Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος ύλης: Παν. Δρακόπουλος

Δημοσιεύουμε επιστολές αναγνωστών εφ όσον το εγκρίνει ο αποστολέας και πάντως χωρίς να δημοσιεύουμε πλήρες ονοματεπώνυμο ή στοιχεία e-mail.

Τεύχος 12, 10 Σεπτεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



    ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Τον αγιασμό της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τέλεσε ο Μακαριώτατος (9/9/2005) και παρακολούθησε την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κων/νου Καραμανλή.

Το Σαββατοκύριακο 10 – 11/9/2005, ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί την Ελασσόνα, όπου και θα τελέσει εγκαίνια Ναού, ενώ στις 13/9 θα υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Θεσσαλονίκη και θα τον συνοδεύσει κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Μητροπόλεις Εδέσσης και Φλωρίνης. Ενδιαμέσως (15/9), θα επισκεφθεί την Καλαμπάκα για να προστεί της πανηγύρεως του πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνος.


ΑΡΧΙΣΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στην Πάτρα (10/9/2005) ανοίγει ο πρώτος κύκλος του διαλόγου Εκκλησίας – Κοινωνίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλου του πολιτικο – κοινωνικού φάσματος της Πελοποννήσου.

Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Από τον διάλογο αυτό αναμένεται να γίνουν γνωστές οι απόψεις του πληρώματος της Εκκλησίας, σε ό,τι αφορά σε ορισμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του έργου της Εκκλησίας μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τί ο λαός προσδοκά από τους Ποιμένες του και τί δέον γενέσθαι προκειμένου να ανταποκριθούμε όλοι οι κληρικοί, ποιμαντικά, στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας…»

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του τόνισε ότι «στην Ανατολή όλοι οι κληρικοί είμαστε παιδιά του φτωχού λαού, ξεκινήσαμε τη ζωή μας με τα όνειρα της προσφοράς και της θυσίας, δοκιμασθήκαμε μέσα σε εθνικές ταλαιπωρίες, ζυμωθήκαμε στους κοινωνικούς αγώνες, πληρώσαμε ακριβό φόρο αίματος χάριν του Έθνους και της ελευθερίας του, μαζί πάντοτε με τον ταλαιπωρημένο λαό. Και σήμερα η προσφορά της Εκκλησίας είναι εκ των πρώτων στον κατάλογο των κοινωνικών έργων, πέρα των καθαρά πνευματικών…Επομένως, είναι άδικο και ανακριβές, ενώ προερχόμεθα από τα σπλάχνα του ίδιου λαού και μοιραζόμαστε μαζί του τις τύχες του, τώρα να δώσουμε την εντύπωση ότι ανήκουμε σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα, αντιμαχόμενα ή αγωνιζόμενα να διατηρήσουν τις διαχωριστικές γραμμές που τα χωρίζουν…»

Στην ομιλία του ο Μητρ. Θηβών κ. Ιερώνυμος, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία δεν πρέπει να επιδιώκει μερίδιο κοσμικής εξουσίας αλλά δε μπορεί να περιορισθεί και στις απαιτήσεις ορισμένων να της ορίζουν ρόλο μόνο διακοσμητικό. Σίγουρα η Εκκλησία δεν επιζητά άσκηση κοσμικής εξουσίας. Επικοινωνεί, όμως και διαλέγεται με ζωντανούς ανθρώπους. Δε μπορεί να στέκεται απέναντί τους σαν ένα ίδρυμα ή ένας θεσμός που εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των θρησκευτικών τύπων. Αποβλέπει στην καλή αλλοίωση και στην μεταμόρφωση του ελεύθερου ανθρώπου από άτομο σε πρόσωπο.»


ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις εργασίες της «Ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων» επί θεμάτων μεταναστεύσεως και συναναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (Στρασβούργο, 23 – 24/3/2005), συμμετείχε ο κοινωνιολόγος κ. Αντώνιος Παπαντωνίου, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Διευθυντής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλλινοστούντων Μεταναστών της Εκκλησίας.

Μιλώντας στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Παπαντωνίου, επεσήμανε ότι είναι σφάλμα να αντιμετωπίζεται η μετανάστευση ως αποκλειστικά οικονομικό φαινόμενο, και υπογράμμισε ότι, κατά την ανάλυση των παραγόντων και των αιτίων που συντελούν στη μετανάστευση, δε θα πρέπει να παραθεωρείται ο ρόλος των δικτύων και των λαθροδιακινητών. Επεσήμανε, εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δικαιολογούν την αισιόδοξη άποψη περί επικείμενης ή έστω επιθυμητής παλιννοστήσεως των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε την πολύ σοβαρή παράμετρο της απασχόλησης των νέων μεταναστών κυρίως στο χώρο της παραοικονομίας.

Ο κ. Παπαντωνίου συμμετέσχε σε αντίστοιχες διεθνείς συναντήσεις στη Φρανκφούρτη (22 – 24/10/2004) και τις Βρυξέλλες (26 – 27/10/2004 & 4 – 5/3/2005).


ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Με στόχο τη βελτίωση της οργάνωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, στην οποία πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος , η Ι. Σύνοδος κάλεσε τις κατά τόπους Μητροπόλεις να ιδρύσουν Διευθύνσεις Αιμοδοσίας.

Σε σχετικό εγκύκλιο σημείωμα της Ι. Συνόδου (26/8/2005) προβάλλεται εκ νέου η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ως ημέρα του Χριστιανού Εθελοντού Αιμοδότου.


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η Δ.Ι.Σ.

Επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα διοικήσεως, νέων τεχνολογιών, δικονομίας κ.άλ. αποφάσισε και θα πραγματοποιήσει η Ι. Σύνοδος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμορφώσεως του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η πρώτη σειρά των σεμιναρίων θα γίνει στην Αθήνα (31/10 – 4/11/2005) και στην Πάτρα (7 – 11/11/2005) με θέμα «Δημόσιο λογιστικό», με την υποχρεωτική συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε Ι. Μητρόπολη, κληρικού ή λαϊκού, ασχολουμένου με τα της οικονομικής διαχείρισης.


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟ

Σε μήνυμά του, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον αδόκητο χαμό του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου και της συνοδείας του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνισε: «Ο Έλληνας Πατριάρχης της δευτεροθρόνου Ορθοδόξου Εκκλησίας Πέτρος… ήταν ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα. Δραστήριος και οραματιστής, με ζήλο ιεραποστολικό και αυταπάρνηση… Αναδιοργάνωσε το Πατριαρχείο, ανακαίνισε τους ναούς και τα εκκλησιαστικά κτίρια, ίδρυσε νέες Μητροπόλεις και Επισκοπές, ενίσχυσε την ιεραποστολή και τη διάδοση του Ευαγγελικού λόγου. Έθεσε τον εαυτό του ολοκληρωτικά στη διακονία του πλησίον και πάντοτε τον κατείχε ο πόνος για τον πεινασμένο, τον διψασμένο, τον άρρωστο… Υπήρξε πράγματι σεβαστή εκκλησιαστική και εθνική προσωπικότητα.»


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Ευχαριστήριες επιστολές στον Μακαριώτατο απέστειλαν οι Χόσνι Μουμπάρακ (5/8/2005) και Τάσος Παπαδόπουλος (25/8/2005) για τη συμπαράσταση της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τις χώρες τους, εξ αφορμής της τρομοκρατικής επίθεσης στο Sharm El – Sheikh (25/9/2005) και του αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό (14/8/2005) αντίστοιχα.


ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το πλήρες κείμενο του διεθνούς συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για τις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού ζητήματος στην βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού κεκτημένου, δείτε στο www.ifestos.edu.gr.

Α.Ε.Ο.







ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ