Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 112, 25 Αυγούστου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΑΘΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΣΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΩΝΑΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΟ Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει"Εγκώμιον εις τον Άγιον Ανδρέαν τον Απόστολον"
Αγ. ΑθανασίουΑκούστε στο Musicale δημοτικά τραγούδια από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας. Μια σπάνια εθνική συλλογή από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΑΘΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Δύο νέες επιστολές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο (4/8/2006), έρχονται να επισφραγίσουν το καλό κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας τόσο μεταξύ των δύο Προκαθημένων, όσο και μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Στη πρώτη επιστολή ο Παναγιώτατος ευχαριστεί για την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξ αφορμής των προκλητικών εκδηλώσεων ακραίων εθνικιστικών ομάδων της Τουρκίας εις βάρος του Πατριαρχείου και του προσώπου του και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «… εκ μυχίων ψυχής και εν βαθυτάτη ευγνωμοσύνη ευχαριστούμεν την Υμετέραν λίαν ημίν αγαπητήν και περισπούδαστον Μακαριώτητα και τους περί Αυτήν Ιερωτάτους αδελφούς συνιεράρχας, δια την πολλάκις, κατά το παρελθόν και δια την πρόσφατον διαμαρτυρίαν, δια των μέσων γενικής ενημερώσεως, όσον αφορά εις τας τελευταίας βιαίας εκδηλώσεις φανατικών ομάδων κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ημετέρας Μετριότητος προσωπικώς…»

Στην δεύτερη επιστολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προσωπική του παρουσία στο Φανάρι, προκειμένου να ευχηθεί στον Παναγιώτατο, εξ αφορμής της ονομαστικής του εορτής: «… μεγάλως συνεκινήθημεν λαβόντες εγκαίρως τας επισήμους αδελφικάς και συγχαρητηρίους ευχάς και προσρήσεις της τε Υμετέρας φίλης Μακαριώτητος και της περί Αυτήν Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος…. Επί τοις αχθείσιν ονομαστηρίοις της ημετέρας Μετριότητος…. Εκ καρδίας και ιδιαιτέρως ευχαριστούντες άπαξ έτι τη Υμετέρα Μακαριώτητι επί τη αυτοπροσώπω ελεύσει Αυτής εις την έδραν ημών ίνα δια ζώσης απευθύνη ημίν τα εικότα…».Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


Στον αγώνα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για την διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης και την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Εσπερινό της εορτής του Ισαποστόλου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (23/8/2006).

Ο Μακαριώτατος έκανε έναν παραλληλισμό με τις μέρες μας και τις συζητήσεις που γίνονται για την μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία και υπογράμμισε: «Σήμερα γίναμε πλούσιοι, μιλάμε ξένες γλώσσες, τα έχουμε όλα, αλλά μάς περισσεύει ο Θεός, μάς περισσεύει το μάθημα των θρησκευτικών και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά μας πέφτουν στα ναρκωτικά, δε σέβονται τους γονείς και φεύγουν από το σπίτι; Είναι δυνατόν να υπάρξει ηθική ζωή χωρίς Θεό, είναι δυνατόν ο άνθρωπος να μπορέσει να κυριαρχήσει στα ένστικτά του αν δε φοβάται τον Θεό;… Μέσα στο σχολείο και στην οικογένεια οι άνθρωποι διαπλάθονται και γίνονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες…».Κορυφή σελίδας


ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ


Για την απώλεια του πνευματικού προσανατολισμού της Ευρώπης έκανε λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά το κήρυγμά του στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού (23/8/2006).

Όπως επεσήμανε, η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: στην «Χριστοφοβία, στην λανθασμένη ερμηνεία της πολυπολιτισμικότητας και στον λεγόμενο σχετικισμό». Συγκεκριμένα, για το φαινόμενο της πολυπολιτισμικότητας, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οφείλουμε να αγαπούμε τον διπλανό μας, έστω και αν δεν προέρχεται από την ίδια φυλή και παράδοση με εμάς, έστω και αν δεν έχει την ίδια ιστορία με εμάς… Πολλοί, ωστόσο, ερμηνεύουν τη πολυπολιτισμικότητα ως φαινόμενο που συνεπάγεται την άρνηση της δικής μας Πίστης, Παράδοσης και Ιστορίας στο όνομα ενός δήθεν εκσυγχρονισμού… Εξάλλου, πολυπολιτισμικότητα σημαίνει την παράλληλη προβολή και άλλων πολιτισμών εκτός από τον δικό μας…».Κορυφή σελίδας


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ


Την Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου, τον τόπο της καταγωγής του, θα επισκεφθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (26 – 29/8/2006), προσκεκλημένος του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος, προκειμένου να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων στον εορτάζοντα Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

Ο Μακαριώτατος θα γίνει δεκτός με τις πρέπουσες τιμές στην κεντρική πλατεία της Σταυρουπόλεως (26/8/) και αμέσως μετά θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Ναό της Ευαγγελιστρίας, όπου την Κυριακή θα προστεί της Θείας Λειτουργίας. Την Δευτέρα (28/8) θα μιλήσει στ γενική Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως και το απόγευμα θα χοροστατήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης. Την επομένη, αγιώνυμο ημέρα θα προστεί της Θείας Λειτουργίας σον ίδιο Ιερό Ναό.Κορυφή σελίδας


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΣΑΝΔΡΕΙΑΣ


Την θλίψη και την συμπαράστασή του για τη τρομακτική πυρκαγιά που κατέκαψε πανέμορφες περιοχές της Χαλκιδικής εξέφρασε ο Μακαριώτατος, με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο (23/8/2006).

Συγκεκριμένα αναφέρει: «… Είναι τραγικό και εξόχως λυπηρό το γεγονός αυτό των πυρκαγιών στις όμορφες τοποθεσίες της πατρίδος μας, όπως είναι η Χαλκιδική και ευχή και προσευχή μας είναι όχι μόνον να μη ξανασυμβεί, αλλά να υπάρξει και ταχεία αποκατάσταση των ποικίλων ζημιών…».Κορυφή σελίδας


ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ


Την βαθύτατη θλίψη του εξέφρασε, με επιστολή του (24/8/2006), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και προς τον Μητροπολίτη Κιέβου & Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρο εξ αφορμής του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, που στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Στη επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «… εκφράζω ολόθερμα την συπαράστασή μου στη δοκιμασία Σας αυτή και στον πόνο των συγγενών των θυμάτων συνανθρώπων μας.

Εύχομαι και προσεύχομαι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ν’ αναπαύει τις ψυχές των κεκοιμημένων «εν χώρα ζώντων, μετά των Αγίων» και σε Εσάς να δίδει δύναμιν προς αντιμετώπισιν της όλης θλιβεράς καταστάσεως προς παρηγορίαν και γαλήνην των καρδιών του ποιμνίου Σας…»Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ


Τον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε το Δ.Σ. της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (22/8/2006) και ευχαρίστησε την Εκκλησία για την φροντίδα της προς τους ηλικιωμένους και το έργο αγάπης που προσφέρει σε αυτούς, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι η Εκκλησία μας είναι Αυτή που αναδεικνύει τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει λάβει για το έθνος το δημογραφικό πρόβλημα. Ζήτησαν, επίσης, από τον Μακαριώτατο τη στήριξη της Εκκλησίας στο αίτημά τους για αύξηση των συνάξεών τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η Εκκλησία είναι και θα παραμείνει αρωγός όλων των ηλικιακά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και δη των συνταξιούχων, που προσέφεραν στην κοινωνία και δικαιούνται τιμής και σεβασμού από αυτήν.Κορυφή σελίδας


ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Ο Μακαριώτατος δέχθηκε, επίσης, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (22/8/2006), οι οποίοι ζήτησαν την συμπαράσταση της Εκκλησίας στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον κορμό της Εθνικής οικονομίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, αφού υπογράμμισε την προσφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία της χώρας και στην απασχόληση, επισήμανε ότι «η στήριξη των εθνικών προϊόντων πρέπει να θεωρείται αυτονόητη για κάθε Έλληνα».Κορυφή σελίδας


ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΩΝΑΣ


Άκαρπες είναι, για την ώρα, οι έρευνας σχετικά με την Ιερά και Θαματουργή εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσσης, που εκλάπη από το Μοναστήρι Της στην Έλωνα Αρκαδίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, απέστειλε επιστολές συμπαράστασης στον Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο και στον Δήμαρχο Λεωνιδίου κ. Δημήτριο Τσιγγούνη στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

Προς τον Σεβασμιώτατο κ. Αλέξανδρο: «… εκ μέσης καρδίας εκφράζω τη συμμετοχή μου στο Εκκλησιαστικό αυτό πένθος. Είναι και δοκιμασία για τα Μητρόπολή σας και την αδελφότητα των Μοναζουσών, μια ορφάνια για τον ευσεβή λαό, ιδία για τους Τσάκωνες, φιλάγιους και ευλαβείς πιστούς…».

Προς τον Δήμαρχο Λεωνιδίου ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει: «…σας εκφράζω την ηθικήν μου συμπαράστασιν συμμετέχοντας στο πένθος σας αυτό.

Η απόφασίς σας να ματαιώσετε τις πολιτιστικές – αγροτικές εκδηλώσεις δείχνει την αγάπη σας προς την Παναγία και τον σεβασμό σας στα ιερά και τα όσια του Γένους μας…».Κορυφή σελίδας


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» (23/8/2006) μεταξύ των “Nazionale Piloti” (οδηγοί της Φόρμουλα 1) και εξεχουσών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Προς τους διοργανωτές του Αγώνα πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής: «Τί κι αν η ζωή δε είναι ένα παιχνίδι; Τί κι αν οι ταχύτητές της υπερβαίνουν, πολλές φορές, τις ενδείξεις στα κοντέρ των αυτοκινήτων ταχύτητας; Τρέχει η ζωή με ξέφρενους ρυθμούς και κάποτε σταματά απότομα, παγώνοντας τη στιγμή και κρατώντας την αέναα στη μνήμη, ενθύμηση μιας λαμπρής νίκης, είτε μιας αδόκητης αποτυχίας. Τρέχουμε και εμείς τον καλόν αγώνα, ζητώντας να χωρέσουμε στο χρόνο την πραγματοποίηση της ελπίδος και το άδραγμα της προσωπικής μας νίκης…».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ