Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος ύλης: Παν. Δρακόπουλος

Δημοσιεύουμε επιστολές αναγνωστών εφ όσον το εγκρίνει ο αποστολέας και πάντως χωρίς να δημοσιεύουμε πλήρες ονοματεπώνυμο ή στοιχεία e-mail.

Τεύχος 13, 13 Σεπτεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


     ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Με τη συμμετοχή 550 εκπροσώπων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και φιλανθρωπικών φορέων από την Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκε (10/9/2005) ο πρώτος κύκλος του διαλόγου Εκκλησίας – Κοινωνίας, με κεντρικό θέμα «Εξουσία και Διακονία στη ζωή της Εκκλησίας». Ομιλητές ήταν ο Μητρ. Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος και ο Καθ. του Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Γιούλτσης.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε συζήτηση σε πέντε ομάδες εργασίας, οι οποίες συνέταξαν τα πορίσματά τους που θα μεταφέρει ο Μητρ. Θηβών στην Ι.Σ.Ι. στις 6/10/2005, ώστε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο υποδέχεται ο Μακαριώτατος (13/9/2005) στη Θεσσαλονίκη. Θα επισκεφθούν μαζί τις Μητροπόλεις Εδέσσης και Φλωρίνης.


ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Το Ναό του Αγίου Αθανασίου Δεσκάτης εγκαινίασε ο Μακαριώτατος (11/9/2005), όπου και μίλησε για τρία πολύ σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με την 11η Σεπτεμβρίου: Την πτώση του Σινούκ και τον θάνατο του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου και της συνοδείας του, τη Μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και άλλων τεσσάρων εκ Μικράς Ασίας Ιεραρχών, για τους οποίους είπε ότι «η Εκκλησία τους έχει αναγνωρίσει επίσημα ως Αγίους γιατί παρέμειναν πιστοί στο καθήκον και η θυσία τους ήταν εκούσια.» Αναφέρθηκε, επίσης, στη τρομοκρατική επίθεση στις Η.Π.Α. το 2001 η οποία, σημείωσε, «θα μείνει στην ιστορία ως μια αποφράδα ημέρα. Κανένας από τους λογικούς ανθρώπους δε μπορεί να δικαιολογήσει πράξεις τρομοκρατίας»


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Μηνύματα αγάπης και πατρικών ευχών απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στους φορείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Απευθυνόμενος στους Εκπαιδευτικούς, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Γνωρίζω πολύ καλά με πόση ευαισθησία προσπαθείτε να διδάξετε τα παιδιά μας προσπαθώντας να τα προετοιμάσετε να μη χάσουν την κουλτούρα των αξιών του σχολείου αντιμετωπίζοντας μια πολύ διαφορετική και πολύ σκληρή, πολλές φορές, κοινωνική πραγματικότητα. Γνωρίζω ακόμα τις προσπάθειες που καταβάλετε για τη δημιουργία ενός σχολείου που θα ανταποκριθεί δημιουργικά στις αλλαγές, συνεχίζοντας να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους να αποκτήσουν τις γνώσεις εκείνες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και ταυτόχρονα θα τους προστατέψουν από την περιθωριοποίηση, την ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτός ο αγώνας είναι πραγματικά ευλογημένος.»

Απευθυνόμενος στους μαθητές, σημείωσε: «Η πείνα και η δίψα, οι οποίες είναι δώρα του Θεού, θα σας βοηθήσουν να μη περιορίσετε την σπουδή σας στη μάθηση πληροφοριών, αλλά θα αποτελέσουν αφορμή να ψάξετε την ουσία των πραγμάτων, τα κλειδιά εκείνα που θα σας οδηγήσουν στη δυνατότητα της περιγραφής της κρίσης. Θα σας βοηθήσουν ακόμα να σκύψετε στο βάθος της ψυχής σας. Να διαλεχθείτε με αυτή. Να αναζητήσετε τις αλήθειες εκείνες που θα τη γεμίσουν με το Φώς της Ανάστασης.»

Ο Μακαριώτατος τέλεσε τον αγιασμό της έναρξης των μαθημάτων στο 1ο Λύκειο Ελασσώνος και στα σχολεία των Δήμων Ολύμπου και Λιβαδίου (12/9/2005)


ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΙ ΡΟΥΜΠΛΙΩΦ

Αφιερωμένο στον Όσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό και τον επιφανή Ρώσο Αγιογράφο Άγιο Ανδρέα Ρουμπλιώφ είναι το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Bose της Ιταλίας (11 – 17/9/2005).

Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τονίζει πως «Μπορεί να έζησαν σε διαφορετικές χώρες και εποχές, ωστόσο το μήνυμά τους αναβλύζει από την ίδια πηγή απ’ όπου εξέρχεται ‘το ύδωρ το ζων’. Αυτή η πηγή ύδατος του αληθινού και του ζωντανού είναι ο Χριστός». Και συνεχίζει: «Ο Ρουμπλιώφ συναντά τον Δαμασκηνό στη Θεολογία περί των Αγίων Εικόνων, στη δογματική διδασκαλία ότι στις Εικόνες ανήκει όχι η λατρεία, που αποδίδεται μόνο εις τον Θεόν, αλλά η τιμητική προσκύνησις σ’ αυτές.»

Την Εκκλησία της Ελλάδος στο Συνέδριο εκπροσωπούν ο Μητρ. Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ. Μελέτιος και ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου.


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Εξ αφορμής συζήτησης που θα γίνει στις 16/9/2005 στα πλαίσια της Επιτροπής Κοινωνικών Ζητημάτων της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Παρίσι, ύστερα από σχετική πρόταση υποστήριξης της παρένθετης μητρότητας του Βρετανού Ευρωβουλευτή Michael Hancock, δημοσιεύονται εκ νέου οι θέσεις της Ι. Συνόδου επί του θέματος.

Α. Η δυνατότητα κυοφορίας από φέρουσα ή υποκατάστατη μητέρα μπορεί μεν να έχει τη θετική της πλευρά, κατά το ότι εξυπηρετείται έτσι η κυοφορία, επειδή, όμως, ο αναπτυσσόμενος σύνδεσμος με το έμβρυο κατά την κύηση είναι ουσιαστικό και αναπόσπαστο μέρος, όχι μόνο της μητρότητας αλλά και της εμβρυϊκής ανάπτυξης, η συνέχιση της σχέσεως φέρουσας μητέρας – παιδιού αδικεί τους γενετικούς γονείς, η διακοπή της αδικεί τη φέρουσα μητέρα, αμφότερες δε οι λύσεις αδικούν προ πάντων το παιδί, διασαλεύοντας έτσι την οικογενειακή συνοχή.

Β. Επιπλέον, η παρεμβολή της φέρουσας μητέρας στην ιερή σχέση των γενετικών γονέων με το παιδί δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Έτσι:

Τί θα συμβεί στην περίπτωση που οι γενετικοί γονείς πεθάνουν ή ύστερα από προγεννητικό έλεγχο ή από κάποια άλλη αιτία (π.χ. διαζύγιο), οι μεν γενετικοί γονείς επιθυμούν τη διακοπή της κύησης, η δε κυοφορούσα μητέρα την αρνείται;

Πώς μπορούν να ρυθμιστούν προβλήματα που ανακύπτουν από την απρόσεκτη ζωή της κυοφορούσας (π.χ. κάπνισμα, χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, υπερβολικές και μη προσεκτικές δραστηριότητες κ. λπ.) ή από άγχη, εντάσεις, ψυχικές αστάθειες και ανωμαλίες που σίγουρα επηρεάζουν το έμβρυο ή από ξαφνική σοβαρή ασθένεια κ. λπ.; Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί αμειβόμενη προσφορά ή πράξη συναλληλίας; Και αν ισχύει το πρώτο, ποιοί όροι προσδιορίζουν την αμοιβή ή τις υποχρεώσεις της κυοφορούσας απέναντι στους γονείς και αντιστρόφως;

Η γυναίκα που θα κυοφορήσει το παιδί είναι λίγο απίθανο να είναι ήδη μητέρα που έχει γεννήσει τα δικά της παιδιά και έχει ικανοποιήσει την ανάγκη της μητρότητας (εκτός αν είναι συγγενής ή πρόκειται να αμειφθεί ικανοποιητικά, ποιός ο λόγος να υποβληθεί στην ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης;). Η λογική και η εμπειρία λέγουν ότι το πιθανότερο είναι η φέρουσα μητέρα να είναι γυναίκα που δε της έχει δοθεί η δυνατότητα της κυοφορίας. Αυτό, όμως, αυξάνει τη πιθανότητα έντονου συνδέσμου με το παιδί, με απρόβλεπτες συνέπειες και συναισθηματικές ή πρακτικές δυσκολίες ή εισάγει τον πειρασμό της κυοφορίας με αμοιβή, από γυναίκες με οικονομική ανάγκη, πράγμα που δύσκολα ελέγχεται.

Τέλος, το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν επιτρέπουν κάτι αντίστοιχο, θα διευκόλυνε το φαινόμενο του αναπαραγωγικού τουρισμού, μια που γονείς άλλων χωρών, στις οποίες απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, θα μπορούσαν να καταφύγουν στην Ελλάδα για να αναθέσουν την κυοφορία του παιδιού τους σε γυναίκα που ζει στη χώρα μας.

Γ. Η εμπειρία άλλων χωρών θα μπορούσε να γίνει και δική μας εμπειρία. Η πρωτοπορία στο σημείο αυτό είναι άκριτη και αδικαιολόγητη.


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η Εκκλησία μας επισημαίνει την επιτακτικότητα λήψης μέτρων για την άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος και συναινεί στον άμεσο χαρακτηρισμό των οικογενειών με τρία παιδιά ως πολυτέκνων.

Σε επιστολή του προς τον Σύλλογο Γονέων με τρία παιδιά Κεντρικής Ελλάδος (5/9/2005) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επισημαίνει: «Παρά τους εκπεφρασμένους φόβους της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτεκνικών Ενώσεων, δεδομένου του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας και της ανάγκης να δοθεί κίνητρο για εφικτή αύξηση των μελών της Ελληνικής οικογένειας, συνηγορούμε με το αίτημά σας και θα το υποστηρίξουμε σε κάθε ευκαιρία».

Α.Ε.Ο.ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ