Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 128, 20 Οκτωβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΧΡΕΟΣ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ»

ΕΥΧΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ – ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΣΤΑΘΗ

«ΟΠΟΙΟΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Με αφορμή το Γ’ Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας και Ψαλτικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (17 – 21 Οκτωβρίου), ακούστε ηχητικά αποσπάσματα Βυζαντινής μουσικής στο τμήμα ψαλτικής του ecclesia
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΧΡΕΟΣ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ»


Επίσημο γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (19/10/2006), παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Γεωργίου Καλού και άλλων επισήμων.

Προσφωνώντας τον κ. Βαρθολομαίο, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου με το Ισλάμ, με σκοπό την ειρηνική συμβίωση των λαών, καθώς και στην επανέναρξη του Θεολογικού διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Για το θέμα αυτό τόνισε συγκεκριμένα: «Ταπεινώς συγχαίρωμεν Υμίν, Παναγιώτατε, δια την πρωτοβουλίαν της επανενάρξεως του Θεολογικού Διαλόγου μετά των Ρωμαιοκαθολικών και προσευχόμεθα διακαώς δια την επιτυχή έκβασιν αυτού. Μία ηνωμένη Χριστιανική φωνή ημπορεί να αποτελέσει την σύγχρονον παρουσίαν του Χριστιανικού μηνύματος εις την τρίτην χιλιετίαν. Παρά τας οιασδήποτε αγκυλώσεις, έχομεν βαθύτατον χρέος στηρίξεως και προωθήσεως του Θεολογικού Διαλόγου και η Αγιωτάτη Εκκλησία ημών έχει την πρόθεσιν να στηρίξη, ως μέχρι τούδε έπραξε, την κοινήν ημών ταύτην προσπάθειαν…».

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε για την τράπεζα της αγάπης, καθώς και την διαρκή και έμπρακτη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο δοκιμαζόμενο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ταύτης της εν Χριστώ αγάπης, Μακαριώτατε και της εκ ταύτης τικτομένης φιλαδελφείας Υμείς είσθε διώκτης και τηρητής, όθεν και η επιδεικνυμένη, εκ μέρους Υμών, έμπρακτος υποστήριξις του πολλά δοκιμαζομένου Οικουμενικού Πατριαρχείου βαθέως μάς συγκινεί και μας καθιστά υποχρέους έναντι και της Υμετέρας φίλης Μακαριότητος προσωπικώς και συνόλου της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης θυγατρός και αδελφής Εκκλησίας της Ελλάδος…»

Δείτε την πλήρη προσφώνηση του Μακαριωτάτου
Κορυφή σελίδας


ΕΥΧΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ – ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ


Ευχετήρια επιστολή προς τον Μουφτή της Ξάνθης κ. Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, τον Μουφτή της Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζαμαλί και προς τον Τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου κ. Σερίφ Μεμέτ Δαμάτογλου, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με την ευκαιρία της ενάρξεως της θρησκευτικής γιορτής των Μουσουλμάνων, του Ραμαζανίου.

Στην επιστολή του ο Μακαριώτατος αναφέρει και τα εξής: «Η σύγχρονη ανάγκη για αρμονική συμβίωση των λαών και των πολιτισμών μεταξύ τους, η ανάδειξη της Ειρήνης ως παγκόσμιου αγαθού για την ευημερία των ανθρώπων και η επίλυση των σημερινών προβλημάτων με βάση τον Διάλογο αποτελούν κοινές επιδιώξεις μας. Οι θρησκείες αυτού του πλανήτη έχουν χρέος να μαρτυρούν αυτές τις αξίες και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλληλογνωριμία και στην διαπροσωπική επικοινωνία των ανθρώπων κάθε φυλής, χρώματος και γλώσσας, στην κοινωνία δηλ. των ανθρώπων που μέσα από ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον πρέπει να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να εξελίσσονται για το καλό όλων μας…».

Δείτε την πλήρη επιστολή του Μακαριωτάτου
Κορυφή σελίδας


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»


Αποκλειστική συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος παραχώρησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος (19/10/2006).

Στην συνέντευξή του, ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση του Πατριαρχείου, μετά την πρόσφατη κρίση, στις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος και τις θρησκευτικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, τα οικονομικά του Πατριαρχείου, την Πατριαρχική Σχολή, τον πρόσφατο πόλεμο στον Λίβανο, τις σχέσεις με την Ελληνική Πολιτεία κ.ά.

Για τις σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος δήλωσε τα εξής: «Ως γνωστόν, η Eκκλησία της Eλλάδος, όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει, είναι η τροφός των Πατριαρχείων της Mέσης Aνατολής, ειδικότερα του Πατριαρχείου Iεροσολύμων. Όταν λέμε τροφός εννοούμε όχι μόνο από ηθικής πλευράς, από πάσης πλευράς…».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Πατριαρχείο επεσήμανε: «Tώρα πλέον εμείς δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το παρελθόν. Πρέπει να κοιτάμε προς τα εμπρός. Tο μέλλον μάς απασχολεί. Tα προβλήματα είναι απλά. Eκείνο που έχουμε ανάγκη εμείς είναι τα στελέχη. Διότι οι ανάγκες του Πατριαρχείου αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλες. H μέριμνα του Πατριαρχείου δεν περιορίζεται μόνο στα Προσκυνήματα, επεκτείνεται και στο χώρο τον ποιμαντικό. Έχουμε τις κοινότητές μας. Eπίσης, οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται, ένεκα της θέσεως του Πατριαρχείου.

Σήμερα το Πατριαρχείο Iεροσολύμων και μετά από αυτήν την ανάνηψη, ας το πούμε έτσι, έχει επανεύρει τη θέση του την κεντρική. Tο Πατριαρχείο διαδραματίζει ρόλο σημαντικό όχι μόνο στον εκκλησιαστικό τομέα αλλά και στον διαχριστιανικό και στον πολιτικό τομέα. Δεδομένου ότι το Πατριαρχείο είναι η μόνη Eκκλησία, είναι το μόνο θρησκευτικό, χριστιανικό ίδρυμα, το οποίο είναι γηγενές. Eίναι η Eκκλησία του τόπου και είναι το μόνο ίδρυμα το οποίο εκπροσωπεί και εκφράζει την φωνή τη χριστιανική της Ιερουσαλήμ, που σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει και όλους τους άλλους χριστιανούς και τις άλλες χριστιανικές ομολογίες...».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.


Κορυφή σελίδας


ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


Τα ονομαστήριά του άγει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (21/10/2006), επί τη μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή 20/10 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, όπου τον Θείο λόγο θα κηρύξει ο Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος, ενώ, κατά την αγιώνυμο ημέρα (21/10), θα τελεστεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στη διάρκεια της οποίας, τον Θείο λόγο θα κηρύξει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, μέχρι το μεσημέρι κάτι που θα επαναληφθεί και τις απογευματινές ώρες.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Το Γ΄ Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο, με θέμα «Θεωρία και πράξη της Ψαλτικής τέχνης, η Οκταηχία», πραγματοποιείται στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, 17 – 21/10/2006), με φορέα διοργάνωσης το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την τελετή έναρξης του Συνεδρίου (17/10/1006) τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος, χαιρετίζοντας του συνέδρους, σημείωσε και τα εξής: «Η μουσική της Ορθοδόξου Λατρείας, γέννημα ούσα του Βυζαντινού πνεύματος και πολιτισμού, είναι το σύμφυτον του λόγου εκπόρευμα. Και προσδιορίζουν ταύτα την προσωπικήν και άρα μονοφωνικήν έκφρασιν του ανθρώπου, κατά την αναφοράν του εις τον Θεόν και τους Αγίους του. Πάντοτε η Εκκλησία και εθεράπευσε την Μουσικήν, ως μίαν των Καλών Τεχνών και διεφύλαξεν αυτήν αλώβητον από οθνείων επιδράσεων και έχει και παραδίδει αυτήν ως θησαύρισμα αδαπάνητον. Έτι δε και καυχάται η Εκκλησία την καλήν καύχησιν, ότι τον μέγαν αυτόν, ως ωκεανόν απέραντον, ακραιφνή Ελληνικόν Μουσικόν Πολιτισμόν και εγέννησεν και έθαλψεν εν τω περιβόλω Αυτής και έδωκεν αυτόν εις κατακόσμησιν της Λατρείας και των άλλων πιστών λαών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και εις τον κόσμον άπαντα, ως πτυχήν πολιτιστικήν υψηλών αξιών και ευγενών αισθημάτων υμνολογίας…».Κορυφή σελίδας


ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΣΤΑΘΗ


Στα πλαίσια του ως άνω Συνεδρίου, η Ιερά Σύνοδος απένειμε στον Δ/ντή του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας, καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, αναγνωρίζοντας, στο πρόσωπό του, τον υποδειγματικό εργάτη και διάκονο της Βυζαντινής Μουσικής μας παράδοσης.

Μιλώντας για τον τιμώμενο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές του έργου του. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Πρώτη είναι η φιλολατρεία του κ. Στάθη και η προσπάθεια να αποκαταστήσει ψαλτικά παλαιές Βυζαντινές Ακολουθίες, κατά το Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας και εισηγηθεί την επαναφορά τους στην σύγχρονη λειτουργική μας ζωή…

Η δεύτερη πτυχή του έργου του κ. Στάθη είναι η ίδρυση και διδασκαλία του Χορού Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης»… και η τρίτη ο ζήλος και η ανύστακτη φροντίδα να διαδώσει και εμπεδώσει την ορθή ερμηνεία της Ψαλτικής Τέχνης και σε ομόδοξες χώρες και διδάξει τον καταρτισμό και την διεύθυνση του χορού των ψαλτών…».Κορυφή σελίδας


«ΟΠΟΙΟΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»


Βαρυσήμαντη ομιλία εκφώνησε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, με θέμα «Ο συμβολαιογράφος και η οικογένεια της 3ης χιλιετίας», στο 35ο Συνέδριο Συμβολαιογράφων της Mouvement Jeune Notariat, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι (18/10/2006).

Ο Μακαριώτατος, μιλώντας για τις αρχές που διέπουν το νέο Ευρωπαϊκό Δίκαιο σχετικά με τον θεσμό της οικογένειας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Ήδη υπάρχουν δυνάμεις και τάσεις που θέλουν την αντικατάσταση της οικογένειας από μια συμβιωτική μονάδα, όπου ένα ζευγάρι ετεροφυλικό ή ομοφυλοφιλικό ή ακόμη και ένας μόνο ενήλικας, μπορεί να υιοθετήσει ένα ή περισσότερα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι ο γάμος, ως ένωση ανδρός και γυναικός, καταργείται ή ίσως θα επιτρέπεται, αλλά ως μία φολκλορική εκδήλωση κάποιων γραφικών του περιθωρίου. Διερωτώμαι, όμως: δεν είναι άραγε, κατανοητό αμέσως, ότι η αποδοχή αυτής της συμβιωτικής μονάδας συνιστά έκρηξη απιστεύτου πυρηνικής ισχύος στα θεμέλια της οικογένειας, της κοινωνίας, του δικαίου;… Η απειλή βρίσκεται στην τάση της κοινωνίας μας να απενεχοποιεί τις επιθυμίες της, να θεωρεί την υλοποίηση της επιθυμίας δικαίωμα, εφόσον δεν βλάπτει κανέναν άλλον. Έτσι, φθάσαμε στο σημείο να γίνεται αντιληπτή η επιθυμία να έχεις παιδί σε δικαίωμα να έχεις παιδί. Και προφανώς, θεωρείται ότι δεν βλάπτεις κανέναν αποκτώντας παιδί με οποιονδήποτε τρόπο. Στην πρόταση αυτή κρύβεται η νοσηρή απόφανση ότι το παιδί δεν έχει δικαιώματα, το παιδί δεν ερωτάται εάν βλάπτεται… Όποιος, λοιπόν, γκρεμίζει την οικογένεια, θα πρέπει να κατανοεί ότι γκρεμίζει τη κοινωνία…».

Δείτε την πλήρη ομιλία του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας


Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ


Το 1ο Διεθνές Συνέδριο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, με θέμα «Ορθόδοξος Προσκυνηματικός τουρισμός» πραγματοποιείται στη Λευκωσία (19 – 21/10/2006), στο οποίο την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπεί ο Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος.

Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις της Εκκλησίας μας, τόσο στην Αγιοτόκο Κύπρο, όσο και στην Μητροπολιτική Ελλάδα, είχαν και έχουν, αλλά και οφείλουν να συνεχίσουν εντονότερα να έχουν, ως στόχο τους, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, το σεβασμό ανάμεσα στους λαούς και τον κάθε διαφορετικό άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, αλλά με διακριτικότητα…

Συμπτώματα ή συμπλέγματα κοινωνικά, όπως για παράδειγμα ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο εθνοφυλετισμός, ο προβληματικός εθνικισμός, η καταπίεση της όποιας εξουσίας των δυνατών, με ανθρώπινα, όμως, κριτήρια, συμπεριφορές, δηλ. που δε ξεκινούν από σχέσεις αγαπητικές, αλλά σχέσεις εξουσιαστικές, όλα αυτά αμβλύνονται και δημιουργούν ανοικτές και ανεκτές κοινωνίες, ιδιαίτερα σ’ ένα χώρο όπως ο Ευρωπαϊκός, το σπίτι μας…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας

ΣΧΟΛΙΟ
(του συντάκτου)ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Προφανώς, κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο δε μπορούν να ανεχθούν το γεγονός ότι κορυφαίοι εκπρόσωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, έστω και αν είναι συνδεδεμένοι με την Αριστερά, έχουν το θάρρος και τη δύναμη να επικαλούνται τον Θεό και να Τον ευχαριστούν δημοσίως για τις πλούσιες ευεργεσίες του στη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού.

Τελευταίο «θύμα» του αντιθρησκευτικού μένους «προοδευτικών», κατά τα άλλα, ανθρώπων, ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, προς τιμήν και εν ονόματι του οποίου εγκαινιάστηκε Διεθνές Κέντρο και Μουσείο στη Ζάτουνα Αρκαδίας, σε χώρο παραχωρηθέντα από την Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, στον οποίο τελέστηκε η ακολουθία του Αγιασμού των εγκαινίων, ενώ είχε προηγηθεί Δοξολογία στην Εκκλησία της περιοχής.

Ποιό ήταν το «ατόπημα» του Μίκη Θεοδωράκη; Σύμφωνα με ειρωνικότατο, για την ιστορία του, άρθρο στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (18/10/2006) σημειώνεται χαρακτηριστικά από την αρθρογράφο: «κάτι μού λέει ότι, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ευχαριστεί δημοσίως, μέσα σε μια Εκκλησία, τον Θεό της Ελλάδας, επειδή μάς χάρισε τον Κολοκοτρώνη και τον Σολωμό, μάλλον το παίρνει πιο σοβαρά από μένα…» Και συνεχίζει: «Ό,τι και να πείτε, όσο και να μού θυμίσετε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄, τον Παπαφλέσσα, το Κρυφό Σχολειό και τους παπάδες αντάρτες της Λατινικής Αμερικής, μού φαίνεται τουλάχιστον σουρεαλιστική εικόνα για ένα μουσείο αφιερωμένο στον Προκαθήμενο του αριστερού ελληνικού κινήματος, που, για να σταθεί γερά στα θεμέλιά του, να έχει ανάγκη από ψαλμωδίες και τροπάρια!!!!!»

Ας πει κάποιος στην εν λόγω αρθρογράφο ότι το μεγαλείο στη δημοκρατία έγκειται στον σεβασμό της άλλης άποψης, έστω κι αν δε συμφωνούμε μαζί της. Η ειρωνική και απαξιωτική αντιμετώπισή της συνιστά, μάλλον, «προοδευτικό ολοκληρωτισμό!»Κορυφή σελίδας


ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η κυρίως Μακεδονία, ην και εστί και έσται χώρα καθαρώς Ελληνική, ήτις, ίνα καταστεί Βουλγαρική, απαιτείται ουδέν ολιγότερον ή αφενός μεν να στραγγαλισθεί η Ιστορία και η Εθνογραφία, αφ’ ετέρου δε να εξωλοθρευθώσι τα τρία τέταρτα του λοιπού πληθυσμού αυτής και να κατασκαφώσιν όλα τα σχολεία και αι Εκκλησίαι και σύμπασαι, μηδεμιάς εξαιρουμένης, αι κεντρικαί πόλεις της Μακεδονίας και επί τέλους, μνημεία, αρχαία, Βυζαντινά, νεώτερα, μηδενός εξαιρουμένου, χωρίς να φεισθή τις, μηδ’ αυτών των εν τοις σπλάχνοις της γης κρυπτομένων, άτινα η σκαπάνη των αρχαιολόγων πολυάριθμα, καθ’ εκάστην, ανασύρει εκ των εγκάτων της γης και άτινα πάντα είναι Ελληνικά και τότε, αλλά μόνον τότε, όταν σβεσθώσιν όλα τα φώτα της ιστορίας και της Στατιστικής, της Γεωγραφίας και της Επιστήμης, τότε, όταν η Μακεδονία καταστή απ’ άκρου εις άκρον εν μέγα κοιμητήριον νεκρών, μία αγρία έρημος, μία χώρα ερέβους, άνευ ιστορίας, άνευ παρελθόντος, άνευ παρόντος, άνευ μέλλοντος, θα καταστή και χώρα βουλγαρική…».

Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης (ως Μητροπολίτης Δράμας). Επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Από το βιβλίο του Κ. Πολίτη «Χρυσόστομος ο Σμύρνης», σελ. 31.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ