Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 129, 24 Οκτωβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: «ΣΤΕΝΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

ΝΟΘΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ»






Με αφορμή το Γ’ Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας και Ψαλτικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (17 – 21 Οκτωβρίου), ακούστε ηχητικά αποσπάσματα Βυζαντινής μουσικής στο τμήμα ψαλτικής του ecclesia.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Παρέμβαση ευθύνης έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, κατά την εορτή του Οσίου Χριστοδούλου, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών (21/10/2006), προκειμένου να βρεθεί λύση στην κοινωνική αναταραχή η οποία υφίσταται λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των Δασκάλων.

Ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στον αγώνα της Εκκλησίας για την διαφύλαξη της οικογενειακής συνοχής, σημείωσε ότι στους κόλπους της «τίθενται γερά τα θεμέλια της διαμόρφωσης και μετέπειτα ανάπτυξης υγιών και με ήθος προσωπικοτήτων της κοινωνίας μας, σε συνδυασμό πάντοτε και με τον μόχθο που καταβάλλουν οι Εκπαιδευτικοί μας... Ως εκ τούτου», τόνισε, «συμμεριζόμενος την αγωνία για το αύριο, τόσο των γονέων και των μαθητών, όσο και των δασκάλων και καθηγητών τους, καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου που παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό και ανησυχία τα τεκταινόμενα στον τόσο ευαίσθητο και νευραλγικό, για την κοινωνία μας, χώρο της Παιδείας, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις, για καταλλαγή και πριμοδότηση του νηφάλιου διαλόγου και όχι των φαινομένων ενδοσχολικής ή εξωσχολικής βίας και αντιδικίας, που αποδεδειγμένα αποβαίνουν σε βάρος όλων».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών



Κορυφή σελίδας


ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: «ΣΤΕΝΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»


Στην επιβεβαίωση των στενών και αγαστών σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Προκαθήμενό της, Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, προχώρησε η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, απευθύνοντας χαιρετισμό, κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος που παρετέθη, εξ αφορμής των ονομαστηρίων του Μακαριωτάτου (21/10/2006).

Η κ. Γιαννάκου επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «υπηρετούμε τη στενή συνεργασία της Παιδείας και της Εκπαίδευσης με την Ορθοδοξία… Με τον Αρχιεπίσκοπο έχουμε στενή, ευθεία και δημοκρατικότατη συνεργασία…». Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του, ο οποίος τόνισε ότι «η συνεργασία όντως είναι στενή και εποικοδομητική, παρά τις διαφορετικές, ενίοτε, εκτιμήσεις επί διαφόρων θεμάτων, οι οποίες τίθενται πάντα υπό την κρίση της Ελληνικής κοινωνίας…».



Κορυφή σελίδας


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ


Εγκύκλιο προς τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εξ αφορμής της ενάρξεως του νέου ιεραποστολικού έτους, απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, στην οποία καταγράφει σκέψεις και συμβουλές σχετικά με την υλοποίηση της ιεραποστολικής προσπάθειας εκάστης ενορίας.

Στην εγκύκλιο γίνεται λόγος για την προσπάθεια που καταβάλλεται, από διάφορες κατευθύνσεις, για την πνευματική αλλοτρίωση του λαού μας, για την απομάκρυνση των νέων μας από την επιρροή της Εκκλησίας, για την μετατροπή της Πατρίδος μας σε άθρησκη χώρα.

Ως όπλα για την επιβολή αυτών των απόψεων, συνεχίζει ο Μακαριώτατος στην εγκύκλιό του, χρησιμοποιούνται επιθέσεις κατά της πίστεως, η θεοποίηση των ανθρώπινων δεξιοτήτων, τα σφάλματα των κληρικών μας, η συκοφαντία εναντίον της Εκκλησίας, ο καταιγισμός της προπαγάνδας ότι δήθεν η Εκκλησία καταδυνάστευσε τον λαό μας και δεν του είναι απαραίτητη κ. ά. «Όμως», όπως σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος, «είναι ευτύχημα ότι ο λαός μας, στη μεγάλη του πλειοψηφία, πιστεύει στον Θεό και αγαπά την Εκκλησία. Οι νέοι μας έρχονται, όταν μπορούν, στον Ναό, τηρούν τις παραδόσεις, νηστεύουν, προσκυνούν τα ιερά λείψανα, παρίστανται στις αγρυπνίες και λιγότεροι εξομολογούνται και κοινωνούν. Η κατάσταση αυτή, μπορεί να μην είναι απόλυτα ικανοποιητική, όμως, συνιστά ένα γερό στήριγμα, πάνω στο οποίο μπορούμε να στηριχθούμε για να ανανεώσουμε τον ζήλο μας και να αναζωπυρώσουμε το χάρισμά μας.»

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος προτείνει τρόπους ανανέωσης της ποιμαντικής προσπάθειας, από τους οποίους καταγράφονται ενδεικτικά:

1. Η αναζωογόνηση της ενορίας και η μετατροπή της σε πνευματική κυψέλη και τροφός των ενοριτών
2. Η αναζήτηση των πλανωμένων και το ενδιαφέρον για τα παιδιά, τους νέους και τα προβλήματά τους
3. Η συνετή και αποτελεσματική προβολή του κοινωνικού έργου εκάστης ενορίας, καθώς αυτό δεν γίνεται ευρύτερα γνωστό ή αμφισβητείται
4. Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός των κατηχητικών σχολείων και των συνάξεων νεότητας
5. Η ενασχόληση με καυτά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία, όπως τα ναρκωτικά, το οικολογικό, η βία, η εγκληματικότητα των νέων, ο αλκοολισμός κ. άλ.
6. Η διεξαγωγή ανοικτών διαλόγων με τους ενορίτες, καθώς, μέσω της καλόπιστης κριτικής και της συζήτησης, πολλά κακώς κείμενα μπορούν να διορθωθούν
7. Ο σεβασμός και η παροχή βοήθειας στους ξένους και στους μετανάστες, που είναι εικόνες Θεού



Κορυφή σελίδας


ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»


Το Μουστογιάννειο Γηροκομείο «Ο Καλός Σαμαρείτης», της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκαινίασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στα Τρόπαια Αρκαδίας (22/10/2006).

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την ανάγκη «Εκκλησία και Πολιτεία, στην εποχή μας, να αγκαλιάσουν τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος έχει κυρίως ανάγκη από στοργή και αγάπη». Σημείωσε, επίσης, ότι «τα σημερινά εγκαίνια συνιστούν αποθέωση της αγάπης, της πίστης, της ελπίδας, της ανθρωπιάς και του πολιτισμού…»

Ο Μακαριώτατος επαίνεσε, επίσης, την ιδιωτική πρωτοβουλία στον χώρο των κοινωνικών παρεμβάσεων και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όλα, πολλές φορές, τα περιμένουμε από το κράτος και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή του να κάνει ιδρύματα και να εξασφαλίζει ένα κράτος πρόνοιας, όμως, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι θαυματουργός. Ο Έλληνας έχει μέσα του τον οίστρο της δημιουργίας, τον δυναμισμό που αναζητεί διέξοδο και βρίσκει την ενσάρκωση των ιδανικών του στην προσφορά και θυσία υπέρ του άλλου…».

«Συντελείτε σπουδαίο έργο» τόνισε από την μεριά του ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο και συνέχισε: «Η κοινωνία και ο πολιτισμός κρίνεται από τη στάση μας στα άτομα της τρίτης ηλικίας… Η Πολιτεία θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε σας προσπάθεια…».

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου



Κορυφή σελίδας


ΝΟΘΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ


Το γεγονός ότι οι νόθες εμπειρίες δεν περιορίζονται μόνο στον εξωχριστιανικό κόσμο, επεσήμανε η ΙΗ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας (16 – 19/10/2006), με θέμα «Οι “εμπειρίες” στις αιρέσεις και στην παραθρησκεία» και φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων.

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν (20/10/2006), «Ατυχώς, κάνουν την εμφάνισή τους και στον χώρο του Χριστιανισμού. Τέτοιες είναι οι εμπειρίες των ηγετών της παραχριστιανικής κινήσεως των Μορμόνων και ηγετών και μελών ομάδων του νεοπεντηκοστιανικού κινήματος, όπου, τάχα, έχουν εμπειρίες κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος, με νοσηρές άναρθρες κραυγές, που τις παρουσιάζουν σαν τάχα χάρισμα γλωσσολαλίας και άλλες εμπειρίες, που θυμίζουν καταστάσεις δαιμονοληψίας...».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου



Κορυφή σελίδας


ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ»


Ομιλία, με θέμα «Οι διορθόδοξες, διαχριστιανικές, διαθρησκειακές σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας», πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στην Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Μαγνησίας (16/10/2006).

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και γίνονται και στις μέρες μας από την Εκκλησία της Ελλάδος και τις άλλες Εκκλησίες προκειμένου να ευρίσκεται πάντα κοινός τόπος, ώστε ο διάλογος μεταξύ των Εκκλησιών να συνεχίζεται και να αποδίδει για το καλό τόσο της Χριστιανοσύνης όσο και της ανθρωπότητας γενικότερα.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», επεσήμανε, «αλλά τα βήματά μας πρέπει να είναι προσεκτικά… Με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και χωρίς ακρότητες πρέπει να πορευόμαστε σ’ έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς…».



Κορυφή σελίδας

ΣΧΟΛΙΟ


Του Κων/νου Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονος, για το νέο βιβλίο ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού), από άρθρο του στο περιοδικό «Πειραϊκή Εκκλησία» (Σεπτέμβριος 2006), με τίτλο, «Κάποιος κ. Κοσμάς»


«Εκεί που πλέον εξεγείρεται κάθε Ορθόδοξη συνείδηση είναι όταν διαβάζει την σελίδα 22 και το κεφάλαιο Εκπαίδευση, όπου γίνεται αναφορά στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τη μνήμη του οποίου ευλαβείται ο Ελληνισμός και η Οικουμενική Ορθοδοξία. Διαβάζουμε: «Σημαντική είναι η προσφορά των δασκάλων του γένους, που, με τις ιδέες και την διδασκαλία τους, συμβάλλουν στην πνευματική ανάπτυξη και προετοιμάζουν το γένος των Ελλήνων για την εθνική ανεξαρτησία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Αδαμάντιος Κοραής». Για τους συγγραφείς του «προοδευτικού» βιβλίου δεν υπάρχει Άγιος Κοσμάς, ούτε Πατροκοσμάς, ούτε γίνεται η παραμικρή νύξη για τον μαρτυρικό του θάνατο, ούτε για την εμμονή του στην ελληνορθόδοξη παράδοση. Δεν υπάρχει η παραμικρή εικόνα στο βιβλίο που να τον δείχνει με το ράσο του, το καλογερικό σκουφάκι και το κομποσχοίνι του. Όχι, αυτά είναι επικίνδυνα για τα παιδιά μας, έκριναν οι συγγραφείς. Τα ελληνόπουλα πρέπει να πλάσουν στο μυαλό τους την εικόνα κάποιου λαϊκού με το όνομα κ. Κοσμάς Αιτωλός. Πιθανόν να φορούσε και κομψά ευρωπαϊκά ρούχα, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, του οποίου το όνομα παρατίθεται στην ίδια σειρά. Ξεχάστε, λοιπόν, Νεοέλληνες τον Άγιο Κοσμά, τον Νεομάρτυρα της Πίστεως και του Γένους! Μόνο αν έχει χρόνο, διάθεση και ευαισθησία ο διδάσκων θα μπορέσει να πει κάτι σχετικό στα παιδιά με αφορμή μία ερώτηση - άσκηση, η οποία υπάρχει στην επόμενη σελίδα και λέγει: «Τι είδους σχολεία ιδρύει ο Κοσμάς ο Αιτωλός και πόσα;». Πάλι Κοσμάς ο Αιτωλός, χωρίς ράσο, χωρίς αγιότητα. Σε λίγα χρόνια μία νέα γενιά ελληνοπαίδων θα έχει διαμορφωθεί, η οποία απλώς θα γνωρίζει κάποιον κ. Κοσμά, καλό άνθρωπο, που κάτι έκανε επί Τουρκοκρατίας, αλλά .... δεν ξέρω τί ακριβώς! Εκτός αν αντιδράσουμε και ζητήσουμε, με νόμιμο, δημοκρατικό και τεκμηριωμένο τρόπο, να επανορθωθούν τέτοιου είδους ιεροσυλίες.

Ούτε η ύψωση του λαβάρου της Επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα αναφέρεται στο βιβλίο, αν και μαρτυρείται στα Απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη, ούτε τόσα άλλα».


Κορυφή σελίδας


ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η διασφάλιση των ελευθεριών δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη της πατρίδας ή να προσβάλει το θρησκευτικό ή εθνικό αίσθημα των ανθρώπων, αφού πρόκειται για ιερές αξίες, ισότιμες με τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Καταχρηστικά δικαιώματα είχε ο πρόγονός μας, ο άνθρωπος των σπηλαίων: ήταν «ελεύθερος» ν’ αρπάξει το κρέας του γείτονα και να τον αποτελειώσει με ένα μεγάλο ρόπαλο. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι κοινωνίες είχαν ανάγκη από διοικητικές αρχές και διοικούσες ελίτ, οι οποίες, με το πέρασμα των αιώνων, διατήρησαν τα «δικαιώματά τους» αλώβητα, ενώ τα δικαιώματα των μαζών περιορίστηκαν δραστικά. Ακούμε αυτή τη συζήτηση περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την εποχή του Διαφωτισμού ακόμα. Σε αρκετές χώρες έχουν διασφαλιστεί, αλλά όχι πάντα μέσα σε πλαίσια ηθικών αρχών και αξιών. Αντιθέτως, δεν γίνεται καθόλου λόγος για τις «ανθρώπινες υποχρεώσεις», σε σημείο που και η απλή έκκληση γι’ αυτοπειθαρχία να θεωρείται γελοία και παράλογη. Και όμως, μόνο η αυτοσυγκράτηση και η αυταπάρνηση μπορούν να εγγυηθούν την ηθική και αξιόπιστη επίλυση κάθε διαμάχης»

Αλεξάντερ Σολτζενίτσιν, Συνέντευξη, περιοδικό «Άρδην», Τεύχος 61, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2006, σελ. 33.










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ