Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 124, 6 Οκτωβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ: «ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

«Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΠΛΑΣΤΗΣ»

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ

«Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΦΑΡΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ




Η αγιογράφηση στον Ιερό Ναό
του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου

Στο eikastikon
παρουσιάζουμε φωτογραφίες
από την τοιχογράφηση του
Σπύρου Βασιλείου
στο ναό του Αγίου Διονυσίου του
Αρεοπαγίτου, στο Κολωνάκι.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ: «ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»


Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο πραγματοποίησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος (4/10/2006), ο οποίος βρέθηκε ανεπίσημα στην Αθήνα, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις, για θέματα του Πατριαρχείου, με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Θεόφιλος διεκτραγώδησε την κατάσταση που επικρατεί, τον τελευταίο καιρό, στην Παλαιστίνη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την θετική έκβαση της εκκρεμότητας που αφορά την αναγνώρισή του από το κράτος του Ισραήλ. Επεσήμανε, επίσης, το πόσο σημαντικό είναι, τόσο για τη ζωή του Πατριαρχείου, όσο και για την ενίσχυση του Ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, το γεγονός της επανέναρξης των οργανωμένων επισκέψεων Ελλήνων προσκυνητών στους Αγίους Τόπους, οι οποίες είχαν περιοριστεί, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Μέσης Ανατολής.
Τέλος, ο Πατριάρχης Θεόφιλος εξέφρασε, ακόμα μία φορά την ευγνωμοσύνη της Σιωνίτιδος Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Ελλάδος για τη διαρκή και ποικιλόμορφη βοήθεια που, με αγάπη και προθυμία, προσφέρει στο τέταρτο, τη τάξει, Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αναστολής.




Κορυφή σελίδας


«Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΠΛΑΣΤΗΣ»


Επίκαιρο μήνυμα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (5/10/2006), στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:
«Είναι γεγονός ότι το πιο μεγάλο και ευγενές έργο έχει ανατεθεί στην προσωπικότητά τους, η μετάδοση της γνώσης και αγωγής στα παιδιά μας. Λειτούργημα δύσκολο και υπεύθυνο, αλλά και υπέροχο, γιατί, όπως έλεγε ο Γαίγκερ, ο εκπαιδευτικός είναι ανθρωποπλάστης.
Όταν στην εποχή μας καραδοκούν, δίπλα στο σχολείο, οι σειρήνες των ναρκωτικών ουσιών, της βίας, της παραβατικότητας, των αιρετικών δοξασιών και της ανηθικότητας, η Παιδεία δε μπορεί να αρκεστεί σε μία μονομέρεια.
Γι’ αυτό, στον διδάχο των νέων, τον Εκπαιδευτικό, εναποθέτουμε τις πιο πολλές και χρηστές ελπίδες για μια ολοκληρωμένη αγωγή και Παιδεία»
(φωτογραφία: “Το κρυφό σχολειό”, του Νικολάου Γύζη)




Κορυφή σελίδας


Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ


Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, πολιούχου Αθηνών, χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (2/10/2006) και στην ομιλία του αναφέρθηκε στους παράγοντες εκείνους που συντελούν στο να καρποφορήσει ο Λόγος του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων.
«Οι παράγοντες αυτοί είναι η Χάρις του Θεού και ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος, από τον οποίο εξαρτάται η καλή καρποφορία, η εσωτερική διάθεση του ανθρώπου και η σωστή προετοιμασία για να δεχθεί μέσα του τον Λόγο και οι γενικότερες συνθήκες της ζωής, μέσα στις οποίες ζει ο άνθρωπος…»
«Από αυτούς που ακούν τον λόγο του Θεού», επεσήμανε ο Μακαριώτατος, «μικρή κατηγορία τον αποδέχεται. Ο κόσμος αν θέλει μπορεί να σωθεί, όταν δε θέλει, κανείς δε ,μπορεί να τον εξαναγκάσει…»
(φωτογραφία: του Σπύρου Βασιλείου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου)




Κορυφή σελίδας


«Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»


Ο Καθεδρικός Ναός των Αθηνών ήταν και φέτος το επίκεντρο του εορτασμού του Προστάτου των Νομικών και Δικαστικών, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στην μνήμη του οποίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, παρουσία της ηγεσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος μίλησε επικαίρως, με θέμα «Αλήθεια εκ γης ανέτειλε και δικαιοσύνη εκ του ουρανού διέκυψε». Στην ομιλία του έκανε αναλυτική παρουσίαση των όρων «Αλήθεια και Δικαιοσύνη» στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και κατέληξε: «Η Δικαιοσύνη συνεχίζει να αποτελεί το βάθρον της Δημοκρατίας και τον φύλακα της ευνομίας. Όμως, η ορθή απονομή της δεν είναι τόσον υπόθεσις αψύχων νομοθετικών κειμένων, όσον υπόθεσις των συνειδήσεων, που έχουν αναλάβει το έργον της απονομής της. Κατά συνέπειαν, όλοι οι παράγοντες των δικών είσθε οι κύριοι εκφραστές της εννοίας του Δικαίου. Και η ευνομούμενη Πολιτεία μας αναμένει από σάς να είσθε αδέκαστοι, απροσωπόληπτοι, σώφρονες, απαθείς, αόργητοι, ψύχραιμοι και, κυρίως, φόβον Θεού έχοντες, διά να μη ισχύει περί υμών ο λόγος του Κυρίου, ότι δηλ. οι μη Θεόν σεβόμενοι, ούτε τους ανθρώπους εντρέπονται, αλλά μετέρχονται τα πάντα αθεοφόβως, προς ιδιοτέλειαν αποβλέποντες και το ίδιον συμφέρον εξυπηρετούντες…»
(φωτογραφία: ο Απόστολος Παύλος στην Πνύκα, λεπτομέρεια από την τοιχογράφηση του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου)




Κορυφή σελίδας


ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΦΑΡΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ


Στην τελετή ενθρονίσεως της νέας Ηγουμένης, Μοναχής Θεοφανούς, της Μονής Θεομήτορος Ηλιουπόλεως, όπου και τα Εκπαιδευτήρια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προέστη ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (3/10/2006), παρουσία πλήθους εκπροσώπων του μοναστικού κόσμου και λαού του Θεού.
Κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε τον ρόλο των Μοναστηριών στη σύγχρονη κοινωνία και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τα Μοναστήρια μας υπήρξαν ανέκαθεν οι φάροι ακτινοβολίας της Ορθοδόξου πνευματικότητος, οι χώροι μέσα στους οποίους αναπτύχθηκε το Χριστιανικό ιδεώδες της κατά Θεόν ζωής και πολιτείας…»
«Ο ρόλος των Μονών καθίσταται περαιτέρω σημαντικός στις μέρες μας», συνέχισε ο Μακαριώτατος, «καθώς η εποχή μας διαφέρει από τις προηγούμενες. Θα πίστευε κανείς ότι τον 21ο αιώνα ο άνθρωπος θα είχε κατακτήσει όλη την ευτυχία, την χαρά και την πρόοδο της ζωής του, θα ζούσε ευτυχισμένος μέσα στα αγαθά και στην απόλαυσή τους, αλλά βλέπουμε ότι συμβαίνει το αντίθετο. Ο άνθρωπος, απομακρυνόμενος από τον Θεό, οδηγείται σε αποτυχία, αισθάνεται μόνος στον σύγχρονο κόσμο, απογοητευμένος, στο περιθώριο, περιφρονημένος. Όποιος έχει μαζί του το Θεό δεν είναι ποτέ μόνος του και αυτό είναι το μήνυμα της Εκκλησίας…»
(φωτογραφία της Μονής Θεομήτορος)



Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Δεν βλέπω καμία αντιπαράθεση μεταξύ της πίστης στην εξέλιξη και της πίστης στο Θεό. Προσωπικά, πιστεύω στην εξέλιξη και δε μπορώ να καταλάβω αυτούς που θεωρούν αντίθετη αυτή μου την πεποίθηση με την πίστη στο Θεό. Σε τελική ανάλυση, ποιοί είμαστε εμείς να αποφασίσουμε ότι ο Θεός, μέσα στην παντοδυναμία Του, δεν κανόνισε ώστε η ζωή να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ακριβώς έτσι όπως εξελίχθηκε, ότι δεν όρισε το σύμπαν να έχει τη μορφή που έχει;»

Άρης Πατρινός, Αναπληρωτής Δ/ντής
του γραφείου Επιστημών του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α.
Περιοδικό «Κ» (Καθημερινή), 10/4/2005










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ