Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 123, 3 Οκτωβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΖΗΤΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

«ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΩΝΑΣ

Στο European Spirit δημοσιεύουμε
το κείμενο του Άγγλου ιστορικού
Christopher Dawson:
Christianity as the Soul of the West
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΖΗΤΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Την επανεξέταση του περιεχομένου της εγκυκλίου για την εξομολόγηση ζήτησε η Ιερά Σύνοδος, με επιστολή της που επιδόθηκε στην Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου (2/10/2006) «ικανοποιούσα την επιθυμίαν των μαθητών, όπως μη στερηθώσι και δη και τη εντολή του Υπουργείου το στήριγμα, το οποίον προσφέρει εις αυτούς η Εκκλησία και διά της παρουσίας των Ιερέων εις τα σχολεία προς πνευματικήν στήριξιν των μαθητών ή και προς τέλεσιν του Ιερού αυτής μυστηρίου της Εξομολογήσεως, το οποίον αποτελεί ισχυρόν αντίβαρον έναντι της ολονέν αυξανομένης επικινδύνως παιδικής εγκληματικότητος και της ανατροπής θεσμών τε και αξιών…»
Στην επιστολή γίνεται, επίσης, λόγος για «πλήθος επιστολών αγωνίας και διαμαρτυρίας που εδέχθη η Ιερά Σύνοδος υπό Ιεραρχών, Εκπαιδευτικών, Συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων και, κυρίως, μαθητικών κοινοτήτων…» σχετικώς με την επίμαχη εγκύκλιο. Σημειώνεται, ακόμη, ότι «ουδέποτε και υπ’ ουδενός υπήρξεν αντίδρασις διά την τέλεσιν του Ιερού Μυστηρίου εν τοις Σχολείοις, πλην μεμονωμένων προσωπικών διαμαρτυριών ελαχίστων εκπαιδευτικών, επιθυμούντων να εμφανίζονται ως «προοδευτικοί», έστω και αν, διά της τοιαύτης συμπεριφοράς αυτών, εν γνώσει των παραβαίνουν το Σύνταγμα, τους Νόμους και το Εθιμικόν Δίκαιον…»Κορυφή σελίδας


ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κων/νο Καραμανλή (29/9/2006), παρουσία της Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Μαριέττας Γιαννάκου και του Υπουργού Επικρατείας & Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσσόπουλου.
Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν και απασχολούν την Εκκλησία. Ο κ. Πρωθυπουργός ενέκρινε την προώθησή τους και δεσμεύθηκε για την άμεση υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από πλευράς Κυβερνήσεως σχετικά προς την υλοποίησή τους.
Οι δύο άνδρες και η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου, συνομίλησαν για το νέο νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Μακαριώτατος ζήτησε από την κ. Γιαννάκου να κάνει ευρύ διάλογο για το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να λάβει υπόψιν της τις απόψεις τους, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι το πρέπον.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Μακαριώτατος, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και είπε, μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό θέματα που έχουν σχέση με τα πάγια αιτήματά μας, όπως είναι η ανέγερσις του Συνοδικού Διοικητικού μας Κέντρου, όπως είναι ο νέος Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών. Συναντήσαμε θετική ανταπόκριση και ετέθη, κατά κάποιον τρόπο και ένα χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών…»Κορυφή σελίδας


«ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Προσκυνηματικός διάπλους που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος από κοινού με τα Υπουργεία Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και της Υπουργού κ. Φάνης Πάλη – Πετραλιά (29/9 – 2/10/2006), ως επιστέγασμα του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Απόστολο Παύλο, που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή 6000 μαθητών, τους προηγούμενους μήνες.
Στη διάρκεια του διάπλου, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, που τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις της Εκκλησίας μας στην Ελλάδα είχαν και έχουν, ως στόχο τους, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό ανάμεσα στους λαούς και τον κάθε διαφορετικό άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, αλλά με διακριτικότητα…
Κατά τα τελευταία χρόνια, η Πολιτεία μας έχει αντιληφθεί την ανάγκη να αναπτυχθεί και να προβληθεί ο θρησκευτικός και, ταυτόχρονα, πολιτιστικός Ελληνορθόδοξος θησαυρός που διαθέτει, τον οποίον είναι κρίμα, ενώ τον διαθέτουμε, κάποιοι από εμάς να επιμένουν να τον παραγνωρίζουν και να προσπαθούν να τον εξοβελίσουν από τη ζωή του τόπου…»
Από την πλευρά της η κ. Πετραλιά σημείωσε ότι «Είναι συγκινητικό, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την επιβολή μιας ομοιόμορφης και ισοπεδωτικής πολιτιστικής κουλτούρας, να βλέπει κανείς ότι η παράδοσή μας είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, την πρόοδό του, την ανάπτυξή του και την ευημερία του. Η θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι μια μεγάλη εθνική περιουσία, την οποία πρέπει όχι μόνο να γνωρίζουμε, αλλά και να προβάλουμε σε κάθε δυνατή ευκαιρία…»Κορυφή σελίδας


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Το έργο των Εκπαιδευτικών να δημιουργήσουν συγκροτημένες προσωπικότητες, στα πρόσωπα των μαθητών που αναλαμβάνουν να διδάξουν, εξήρε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στο Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο (1/10/2006), όπου συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Αμβρόσιο.

Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Περιβάλλουμε με σεβασμό, τιμή και εκτίμηση τους Εκπαιδευτικούς, που δεν αρκούνται μόνο στην διδασκαλία «ξηρών» γνώσεων, αλλά διαμορφώνουν και σμιλεύουν τους χαρακτήρες των παιδιών, θέτοντας θεμέλια ανθρωπιάς, αρχών και αξιών. Περιμένουμε από τους έντιμους εκπαιδευτικούς μας να παραμείνουν όρθιοι στις επάλξεις και να δίδουν την μαρτυρία και την ομολογία της πίστης και τους σεβασμού στις αρχές και τις αξίες, προετοιμάζοντας κατάλληλα τις μελλοντικές γενεές…»
Λίγο αργότερα, στη κεντρική πλατεία του νησιού, ο Μακαριώτατος, έτυχε θερμής υποδοχής από τις αρχές, τη μαθητική κοινότητα και το λαό της Πάρου. Απευθυνόμενος σε όλους ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έκκληση για αντίσταση στην αποχριστιανοποίηση της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Έχουμε ανάγκη από δύναμη για να σταθούμε όρθιοι, καθώς διανύουμε δύσκολους καιρούς, κατά τους οποίους πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να γκρεμίσουν την παράδοση και την πίστη μας, την Εκκλησία και την Ορθοδοξία μας, δηλ τα θεμέλια πάνω στα οποία οι πατέρες μας θεμελίωσαν τον πολιτισμό και την πρόοδο του τόπου. Όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και στην Ευρώπη είναι γενικό το φαινόμενο, αφού έχει καταδειχθεί η διάθεση να αποδυναμωθεί η πίστη στο Θεό, γι’ αυτό και είδατε ότι οι πολιτικοί αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν το Χριστιανισμό στο προοίμιο του Ευρωσυντάγματος, ως ένα από τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού… Χρειάζεται αντίσταση. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας…»
(Διαβάστε στο ecclesia σχετικά κείμενα του Αρχιεπισκόπου για την Ευρώπη)
Κορυφή σελίδας


ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΩΝΑΣ
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ»Πάνδημη υποδοχή επεφύλαξε ο λαός της Αρκαδίας (1/10/2006), στην Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Έλωνας, η οποία είχε κλαπεί στις 17/8 από το Μοναστήρι της και ευρέθη, χάρη στις επίμονες και σύντονες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Την Εικόνα μετέφεραν, σε κλίμα ιεράς συγκινήσεως, αλλά και κατανύξεως ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και την επέδωσαν στον Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, ο οποίος ήταν επικεφαλής χορείας Ιεραρχών, του Ιερού Κλήρου και του Χριστεπώνυμου πληρώματος της περιοχής.
Παραδίδοντας την Εικόνα ο κ. Πολύδωρας επεσήμανε: «Στη συνείδηση του λαού και όλων ημών η Παναγία της Έλωνας είναι η μάνα μας, είναι η Πλατυτέρα αγκαλιά, είναι η σκέπη και το καταφύγιο όλων μας. Σάς την παραδίδουμε για να διανύσει άλλα χίλια χρόνια και εις τον αιώνα τον άπαντα από τη θέση της, από τον βράχο της Έλωνας… να σκέπει όλο τον κόσμο και να ευλογεί όλους τους ανθρώπους, τους προσφεύγοντες και μη σ’ Αυτήν…»
Ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος ευχαρίστησε, εκ μέρους του λαού της Αρκαδίας, τον κ. Υπουργό για την επιτυχία της Αστυνομίας και τίμησε δικαίως τους δύο άνδρες.
Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Δεν πιστεύω ότι ο πολιτισμός της Ευρώπης θα μπορούσε να επιβιώσει ύστερα από μια ολοκληρωτική εξαφάνιση της Χριστιανικής πίστης. Και την πεποίθησή μου αυτή τη διαμόρφωσα όχι μόνο επειδή είμαι Χριστιανός, αλλά και ως μελετητής της κοινωνικής βιολογίας. Αν ο Χριστιανισμός εξαφανιστεί μια μέρα, τότε ολόκληρος ο πολιτισμός θα εξαφανιστεί»
Tomas Eliot, «Τα θεμέλια της Ευρώπης», έκδ. Ανθρωπιστικού Συνδέσμου Αθηνών σελ. 77


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ