Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 122, 29 Σεπτεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΧΡΙΔΟΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΥΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΩΝ

ΤΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

ΕΝ ΠΛΩ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

«Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΞΕΝΟ»

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Με αφορμή τη δημόσια διάλεξη του Επισκόπου Διοκλείας Καλλίστου Wear στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη (Παρασκευή 29 του Γενάρη), διαβάστε κείμενά του στη Μυριόβιβλο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


Με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή θα συναντηθεί σήμερα (29/9/2006), στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, παρουσία της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου.
Στη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθούν ζητήματα Εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ


Τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας & Πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντα, ο οποίος βρίσκεται ιδιωτικώς στην Ελλάδα, δέχθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (28/9/2006) στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, από κοινού με τον Λουθηρανό Αρχιεπίσκοπο της χώρας κ. Jukka Parma.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λέων δήλωσε ότι «Χαιρόμαστε για τις στενές επαφές μεταξύ των δύο Εκκλησιών… Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Μακαριώτατο σχετικά με την επίσκεψή του στη Φινλανδία και είμαστε χαρούμενοι που τον βλέπουμε ξανά…»
Ο Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «Στη χώρα μας υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της Ορθόδοξης και της Λουθηρανικής Εκκλησίας. Γι’ αυτό και ταξιδεύουμε μαζί και ήταν καλή ευκαιρία για μάς να συναντηθούμε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και να συζητήσουμε και να σκεφθούμε τα εμπόδια που υπάρχουν στην οικουμενική συνεργασία και πρόοδο…»
Από τη μεριά του ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «… υποδεχθήκαμε σήμερα τους δύο επιφανείς ξένους μας, με τους οποίους είχαμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για την πορεία της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ένωση των Εκκλησιών, διάμέσου των Θεολογικών διαλόγων αφενός, αλλά και του διαλόγου της αγάπης, δηλ. των αμοιβαίων επισκέψεων και των γνωριμιών των παραδόσεών μας, τόσο της Ορθοδόξου, όσο και της Λουθηρανικής Εκκλησίας…»
Κορυφή σελίδας


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΧΡΙΔΟΣ


Την έντονη διαμαρτυρία της για την εκ νέου άδικη φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου από τις αρχές των Σκοπίων, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς τον Πρέσβη της Π.Γ.Δ.Μ. στην Αθήνα κ. Blagoj Hadzinski (15/9/2006).
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή σημειώνεται: «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διαμαρτύρεται εντόνως για αυτή τη νέα απόφαση της Κυβερνήσεως της Π.Γ.Δ.Μ. εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου, ο οποίος αναγνωρίζεται από όλες τις Κανονικές Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε ολόκληρο τον κόσμο, ως ο επικεφαλής της μόνης Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. Η κίνηση της Κυβερνήσεώς σας αποτελεί όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση των απαράγραπτων ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αυξάνει τις αμφιβολίες όσον αφορά στην ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Π.Γ.Δ.Μ. …Το γεγονός της φυλακίσεως εμποδίζει παρά διευκολύνει την Π.Γ.Δ.Μ. να συμμορφωθεί ως προς τις επιταγές του προσανατολισμού της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση…»Κορυφή σελίδας


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΥΣ


Εγκύκλιο σχετική με τους εξορκισμούς απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (15/9/2006) προς του Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία αναλύει τις θέσεις και τη διδασκαλία της Εκκλησίας επί του πολύ σημαντικού αυτού ζητήματος και περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι σχετικές ευχές πρέπει να αναγιγνώσκονται.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι προϋποθέσεις είναι οι παρακάτω: «Α) Η ύπαρξη διαπιστωμένης ανάγκης. Όπως διά να λειτουργήσουμε πρέπει να έχουμε πιστούς, διά να βαπτίσουμε πρέπει να έχουμε άνθρωπο προς Βάπτισμα, διά να στεφανώσουμε πρέπει να έχουμε μελλονύμφους, διά να εξομολογήσουμε πρέπει να έχουμε μετανοούντα, διά να τελέσουμε κηδεία και μνημόσυνο πρέπει να έχουμε κεκοιμημένο, ούτως διά να αναγνώσουμε τις ευχές των εξορκισμών πρέπει να έχουμε δαιμονισμένο ή υπό ισχυρή δαιμονική επήρεια τελούντα…
Β) Η σύμφωνος γνώμη του Επισκόπου. Ουδείς Πρεσβύτερος είναι ακέφαλος και, επομένως, ανεξάρτητος. Έκαστος Πρεσβύτερος έχει ως κεφαλήν αυτού την Εκκλησιαστική Αρχή του τόπου, δηλ. τον Επίσκοπον αυτού και ενεργεί τα της ιερωσύνης αυτού, με την άδεια και σύμφωνη γνώμη του Επισκόπου του. Η αντίληψη ότι ο Πρεσβύτερος, από τη στιγμή που χειροτονήθηκε, δύναται να ιερατεύει ανεξέλεγκτος κατά το δοκούν, καταδικάζεται υπό των Ιερών Κανόνων, ως διαιρούσα την Εκκλησίαν και βλάπτουσα ή ανατρέπουσα την ευταξίαν Της…»Κορυφή σελίδας


ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΩΝ


Στην ίδια εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος προβαίνει σε σαφή διάκριση των δαιμονισμένων, οι οποίοι έχουν ανάγκη των ευχών των εξορκισμών και των λοιπών ασθενών, οι οποίοι έχουν ανάγκη ιατρικής επεμβάσεως.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο λόγος του Θεού διακρίνει σαφώς εις διαφόρους κατηγορίας τους ασθενούντες. Οι δαιμονώντες αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία και αντιμετωπίζονται καταλλήλως. Διά πάσαν κατηγορίαν ισχύουν ανάλογα κριτήρια. Άλλα είναι τα κριτήρια διά τους ψυχικώς ασθενούντες, άλλα τα κριτήρια διά τους δαιμονώντας και άλλα τα κριτήρια εις όσους συντρέχουν αμφότερα, δηλ. ψυχική ασθένεια και δαιμονική επήρεια. Ο Επίσκοπος επιφορτίζεται υπό της Εκκλησίας στην διάκριση και των καταστάσεων. Όλοι οι ασθενείς, ιδιαιτέρως οι ψυχικώς πάσχοντες, δεν είναι δαιμονισμένοι και δεν ενδείκνυται ποιμαντικώς να θεωρούνται δαιμονισμένοι…»Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ


Τριήμερος προσκυνηματικός διάπλους στα νησιά Κύθηρα, Πάρο και Τήνο θα πραγματοποιηθεί (29/9 – 1/10/2006), προς τιμήν των Εκπαιδευτικών που εργάσθηκαν για τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Απόστολο Παύλο, τους προηγούμενους μήνες, σε συνεργασία της Ιεράς Συνόδου και των Υπουργείων Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης. Στο ταξίδι θα συμμετάσχουν ο Μακαριώτατος κύριος Χριστόδουλος, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και άλλοι επίσημοι.
Κατά τη διάρκεια του διάπλου, θα πραγματοποιηθούν, επί του πλοίου, Ημερίδα περί των Προσκυνηματικών περιηγήσεων, έκθεση και παρουσίαση των εργασιών των μαθητών για τον Απόστολο Παύλο, καθώς και σχετικών εικαστικών έργων, καθώς και παρουσίαση του έργου της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων, στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, όπου ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας (1/10/2006), καθώς και στην Παναγία της Τήνου.
(φωτογραφία: Παναγία Εκατονταπυλιανή)
Κορυφή σελίδας


ΕΝ ΠΛΩ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣΚατά τη διάρκεια τριήμερου διάπλου, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα περί των Προσκυνηματικών περιηγήσεων, στην οποία χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, η Υπουργός κ. Πετραλιά, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γεώργιος Κούρτης, ο Δ/ντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Κασιμάτης και ο τ. Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
Επίσης, θα παρουσιαστούν οι κάτωθι εισηγήσεις:
Α) Από τον κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Προσκυνηματικές περιηγήσεις: Θεολογική θεμελίωση»
Β) Από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαρία Γιαννίρη, με θέμα «Ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού»
Γ) Από τον κ. Βλάση Βλασίδη, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Προσκυνηματικός τουρισμός και Προσκυνητές – Επισκέπτες στην Ελλάδα» και
Δ) Από τον κ. Νικόλαο Τσώλο, μέλος του Συνοδικού Γραφείου περί των προσκυνηματικών περιηγήσεων, με θέμα «Η δημιουργία και οι δραστηριότητες του Συνοδικού Γραφείου»
(φωτογραφία: Παναγιά της Τήνου)Κορυφή σελίδας


«Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΞΕΝΟ»


Επίκαιρο μήνυμα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Τουρισμού (27/9/2006), απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:
«Θέλω να πιστεύω ότι οι προσφερόμενες σήμερα υπηρεσίες τουρισμού είναι προσεγμένες και αξιοπρεπείς, με σεβασμό και ευγένεια στο πρόσωπο του καθενός φίλου μας επισκέπτη. Και ως Έλληνες, που φέρουμε μέσα μας την παραδοσιακή αρετή της φιλοξενίας και ωραιότατους τόπους και ιστορικά μνημεία και γηγενή πολιτισμό έχουμε να δώσουμε σ’ άλλους λαούς. Και αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να το πράττουμε.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δε φοβήθηκε τον ξένο, όποιον κι αν είναι αυτός, αλλά, με περισσή αγάπη και ενδιαφέρον, ανοίγει την αγκαλιά της και δίνει το χαμόγελο της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της συνδρομής, της συμπαράστασης. Δεν είναι λίγοι οι ξένοι εκείνοι τουρίστες που γνώρισαν τον αληθινό Χριστιανικό πολιτισμό μας και έμειναν έκθαμβοι μπροστά στο μεγαλείο των θησαυρών μας…»
(φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος στη Συρία με ανθρωπιστική βοήθεια)
Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ


Το 7ο Διεθνές Αντικαπνιστικό Φεστιβάλ Νέων ολοκληρώνεται στο Αρσάκειο της Εκάλης (29/9/2006), το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Δράση.
Προς του συμμετέχοντες στο φεστιβάλ νέους από 15 έως 25 ετών, απευθύνθηκε με μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία καλεί και παρακαλεί όλους και δη τους νέους μας, οι οποίοι αποτελούν τη ελπίδα του τόπου μας, να αποκοπούν από το πάθος του καπνίσματος. Πολλοί το θεωρούν δήθεν επίδειξη ενηλικιώσεως. Η ενηλικίωσις, όμως, φαίνεται από την ωριμότητα στη σκέψη, από την υπευθυνότητα των ενεργειών μας και από την εσωτερική δύναμη που έχουμε να επιβληθούμε στον εαυτό μας πράττοντας το σωστό. Η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας για την καλύτερη – πληρέστερη ενημέρωση του κοινού θα βοηθήσει, έτι περισσότερο, στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Εκκλησία διδάσκει καπνιστές και μη καπνιστές, το Ορθόδοξο Χριστιανικό ήθος, που σημαίνει αυτοσεβασμό και αγάπη στο Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό και στον συνάνθρωπό μας»Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ«Εκκλησία και Πολιτεία στην Ελληνορθόδοξη πολιτισμική παράδοση διακονούν τον ίδιο λαό, κάθε πλευρά με τον δικό της τρόπο. Η συναλληλία, ως το μόνο σύμφωνο με την Παράδοσή μας, σύστημα σχέσεων, η τυχόν ανατροπή του οποίου θα επιφέρει καταστροφικές ρήξεις, συνιστά αλληλοπεριχώρηση των δύο πλευρών για τη διακονία του ίδιου λαού. Μη λησμονούμε, εξ άλλου, ότι υπερβάσεις στη χρήση της εξουσίας στη δική μας παράδοση, γίνονται κατά κανόνα από την πλευρά της Πολιτείας, που αυτονοηματοδοτείται μεταφυσικά. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως, συντελείται καπήλευση της θρησκευτικής πίστεως για την επιβολή καισαροπαπισμού, εν ονόματι του Θεού…»
Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, Περιοδικό «Ρεσάλτο», Τεύχος 2, Ιανουάριος 2006


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ