Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 117, 12 Σεπτεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΓΩΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

«ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ»

«ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ»

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ;

Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ

«Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ»


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

"Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού"
Η Μυσταγωγία της Ορθοδοξίας σε μια από τις πιο ιερές στιγμές της Πίστης. Διαβάστε σχετικά κείμενα από τον ιστοχώρο discussion.
Ο φωτογράφος Σπύρος Παναγιωτόπουλος.
Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο eikastikon.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΓΩΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»


Μήνυμα αγάπης απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων των Αθηνών, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρεται στην υποτίμηση του σύγχρονου ανθρώπου, στην εικόνα των διακρίσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων, που χαρακτηρίζει τον κόσμο της εποχής μας, καταλήγει: «Είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε μια αγωγή της ελευθερίας, ένα σχολείο που θα φωτίζει την καρδιά των παιδιών μας, το οποίο δε θα υποκύπτει σε κοινωνικά μεν αποδεκτές, χρησιμοθηρικού, όμως, χαρακτήρα επιλογές.

Είναι αναγκαίο να διδαχθούν τα παιδιά μας περισσότερο τη δημιουργικότητα, το σεβασμό του «άλλου», την ομορφιά της παρουσίας πολλών προσώπων στη ζωή μας.

Γνωρίζω τον αγώνα σας, αντιλαμβάνομαι την ποιητική σας προσπάθεια, τον μόχθο που καταβάλλετε για «να δημιουργούμε αντισώματα και για την Ευθύνη». Είναι ένας ευλογημένος αγώνας, δύσκολος, αλλά καρποφόρος…».

Δείτε το πλήρες μήνυμαΚορυφή σελίδας


«ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ»


Για τα απότοκα του πολέμου στο Λίβανο και την τραγική θέση στην οποία βρέθηκαν χιλιάδες συνομήλικοί τους, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στο αντίστοιχο μήνυμα που απέστειλε στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πρωτεύουσας. Τόνισε δε την μεταμορφωτική δύναμη που κρύβει μέσα της η πίστη στο Θεό και κάλεσε τους μαθητές να ακουμπήσουν στον Θεό, γιατί «η πίστη αποτελεί τον κύριο μοχλό αυτής της προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο χρόνος των σπουδών δεν αποτελεί παρένθεση στη ζωή σας, αλλά αφορμή δημιουργίας. Η μάθηση δεν είναι μια στείρα απομνημόνευση, αλλά καλλιέργεια της ύπαρξης, η οποία μάς βοηθά να βλέπουμε πίσω από τα φαινόμενα. Με αυτόν τον τρόπο «οι βαθιές πληγές που δημιουργούνται στα σκοτεινά» μπορούν να κλείσουν με το φως της γνώσης και όχι με το αίμα της εκδίκησης…».

Δείτε το πλήρες μήνυμαΚορυφή σελίδας


«ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»


Στο μήνυμά του προς τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος επισημαίνει την ανάγκη του συνδυασμού της σχολικής με τη μόρφωση της ευσέβειας και της πίστης στον Θεό και σημειώνει: «Η σχολική κοινότητα σάς δίνει την ευκαιρία να συναντηθείτε με άλλα παιδιά της ηλικίας σας, να συνεργασθείτε δημιουργικά, να προσφέρετε την φιλία σας και να κερδίσετε τη δική τους, χωρίς αναίτια μαλώματα ή επικίνδυνα παιχνίδια.

Τα σχολικά χρόνια είναι από τα ομορφότερα της ζωής κάθε ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγαλύτεροί σας τα θυμούνται με νοσταλγία. Φροντίστε, λοιπόν, να τα αξιοποιήσετε για το δικό σας καλό και να χτίσετε από τώρα τις σωστές βάσεις για την υπόλοιπη ζωή σας…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα
Κορυφή σελίδας


«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ»


Τον αγιασμό της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους τέλεσε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (11/9/2006), στα Εκπαιδευτήρια της Μονής Θεομήτορος, στη Σιβιτανίδειο Σχολή και στο Γυμνάσιο Φιλοθέης, όπου μίλησε πατρικά προς εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και επεσήμανε στα παιδιά: «Ο αγώνας της ζωής είναι δύσκολος και ανταγωνιστικός. Με όσα ισχύουν στην Ε.Ε., σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα επιβιώσουν μόνον όσοι έχουν προσόντα, γνωρίζουν περισσότερα και διαθέτουν ικανότητες, γιατί πλέον υπάρχουν και άλλοι που διεκδικούν μια θέση εργασίας στη χώρα μας…».

Αναφερόμενος δε στην έμφυτη επαναστατικότητα των νέων παρατήρησε ότι «γνήσιος και σωστός επαναστάτης δεν είναι αυτός που περιμένει να αλλάξουν οι άλλοι, αλλά αυτός που πρώτος αλλάζει τον εαυτό του…».Κορυφή σελίδας


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τον αγιασμό των εγκαινίων της 71ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (8/9/2006), πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη της Συμπρωτεύουσας κ. Άνθιμο.

Την επομένη (9/9/2006) ο Μακαριώτατος εγκαινίασε τα περίπτερα της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Παιδείας, παρουσία της πολιτικής του ηγεσίας. Αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας σημείωσε ότι «Αυτή είναι ο πρώτος και σπουδαιότερος, μετά το Κράτος, οργανισμός κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης…».

Απευθυνόμενος δε στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε τις ρίζες και τις παραδόσεις μας εν ονόματι του εκσυγχρονισμού». Συνέστησε, επίσης, στους Υπουργούς: «Στην προσπάθειά σας να επαναφέρετε την Παιδεία στο σωστό δρόμο, μην επηρεάζεστε από τις αντιδράσεις που εκπορεύονται, πολλές φορές, από άλλες αφετηρίες και όχι πάντα από γνήσιο ενδιαφέρον για την ποιότητα της Παιδείας μας…».Κορυφή σελίδας


ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ;


Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας πρόληψης της αυτοκτονίας (10/9/2006), στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:

«Ανατρέχοντας στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το έθνος, τους λιμούς, τους πολέμους, τις διώξεις, παρατηρεί κανείς ότι η θέληση για ζωή γιγαντωνόταν όταν η ίδια η ζωή απειλείτο. Σε περιόδους δε ευμάρειας και χλιδής, θεωρίες κυνισμού και απαξίας ανθούσαν και εύρισκαν οπαδούς. Μήπως, εν τέλει, η έλλειψη αγώνα για την ύπαρξή μας είναι αυτή που απαξιώνει την ίδια μας τη ζωή; Αν αυτό συμβαίνει, τί μπορούμε να πούμε στον υποψήφιο αυτόχειρα; Μάλλον δεν έχουμε να τον συμβουλεύσουμε παρά να του επιδείξουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την προσωπική τους βελτίωση και, συνάμα, τη βελτίωση του κόσμου. Να του δώσουμε παραδείγματα ζωής και πίστης, να του αλλάξουμε τους ρυθμούς της φθοράς με ρυθμούς δημιουργίας, με ρυθμούς αγωνιστικούς…».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας


Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ


«Ο δρόμος της ιερωσύνης είναι δρόμος θυσίας και αγάπης», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια χειροτονίας νέου Διακόνου στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών (10/9/2006).

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Εθνοϊερομαρτύρων της Μικράς Ασίας, των οποίων την μνήμη τίμησε η Εκκλησία μας, δεδομένης της εκ Κωνσταντινουπόλεως καταγωγής του νεοχειροτονηθέντος και τόνισε: «Αυτοί οι Άγιοι, που πλήρωσαν με τη ζωή τους την αφοσίωση και την αγάπη τους στην Ορθοδοξία και στην πατρίδα, είναι τα φωτεινά μετέωρα που κατευθύνουν τη ζωή μας, είναι τα σταθερά ερείσματα για όλους εκείνους που θέλουν να υπηρετήσουν τους ταπεινούς και καταφρονεμένους αυτής της ζωής».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στον ρόλο της Πρεσβυτέρας, δίπλα στον σύγχρονο ιερέα, επισημαίνοντας ότι «η Πρεσβυτέρα προσφέρει μεγίστη υπηρεσία στην Εκκλησία, καθώς γίνεται το στήριγμα του κληρικού, θυσιάζοντας, ενίοτε, τις προσωπικές της ανάγκες και επιθυμίες».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος τέλεσε τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Κέντρου Ενοριακής αγάπης, παρουσία του Βουλευτού Χρήστου Παπουτσή.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


«Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ»


Την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να απαγορευτεί η εξομολόγηση στα σχολεία εξέφρασε, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε προς τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής του (6/9/2006), ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε και τα εξής: «Η απαγόρευση του πνευματικού Ιερέα να μπει στο σχολείο να ενισχύσει ένα παιδί, θεωρώ ότι είναι τελείως αντιπαιδαγωγική, ξένη προς το πνεύμα της Παιδείας και της Ελληνοχριστιανικής αγωγής τους, ενώ είναι εις βάρος της ψυχικής και σωματικής τους υγείας…».

Και κατέληξε: «η επίσκεψη του Ιερέα στο σχολείο, για να συμβουλεύσει τα παιδιά, ήταν βασικό στοιχείο ενισχύσεως και στηρίξεως της νεολαίας μας…».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ