Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 115, 5 Σεπτεμβρίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο πρ. ΥΔΡΑΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ

ΘΥΜΑ ΠΟΤΑΠΗΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΑΡΩΓΟΣ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

«ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ»

ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΝΙΚΟΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ
Secular and Christian Images of Human Person

Αναλύοντας την έννοια «πρόσωπο» και την σημειολογική δυναμική της στον Χριστιανισμό.Το Άγιον Όρος μέσα από το φακό του Κώστα Μπαλάφα. Δείτε στο eikastikon φωτογραφίες του Έλληνα δημιουργού από το λεύκωμα που εξέδωσαν η Αγιορειτική Φωτοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Για πρώτη φορά (4/9/2006), με τη νέα της σύνθεση, συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 150ής Συνοδικής περιόδου, υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, για το νέο Συνοδικό έτος 2006 – 2007.
Η Ιερά Σύνοδος απαρτίζεται από τους κάτωθι Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες:
Λαγκαδά Σπυρίδων, Πολυανής & Κιλκισίου Απόστολο, Καρυστίας & Σκύρου Σεραφείμ, Σταγών & Μετεώρων Σεραφείμ, Μεγάρων & Σαλαμίνος Βαρθολομαίο, Παροναξίας Αμβρόσιο, Περιστερίου Χρυσόστομο, Κεφαλληνίας Σπυρίδων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, Δράμας Παύλο, Σισανίου & Σιατίστης Παύλο.

Νέος Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ορίστηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο πρ. ΥΔΡΑΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ


Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, απένειμε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, στον Γέροντα Μητροπολίτη πρ. Ύδρας κ. Ιερόθεο, κατά τη διάρκεια του πολυαρχιετικού πανηγυρικού Εσπερινού στον περίλαμπρο Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα (2/9/2006).

Κατά την διάρκεια της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τον κ. Ιερόθεο «ακατηγόρητο Ιεράρχη και ακαταπόνητο εργάτης του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού. Προσέφερε πολλά στον λαό του Θεού. Σύννους, ευθυτενής και σοβαρός, κατόρθωσε να αποσπάσει τον σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του, αλλά και των αρχών της περιοχής».

Αναφερόμενος ο Μακαριώτατος στην απόφαση παραιτήσεως του γηραιού Ιεράρχου επεσήμανε: «Μη ανεχόμενος να κατέχει τη θέση του χωρίς να μπορεί να λειτουργεί, ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου, θεώρησε καλό να αποχωρήσει και να παραχωρήσει τη θέση του στο πνευματικό του τέκνο, Μητροπολίτη Εφραίμ…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς ΣυνόδουΚορυφή σελίδας


ΘΥΜΑ ΠΟΤΑΠΗΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Ομιλώντας στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα (2/9/2006) ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος χαρακτήρισε το καύχημα της νήσου «Άγιο της υπομονής, της συγγνώμης, της ταπεινοφροσύνης, θύμα της ποταπής συκοφαντίας και μικρότητος, έξοχο διδάσκαλο της νεότητος, φιλομόναχο πατέρα, άνδρα λειτουργικό και κατηχητικό, που άφησε πλήθος θεολογικών και άλλων συγγραμμάτων».

Αναφερόμενος στην μεγάλη περιπέτεια της ζωής του Αγίου, εξαιτίας της συκοφαντίας των όσων τον φθόνησαν, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «η πίστη έχει τόση δύναμη ώστε, παρά τις επιβουλές και τις συκοφαντίες, επιβιώνει και κατανικά κάθε δύναμη του αντιθέτου, ώστε να επαληθεύεται ο λόγος του Θεού “σοφία ου κατισχύσει ποτέ κακία…”».

Τον Μακαριώτατο στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αίγινα πλαισίωσαν οι Σεβ. Ιεράρχες Καστορίας Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κυθήρων Σεραφείμ και Ύδρας Εφραίμ.Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Για την αξία και την σημασία της ιερωσύνης έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, απευθυνόμενος σε νέο Διάκονο, τον οποίο χειροτόνησε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών (3/9/2006).

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Το μυστήριο της Ιερωσύνης είναι το μυστήριο της αγάπης του Θεού προς τον κόσμο, το μυστήριο της Εκκλησίας, ο ρόλος της οποίας, στο σύγχρονο κόσμο είναι, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητος. Η Εκκλησία προσφέρει στην ανθρωπότητα τον Χριστό ως σταθερό σημείο αναφοράς σε έναν πολυκύμαντο και ταραγμένο κόσμο».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον νεοχειροτονηθέντα συνέπεια στους μοναχικούς του όρκους, να είναι τύπος και υπογραμμός των πιστών και να τελεί εν υπακοή προς τους πνευματικούς του πατέρες και καθοδηγητές.

Τέλος, επειδή ο νέος Διάκονος φέρει το όνομα Χρύσανθος, ο Μακαριώτατος έκανε εκτενή αναφορά στην αγωνιστική προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, τον οποίο ζήτησε να μιμηθεί.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Κορυφή σελίδας


ΑΡΩΓΟΣ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ


Αρωγός στην προσπάθεια της Εκκλησίας για την ανέγερση νέου Καθεδρικού Ναού στην Αθήνα δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη συνάντηση, που ζήτησε και είχε, με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο (1/9/2006).

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Μακαριώτατος ανέπτυξε στον κ. Κακλαμάνη το πολυεπίπεδο κοινωνικό έργο τόσο της Αρχιεπισκοπής, όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος, γενικώς, ενώ ο υποψήφιος Δήμαρχος σημείωσε τη σημασία υπογραφής, εφόσον εκλεγεί, πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Αρχιεπισκοπής για τους τομείς του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Εξερχόμενος του Αρχιεπισκοπικού μεγάρου, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά με την παραπάνω πρόταση: «Ο στόχος είναι εφικτός… Η βοήθεια της Εκκλησίας στο Δήμο θα είναι, στο πλαίσιο αυτό, ανυπολόγιστη, διότι, πέραν του κύρους Της, υπάρχει και ένα απεριόριστο έμψυχο δυναμικό που θα συνδράμει».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ


Έκπληξη και απορία προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να απαγορεύσει την τέλεση του Μυστηρίου της Εξομολόγησης στα σχολεία της χώρας.

Για το θέμα αυτό μίλησαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος οι Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων και Σισανίου Παύλος. Ο κ. Παντελεήμων σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εάν, τελικά, συμβεί κάτι τέτοιο μην διερωτόμαστε πού πάνε τα παιδιά μας. Εάν βγάζουμε τον ιερέα από τα σχολεία ή αφαιρούμε την ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών τα παιδιά μας φτωχαίνουν σε οράματα, σε ιδανικά, σε ηθικές αξίες και, όταν αποκαθηλώνεται το πρόσωπο του Χριστού από τις ψυχές και τις συνειδήσεις των παιδιών, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Δεν κινδυνεύουν τα παιδιά από το Χριστό, άλλοι είναι οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε…».

Ο κ. Παύλος, από τη μεριά του, επεσήμανε: «Όταν στο σχολείο δεν υπάρχει καμία επαφή με τα παιδιά, κανένα ενδιαφέρον για την πνευματική τους πορεία, δεν διδάσκεται η αγωγή, όταν την τελευταία νησίδα φωτός για αυτά τα παιδιά και τις ψυχές τους πάμε να την καταστρέψουμε, αυτό σημαίνει ότι, τελικά, μισούμε αυτά τα παιδιά. Ξέρω ότι αυτό ήταν αίτημα κάποιων, μιας ομάδας πίεσης η οποία προέρχεται από όλα τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η ομάδα δεν έχει καμία επίγνωση αυτού που ονομάζουμε παράδοση, ζωή, ιστορία σε αυτόν τον τόπο, στον τρόπο που λειτούργησε αυτός ο τόπος, είναι τελείως ξένοι στο ήθος αυτού του τόπου. Φαίνεται, όμως, ότι επιβλήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας. Ξαναλέω, όμως, ότι αυτό είναι μια περαιτέρω εγκατάλειψη των παιδιών…».Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα Διημερίδα, με θέμα «Η Ιερατική οικογένεια», πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης (1 – 2/9/2006), υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και με ομιλητές Ιεράρχες, Κληρικούς, Πρεσβυτέρες και τέκνα ιερατικών οικογενειών.

Χαιρετίζοντας την Διημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επεσήμανε ότι «αν κάθε πιστός αποτελεί «μεθόριον» μεταξύ ουρανού και γης, ο κληρικός, ειδικότερα, συνιστά ύπαρξη μοναδική, επιφορτισμένη με το ευλογημένο προνόμιο να πρωτοστατεί στη σύνδεση της επί γης Εκκλησίας με την ερχομένη Βασιλεία του Θεού. Η διπλή αυτή λειτουργικότητά του τον καθιστά μεσίτη του ουρανού επί της γης και πρεσβευτή της γης προς τον ουρανό.

Έτσι, ο Κληρικός καλείται, ασυγκρίτως περισσότερο από τον απλό πιστό, σε διττό έργο και αγώνα: να καταρτίζεται διαρκώς, ως προς την πνευματική του υπόσταση, αλλά και να λειτουργεί υγιώς και επαρκώς ως προς την εν τω κόσμω ζωή του.

Σ’ αυτήν την τελευταία, κεντρικότατη θέση καταλαμβάνει η οικογένεια του κληρικού. Η συζυγική και πατρική ιδιότητά του όχι μόνο δεν αντιτίθενται προς την ιερατική του ταυτότητα, αλλά και συμβάλλουν μεγάλως στην επιτυχία ή την αποτυχία της…»

Δείτε την πλήρη ομιλία του ΜακαριωτάτουΚορυφή σελίδας


«ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ»


Την δευτεραθλήτρια κόσμου Εθνική Ομάδα Μπάσκετ συνεχάρη, με δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (3/9/2006), ύστερα από την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές μας. Οι παίκτες και ο προπονητής της έχουν κάνει όλη την Ελλάδα υπερήφανη, με τις μεγάλες επιτυχίες τους και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ευχές και οι προσευχές μας τούς συντροφεύουν. Αναμένω την επιστροφή τους στην πατρίδα για να τούς συγχαρώ και να τούς σφίξω το χέρι».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ


Τα 47α «Περδίκκεια» πραγματοποιήθηκαν, υπό την αιγίδα του Δήμου Πτολεμαϊδος και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης (3/9/2006), αφιερωμένα στην Ειρήνη και στην Συναδέλφωση των λαών.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτησε με μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής: «Τα Περδίκεια αποτελούν σπουδαίο πολιτιστικό σταθμό και, πέραν των άλλων, δίδουν ελπιδοφόρο μήνυμα για την τοπική – ευρύτερη περιφέρεια και για την καλλιέργεια του κλασικού αθλητισμού και της Ολυμπιακής Ιδέας. Μια τέτοια πολιτιστική οργάνωση δεικνύει, για μια ακόμα φορά και την ευαισθησία των ανθρώπων της περιοχής και του κάθε Έλληνα για τις αξίες και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας…».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ