Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 120, 22 Σεπτεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑΣ

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ»

ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ»

ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ;»


Έχετε και σεις ειδήσεις από τη ζωή και τη δράση της Εκκλησίας σας, και της ιδιαίτερης πατρίδας σας; Γίνετε συνεργάτης μας, στείλτε μας τις ειδήσεις σας!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑΣ

Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο αφιερωμένο στην Πρόληψη και Καταπολέμηση της Παιδικής Πορνογραφίας, πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (20 – 22/9/2006), με φορέα διοργάνωσης την Safe Net Home.

Προς τους συνέδρους πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής: «… Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι δεν είμαι δυνατόν η καταπολεμηθεί η παιδοφιλία και να μένει απείραχτη στην κυρίαρχη θέση της, η υποταγή των πάντων στην απόλαυση του ατόμου. Δεν είναι δυνατόν, επί σοβαράς βάσεως, να αγωνιζόμεθα για να παρεμποδίσουμε μία συγκεκριμένη ανήθικη πράξη ενόσω προασπίζουμε το «δικαίωμα» του ατόμου στον αμοραλισμό. Δεν είναι δυνατόν να ζητούμε ανθρωπιά προς το παιδί, όταν αποκαλούμε «ελευθερία» την αποχαλίνωση…»Κορυφή σελίδας


«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ»


Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκαν οι Υποψήφιοι Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς Αργύρης Ντινόπουλος, Νομάρχης Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή και Νομάρχης Πειραιώς Σπύρος Σπυρίδωνος (20/9/2006).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μακαριώτατος τους ενημέρωσε για το πολυεπίπεδο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, ενώ οι τρεις υποψήφιοι εξήραν τις σημαντικές Εκκλησιαστικές πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Εξερχόμενος του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου ο κ. Ντινόπουλος δήλωσε ότι «Η Εκκλησία της Ελλάδος και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορούμε να συναντηθούμε στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες στην επικράτεια της Υπερνομαρχίας. Η Εκκλησία επιτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό έργο. Σε αυτό εμείς, ως αυριανή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με την ψήφο του κόσμου, θα είμαστε αρωγοί»
Κορυφή σελίδας


ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ευρεία συζήτηση για το δημοσιευθέν σχέδιο νόμου περί της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης έγινε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (21/9/2006), με τη συμμετοχή Ιεραρχών και νομομαθών.

Ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος δήλωσε ότι «Με πολύ σύνεση και σοφία, οι διακεκριμένοι νομομαθείς, εκπρόσωποι της Πολιτείας, αλλά και Ιεράρχες, μελέτησαν το νομοσχέδιο, ώστε να δίδεται αξία στο ανθρώπινο πρόσωπο, μέσα στο σύστημα της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης. Γιατί το πρόσωπο είναι ιερό για την παράδοσή μας…»

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ επεσήμανε ότι «σκοπός του νομοσχεδίου είναι να απονεμηθεί η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη κατά τον καλύτερο τρόπο…»

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ σημείωσε ότι «Με το νέο νομοσχέδιο έχουμε μια σύζευξη των Κανόνων της Εκκλησίας με τα ισχύοντα στα Δικαστήρια σήμερα. Έτσι, αφαιρούνται τα επιχειρήματα από εκείνους οι οποίοι έκαναν κριτική στην Εκκλησία και στην απονομή της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης… Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική εξέλιξη για την ζωή της Εκκλησίας…»Κορυφή σελίδας


«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ»

Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο, με θέμα «Κοινωνία πολιτών, εθελοντισμός και οικονομία» διοργανώνει στην Αθήνα ο Οργανισμός «Έργο Πολιτών» (21 & 22/9/2006).

Το Συμπόσιο χαιρέτησε με μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η παγκόσμιος οικονομία αδυνατεί, με αποκλειστικό εχέγγυο την πολυδυναμικότητά της να αντεπεξέλθει ακόμη και στις καθημερινές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Χρειάζεται κάτι υψηλότερο και συγχρόνως πιο θερμό από το ζεστό χρήμα. Χρειάζεται το βλέμμα της συμπάθειας και του ανυστερόβουλου δοσίματος του εαυτού προς τα έξω, προς τον ένα, τον συνάνθρωπο, τον συμπολίτη, αλλά και τον ξένο. Το βλέμμα ανταποκρίνεται στο ανθρώπινο αίτημα με μεγαλύτερη ευχέρεια απ’ ότι το χρήμα, το οποίο ζητά εγγύηση για να κινηθεί. Γι’ αυτό και όσοι μάς κοιτούν στα μάτια είναι κύριοι του χρήματος και συνεκδοχικά και της οικονομίας, ενώ όσοι μας κοιτούν στην τσέπη είναι υπήκοοι του χρήματος και των οικονομικών επιταγών…»

Κορυφή σελίδας


ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ


Τον οδηγό Θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής παρουσιάζει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης (22/9/2006), με σκοπό την προβολή του Νομού και την ανάδειξή του σε κορυφαίο τουριστικό και προσκυνηματικό προορισμό.

Την εκδήλωση της παρουσίασης χαιρέτησε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος, σε σχετικό του μήνυμα, σημειώνει ότι «Ο Οδηγός Θρησκευτικού τουρισμού δεν προβάλει μόνο τον Νομό Θεσσαλονίκης ως κορυφαίο τουριστικό σταθμό, αλλά αναδεικνύει τον πλούτο της Ελληνορθόδοξης πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Δίνει χρήσιμες πληροφορίες στον κάθε επισκέπτη για τη Θεσσαλονίκη, την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, με τα Χριστιανικά της μνημεία, το Αγιώνυμον Όρος, το Θεοσκέπαστο Περιβόλι της Παναγιάς, τόπο ευλογημένο, κέντρο μοναχισμού και θησαυροφυλάκιο της πίστεως και της πατρίδος μας. Η Αγιοτόκος Μακεδονική γη, η οποία είναι ποτισμένη με το αίμα των μαρτύρων και των αγωνιστών της πίστεως και της πατρίδος μας, ήταν και είναι ο πόλος έλξης για πολλούς, λόγω της υψηλής πνευματικής και πολιτιστικής της παράδοσης…»
Κορυφή σελίδας


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας στην Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου απέστειλαν 60 Εκπαιδευτικοί, του Νομού Κορινθίας, όλων των ειδικοτήτων, ζητώντας την άρση της απόφασης απαγόρευσης τέλεσης του Μυστηρίου της Εξομολόγησης στα σχολεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» (19/9/2006), «οι καθηγητές διαβεβαιώνουν το Υπουργείο ότι στα σχολεία που υπάρχει η πρωτοβουλία και το ενδιαφέρον να λάβει χώρα η Εξομολόγηση (συνήθως Χριστούγεννα και Πάσχα) φροντίζουν οι διδάσκοντες Εκπαιδευτικοί ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της διακριτικότητας, του ήρεμου περιβάλλοντος και της κατάλληλης ψυχικής προετοιμασίας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Επίσης, τονίζουν ότι το μυστήριο της εξομολόγησης, εφόσον διδάσκεται μαζί με τα υπόλοιπα μυστήρια της Εκκλησίας, είναι αδιανόητο να μην αποτελεί μέρος της γνωστικής διαδικασίας του μαθήματος των θρησκευτικών. Και απαντώντας στην αιτιολογία στην απαγόρευση της εξομολόγησης στα σχολεία ότι απαιτείται η εκούσια και συνειδητή προσέλευση του μαθητή, υπογραμμίζουν ότι αυτό είναι αυτονόητο και, παράλληλα, διερωτώνται αν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να προσαχθεί μαθητής βίαια ή ακούσια στο κατ’ εξοχήν μυστήριο, που οδηγεί, σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, στην όντως πνευματική ελευθερία…»Κορυφή σελίδας


«ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ;»

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το μυστήριο καθεαυτό. Είναι ο δεσμός Εκκλησίας και σχολείου που ενοχλεί. Η Εκκλησία θεωρείται εξωσχολικός παράγοντας, θεσμός αναχρονιστικός και οπισθοδρομικός, που δεν πρέπει να έχει σχέση με το σχολείο, εξόν τελετών και του μαθήματος των θρησκευτικών, που, προς το παρόν, δεν μπορούν να θιγούν. Σε μια εποχή που ακόμη και στην Γαλλία, χώρα που εφαρμόστηκε αυστηρά το ουδετερόθρησκο σχολείο, γίνεται σοβαρή συζήτηση για επαναφορά της θρησκευτικής Παιδείας, εμείς προσπαθούμε να περιθωριοποιήσουμε το σπουδαιότερο στοιχείο της Ιστορίας και της Παραδόσεώς μας. Και η μεν Εκκλησία θα συνεχίσει τη διακονία Της. Το πρόβλημα έγκειται, πλέον, σε ένα σχολείο που οδηγείται σε αυτο-αποκλεισμό από τη ζωή του λαού μας, αντί να λειτουργεί κριτικά απέναντί της. Και η λαϊκή ρήση «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» ήδη επαληθεύεται, όταν διαπιστώνουμε την αύξηση της βίας και της επιθετικότητας στους νέους, τα ψυχολογικά προβλήματα, την διάλυση της οικογένειας. Αυτά τα παιδιά, τελικά, ποιός θα τα στηρίξει;»
Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

Από το παρόν τεύχος του Πρόναου, εγκαινιάζεται η στήλη «Διδάσκουσες απόψεις και γνώμες», στην οποία θα φιλοξενούνται, κάθε φορά, βαρύνουσας σημασίας τοποθετήσεις ανθρώπων της Εκκλησίας, του Πνεύματος, της Τέχνης και του Πολιτισμού, της Πολιτικής και της Επιστήμης, επί διαφόρων ενδιαφερόντων και επίκαιρων ζητημάτων.

«Ο σημερινός αθεϊσμός, που απειλεί να κυβερνήσει πνευματικώς την ανθρωπότητα, ο ασύδοτος, ο αγράμματος αθεϊσμός, που έχει την εξαλλοσύνη της αγνοίας, που δε γνωρίζει όρια, είναι πολύ διάφορος από τον αθεϊσμό των περασμένων γενεών.
Ο περασμένος αθεϊσμός ήτο συνέπεια της πολλής, έστω και κακοχωνεμένης μορφώσεως. Ο σημερινός είναι συνέπεια της αγραμματοσύνης, της ελλείψεως ικανότητας του ανθρώπου να ίπταται, να σκέπτεται, να στοχάζεται. Ο σημερινός άθεος δεν αρνείται τον ουρανόν. Απλούστατα, δεν είναι ικανός να τον ατενίσει…»
Αλέξανδρος Τσιριντάνης, «Η πίστις ως βίωμα», Τόμος Α', σελ. 22


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ