Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 125, 10 Οκτωβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

«ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ»

«Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ»

ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: «Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»


ΕΙΔΗΣΕΙΣΚορυφή σελίδας

Με αφορμή την αναφορά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής, διαβάστε στις Συζητήσεις σχετικό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαθανασόπουλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΣτην τακτική κατ’ έτος συνεδρία της συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας από 10 έως 13/10/2006.
Σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, το πρόγραμμα της Συνόδου της Ιεραρχίας περιλαμβάνει: Εισαγωγική προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, συμπλήρωση του καταλόγου των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων κληρικών και την πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων Γόρτυνος και Κορίνθου. Επίσης, εισήγηση του Μακαριωτάτου επί του Σχεδίου Νόμου περί των Εκκλησιαστικών δικαστηρίων, Εισήγηση του Μητροπολίτου Θηβών κ. Ιερωνύμου με θέμα «Συμπεράσματα β΄ φάσεως Διαλόγου Εκκλησίας – Κοινωνίας», Εισήγηση του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού με θέμα «Κανονισμός περί Ιεροψαλτών», εισήγηση του Μητροπολίτου Μονεμβασίας κ. Ευσταθίου με θέμα «Κανονισμός Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων» και εισήγηση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου με θέμα «Κανονισμός Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού».Κορυφή σελίδας


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Την επικύρωση της ποινής καθαιρέσεως κληρικού της Μητροπόλεως Μηθύμνης, που είχε επιβάλει το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, για κανονικά παραπτώματα, επικύρωσε το Δευτεροβάθμιο, όπως ενημέρωσε την Ιερά Συνοδο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (6/10/2006).
Η Σύνοδος, επίσης, απέρριψε ο αίτημα του Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος να συμμετάσχει στις εργασίες της Ιεραρχίας, ως εν ενεργεία Μητροπολίτης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Συνόδου, τα αίτημά του απορρίφθηκε διότι δεν ασκεί επιρροή στην ιδιότητα του «πρώην Μητροπολίτου» το έκκλητον που έχει ασκηθεί από αυτόν.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε το αίτημα του Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου περί μεταθέσεώς του, όχι, όμως, με απλή πλειοψηφία, όπως είχε ζητήσει, αλλά σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας (13/10/2000), σύμφωνα με την οποία, οι κατέχοντες προσωποπαγείς Μητροπόλεις Ιεράρχες δύνανται να μετατεθούν όπως και οι υπόλοιποι Μητροπολίτες και με τους ίδιους όρους της εκλογικής διαδικασίας.
Κορυφή σελίδας


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ


Εκοιμήθη εν Κυρίω (9/10/2006) πλήρης ημερών ο Μητροπολίτης πρώην Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Κύρος Θεόφιλος. Ο εκλιπών Ιεράρχης ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Υπήρξε δόκιμος συγγραφέας πλήθους άρθρων και βιβλίων πνευματικού περιεχομένου. Μητροπολίτης Γόρτυνος εξελέγη το 1970. Από της θέσεώς του παραιτήθηκε λόγω γήρατος τον Μάρτιο του 2006. Η κηδεία του θα τελεστεί στην έδρα του, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Κορυφή σελίδας


«ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ»


Για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής το ομωνύμου Δήμου (8/10/2006).
Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «Ενώ άλλες χώρες ξεκίνησαν από την αθεΐα, όπως π.χ. η Γαλλία, αυτές οι χώρες έχουν αρχίσει να ξαναμελετούν την κατάσταση διότι βλέπουν ότι χωρίς πνευματικότητα κανένας λαός δεν μπορεί να προοδεύσει». Υπογράμμισε, επίσης, ότι στη χώρα μας οι δήθεν προοδευτικοί εκσυγχρονιστές θέλουν να μάς φέρουν πίσω και να δημιουργήσουν νέες καταστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα είναι λαϊκό κράτος, δεν θα έχει επικρατούσα θρησκεία και ομολογία Πίστεως, αλλά θα βαδίζει όπως βάδιζαν τα κράτη τα οποία, για δικούς τους λόγους, έχουν υιοθετήσει τον χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας, ο οποίος, όμως, ενίοτε δεν είναι εχθρικός αλλά βελούδινος και επιτρέπει στην Εκκλησία να αναπτύσσει δυναμικά τις προσπάθειές Της στην κοινωνία. Στη χώρα μας, τόνισε ο Μακαριώτατος, η Εκκλησία αντιστέκεται σε οποιαδήποτε μορφή χωρισμού.

(Διαβάστε σχετικά στις Συζητήσεις)

Κορυφή σελίδας


«Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ»


Επίκαιρο μήνυμα, εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (9/10/2006), απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Όλες οι εποχές έχουν να επιδείξουν ψυχικώς ασθενείς, καταθλιπτικούς και διπολικούς. Η ανακάλυψη της δράσεως των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, του λιθίου και των συναφών ουσιών, στην εξισορρόπηση των συναισθηματικών διαταραχών, ωστόσο, δεν έχει μειώσει το ποσοστό της συντυχίας στις κοινωνικές συναναστροφές με ψυχικώς ασθενούντα άτομα, είτε λόγω αγνοίας, είτε λόγω άρνησης συνεργασίας με τον ψυχίατρο...
Η αγάπη για τη ζωή διδάσκεται. Παρά τις θεωρίες του πατέρα της ψυχανάλυσης περί των ζωτικών ορμών, η πράξη καταδεικνύει ότι, όπως το σώμα, έτσι και η ψυχή, είναι ένα φυτό που χρειάζεται νερό και ήλιο για να ορθωθεί προς τον ουρανό της. Οι εγγενείς ζωτικές δυνάμεις της ψυχής δεν διαρκούν εφ’ όρου ζωής. Χρειάζεται η οικογένεια, το ευρύτερο και το εγγύτερο κοινωνικό περιβάλλον να αναλώσουν χρόνο, με αγάπη και φροντίδα, ώστε η νέα ύπαρξη να αγαπήσει τη ζωή, να την εκτιμήσει και να την επιλέξει ως προσωπική υπαρξιακή της κατάσταση...»

(Μάθετε για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος)

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Εγκύκλιο προς τους Ιερείς Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, εξ αφορμής της ενάρξεως του νέου κατηχητικού έργου.
Στην εγκύκλιο, αφού κάνει λόγο για τα σύγχρονα παιδαγωγικά ρεύματα, αλλά και τις έρευνες που αφορούν τη νέα γενιά, ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος των ιερέων που διακονούν τη νεότητα είναι να βοηθά αυτούς με τους οποίους ασχολείται να φθάσουν ή να διαισθανθούν ότι η ρίζα της ύπαρξής τους είναι ο Χριστός. Πώς υπηρετείται αυτός ο στόχος, όταν ακόμα και το Κατηχητικό μετατρέπεται σε σχολείο και τα παιδιά μας, για άλλη μια φορά, σε αποθήκες γνώσεων...; Η Κατήχηση αυτού του χαρακτήρα περνά «κρίση» επειδή δεν έχει πατέρα να δείξει...
Ας αναλογιστείτε ότι τα παιδαγωγικά ρεύματα της εποχής μας εργάζονται πάνω στην οικοδόμηση των συνεργασιών μεταξύ των παιδιών και ανάμεσα στα παιδιά και στους παιδαγωγούς. Είναι απαραίτητο η ποιμαντική σας προσπάθεια να έχει βασικό παράγοντα υλοποίησης των προγραμμάτων σας τους ανοικτούς ορίζοντες της εκκλησιαστικής κοινότητας...»
(φωτογραφία: παιδιά από το κατηχητικό του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη)

Κορυφή σελίδας


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: «Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»


Τις απόψεις του σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, την σχετική με την εξομολόγηση στα σχολεία, εκθέτει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σε άρθρο του, με τίτλο «Σχολεία και Εξομολόγηση», που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Μητροπόλεώς του «Εκκλησιαστική παρέμβαση» (Σεπτέμβριος 2006).
Ο κ. Ιερόθεος επισημαίνει τρία προβλήματα, τα οποία απορρέουν από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο: «Το πρώτο είναι παιδαγωγικό... Το θέμα δεν είναι να μη γίνεται η εξομολόγηση στα Σχολεία, αλλά να μείνουν τα Σχολεία ανοικτά και στην είσοδο του ιερέως που θα εκτελεί το έργο του ως «πνευματικός σύμβουλος», με σοβαρότητα, ελευθερία και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ενδεχομένως και στην είσοδο του ψυχολόγου και μάλιστα του παιδοψυχολόγου, όπως γίνεται στα δυτικά Σχολεία, κυρίως στην Αμερική. Γιατί να επικρατεί μια μονομέρεια στην προσφορά παιδείας;
Το δεύτερο πρόβλημα είναι νομικό. Ο υφιστάμενος νόμος 590/1977 υπαγορεύει: «Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεργάζεται μετά της Πολιτείας, προκειμένου περί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ως το της χριστιανικής αγωγής της νεότητος...»... Εάν η Πολιτεία δεν επιθυμεί τη συνεργασία με την Εκκλησία, θα πρέπει να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο.
Το τρίτο πρόβλημα είναι το ηθικό... Το σημαντικό είναι ότι καταργήθηκε η προηγούμενη εγκύκλιος (που επέτρεπε την εξομολόγηση), χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο, από ανθρώπους που θέλουν να τους σέβονται...»
(φωτογραφία: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
κ. Ιερόθεος)Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Εύροις δ’ αν επιών και πόλεις ατειχίστους, αγγραμάτους, αβασιλεύτους, αοίκους, αχρημάτους, νομίσματος μη δεομένας, απείρους θεάτρων και γυμνασίων. Ανίερον δε πόλεως και άθεον, μη χρωμένης ευχαίς, μηδέ όρκοις, μηδέ μαντίαις, μηδέ θυσίας επ’ αγαθοίς, μηδέ αποτροπαίς κακών, ουδείς εστίν, ούδ’ έσται γεγονώς θεατής»

Μετάφραση: «Είναι δυνατόν να εύρεις πόλεις χωρίς τείχη, σχολεία, βασιλείς, οικίας, νομίσματα, θέατρα και γυμναστήρια. Πόλιν, όμως, χωρίς Ναούς, προσευχές, όρκους, μαντείας και θυσίας, ουδείς είδε, ούτε θα ίδη»

Πλούταρχος, «Προς Κολώτην», 31.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ