τί ήταν οι παλιοί Αριστεροί. Επιπλέον, ο Μανώλης Γλέζος συγκεντρώνει ένα άλλο πολύ βασικό επίσης προσόν. Μη έχοντας σχέση, εξ’ αιτίας κοσμοθεωρίας, με τον Κλήρο και την Εκκλησία και όντας σε θεωρητικό πεδίο ένας «αντίπαλος», ήρθε στη Θεολογική του Πανεπιστημίου των Αθηνών, στις 10 Δεκεμβρίου του 1985, με καμιά πρόθεση να κολακεύσει, να αποσιωπήσει γεγονότα, να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Έτσι, λοιπόν, η καλή μαρτυρία του προέδρου της Ε.Δ.Α. έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτελεί την έξωθεν «καλή μαρτυρία». Μεταξύ άλλων, είχε πει ο ομιλητής: «Δημιουργός του έπους του ΄40 είναι, λοιπόν, ο λαός, ο ίδιος που είναι δημιουργός του έπους της Αντίστασης. Με την κατάρρευση του μετώπου και την κατάληψη της χώρας απ’ τις δυνάμεις του Άξονα, μπροστά στους Έλληνες τέθηκε το ερώτημα: «Τώρα τί κάνουμε;»

Δόθηκαν τρεις απαντήσεις. Η μία ήταν η συνεργασία με τους Γερμανούς. Την επέλεξε μια μερίδα της αστικής τάξης και μερικά αποπροσανατολισμένα λαϊκά στρώματα. Η δεύτερη υπήρξε η αναμονή και η ουδετερότητα. Αυτή η στάση ήταν εξ αρχής αδιέξοδη και κατέρρευσε όταν οι Γερμανοί έδειξαν τις πραγματικές προθέσεις τους για διάλυση του Ελληνικού έθνους και βιολογική εξόντωση του Ελληνικού λαού. Ο τρίτος δρόμος ήταν η αντίσταση. Αυτόν επέλεξαν, αφενός τμήμα της αστικής τάξης και του αστικού πολιτικού κόσμου, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Το μεγαλύτερο, όμως, τμήμα της αστικής τάξης προτίμησε να πολεμήσει τους Γερμανούς στην Αίγυπτο, μαζί με τους Άγγλους, ενώ ο λαός επέλεξε την αντίσταση μέσα στην Ελλάδα.

Ο Κλήρος, κομμάτι κι αυτός του Ελληνικού λαού, συμμερίστηκε την τελευταία επιλογή». Ο Μανώλης Γλέζος προσκόμισε πλήθος στοιχεία για τη δράση του Κλήρου στην Αντίσταση, μίλησε για τους 10 Μητροπολίτες και εκατοντάδες Ιερείς που πλαισίωσαν το Ε.Α.Μ., για τους εκτελεσμένους Κληρικούς, τα κατεστραμμένα Μοναστήρια, τις ομηρίες, τις φυλακίσεις και εκτοπίσεις κληρικών. Ανέφερε, μάλιστα, ότι πάνω απ’ το 50% των κληρικών ήταν επίσημα μέλη της μαζικότερης αντιστασιακής οργάνωσης, της «Εθνικής Αλληλεγγύης».

Ο ομιλητής ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους ο Κλήρος συμμετείχε στην Αντίσταση. Ο πρώτος είναι η παράδοση που θέλει τον Κλήρο παρόντα σ’ όλους τους εθνικούς αγώνες. Δεύτερος είναι το γεγονός ότι ο Ορθόδοξος Κλήρος, από κοινωνιολογική άποψη, είναι πολύ κοντά στο λαό, είναι κι αυτός ένα λαϊκό στρώμα κι όχι μια ειδική κάστα, έτσι ώστε ο Κλήρος να συμμερίζεται πάντα τα προβλήματα του λαού. Τρίτος λόγος είναι η ιδεολογική, όπως είπε, αντίθεση του Χριστιανισμού προς το φασισμό. Χριστιανισμός και φασισμός είναι εχθροί, γι’ αυτό και η προκήρυξη της Παγκληρικής Ένωσης Ελλάδας, που ιδρύθηκε τότε, καλεί το λαό να πολεμήσει εναντίον του «αντίχριστου φασισμού». Άλλωστε, τα όπλα της Αντίστασης τα ευλογούσε ο Παπάς, δίνοντας, έτσι, στον αγώνα ένα χαρακτήρα ιερού πολέμου…».

Κορυφή σελίδας


ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Χωρίς αμφιβολία η Εθνική Αντίσταση αποτελεί ένα λαμπρό έπος της νεώτερης ιστορίας του λαού μας, γιατί επιβεβαιώνει, μέσα από το αίμα και το δάκρυ των αγωνιστών της, τον ασίγαστο πόθο του Έλληνα για την ελευθερία και τις πολλαπλές θυσίες στις οποίες είναι διατεθειμένος να υποβάλλεται για να την εξασφαλίσει. Το έπος αυτό το έγραψε με το αίμα του ο λαός μας, μαζί με την άξια ηγεσία του, ενταγμένος, στα δύσκολα χρόνια της τριπλής κατοχής της χώρας μας, σε ένοπλες Αντιστασιακές ομάδες, που πολέμησαν τον πανίσχυρο κατακτητή, με χίλιες δυο θυσίες και μερικές φορές του κατάφεραν θανάσιμα πλήγματα, μοναδικά σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Γι’ αυτό και είναι χρέος πανεθνικό και εξόφληση οφειλόμενης τιμής προς τα παλικάρια αυτά, η απόδοση ευχαριστίας προς όλους όσοι ξεκίνησαν και συνέχισαν το αγώνα χάριν της Πατρίδος και με μοναδικό γνώμονα την ελευθερία της. Όπως και είναι, αντίθετα, απαράδεκτη και ανέντιμη η προσπάθεια καθιερώσεως πολιτικών μονοπωλίων σε μια υπόθεση που συνένωσε, έστω και για λίγο, όλους τους Έλληνες πατριώτες».

Χριστόδουλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος,
«Μνήμες και Μαρτυρίες από το ΄40 και την κατοχή», Έκδοση Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος, Πρόλογος, σελ. 11.










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ