Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Media Ecclesiastica ΑΕ, Κλάδος Διαδικτύου και Εκδόσεων
Υπεύθυνος ύλης: Παν. Δρακόπουλος

Δημοσιεύουμε επιστολές αναγνωστών εφ όσον το εγκρίνει ο αποστολέας και πάντως χωρίς να δημοσιεύουμε πλήρες ονοματεπώνυμο ή στοιχεία e-mail.

Τεύχος 11, 5 Σεπτεμβρίου 2005                 Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



    ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ «ΚΑΤΡΙΝΑ»

Επιστολή συμπαράστασης (31/8/2005) απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. George Bush. «Σπεύδω να εκφράσω την ανθρώπινη συμπάθειά μου και να σας διαβεβαιώσω για τη συμμετοχή μου στη λύπη και τον πόνο του λαού σας. Προσεύχομαι ενθέρμως ο Κύριος να αναπαύει τις ψυχές των νεκρών συνανθρώπων μας και να χαρίζει την ειρήνη και την γαλήνη Του στις πληγείσες περιοχές», γράφει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε στη διάθεση του ελληνικού κράτους την «Αλληλεγγύη», η οποία είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους ομογενείς της Νέας Ορλεάνης.


ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Δ.Ι.Σ.

Με τη νέα της σύνθεση συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την έναρξη του νέου Συνοδικού έτους (1/9/2005). Δείτε τα μέλη.

Τους Συνοδικούς Ιεράρχες καλωσόρισε ο Αρχιεπίσκοπος, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών της νέας Συνόδου, σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας. Τόνισε τις βασικές αρχές που διέπουν το Συνοδικό σύστημα, όπως είναι η ελεύθερη έκφραση των απόψεων των μελών, η οποία, βεβαίως, πρέπει να διακρίνεται για την ευπρέπειά της.

Ακολούθησε η συγκρότηση των Συνοδικών Δικαστηρίων και η τοποθέτηση των Συνοδικών Συνδέσμων – Μελών των Συνοδικών Επιτροπών.

Νέος Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ι.Σ. ορίστηκε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.


ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

Κινούμενη με αποφασιστικότητα στη κατεύθυνση της διαλεύκανσης όλων των σε βάρος Αρχιερέων καταγγελιών, η Ι. Σύνοδος όρισε νέα τριμελή επιτροπή για το έργο αυτό. Αποτελείται από του Μητροπολίτες Σερρών & Νιγρίτης Θεολόγο, Σιδηροκάστρου Μακάριο και Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαο.


ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΓΙΟΣΑΚΗ»

Ενημέρωσε διεξοδικά τους Συνοδικούς Ιεράρχες επί του θέματος Γιοσάκη ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αττικής Μητρ. Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για την περίπτωση. Η έρευνα της υπόθεσης Γιοσάκη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, διότι συνεχίζεται η ανακριτική έρευνα.


ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Με τον γνωστό της εντατικό ρυθμό δραστηριοποιήθηκε η «Αλληλεγγύη» και κατά τους θερινούς μήνες. Έστειλε βοήθεια σε τρόφιμα στις περιοχές της Ρουμανίας που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, ανθρωπιστική βοήθεια στη Γεωργία και δύο πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν. Αυξητική παραμένει η κυκλοφορία της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Πολίτης», έκδοση της «Αλληλεγγύης», που σκοπό της έχει την αύξηση της κοινωνικής ευαισθησίας όλων μας. Δείτε.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη Λάρισα (1/9/2005) έγινε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ι. Συνόδου, με τη συνεργασία της αντιπροσωπίας της Ε.Ε. και του γραφείου της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Σε σχετικό μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ανέφερε ότι «για την Εκκλησία η Ε.Ε. δεν είναι μόνο μια πολιτικοοικονομική συνεργασία ορισμένων κρατών…Η Ευρώπη, ως πολιτιστικός χώρος, είναι το πνευματικό ανάστημα του Χριστιανισμού. Γι αυτό, λοιπόν, η υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής ενότητας για την Εκκλησία, δεν είναι πολιτική πράξη αλλά πνευματικό καθήκον…

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες, ότι οι λαοί δεν ενώνονται σταθερά και μόνιμα βάσει των οικονομικών ή των πολιτικών τους μόνον συμφερόντων. Αντιθέτως, ενώνονται μόνο όταν συνδεθούν με πνευματικούς δεσμούς. Η Ευρώπη μπορεί να υπάρξει ως ενότητα ακόμη και αν έχει ποικιλία πολιτιστικών μορφών, αλλά δε μπορεί να υπάρξει χωρίς ενιαίο πνευματικό προσανατολισμό»
. Δείτε


ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Στο κήρυγμά του στον Άγιο Ιωάννη Βουλιαγμένης (4/9/2005) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος μίλησε για την ανάγκη να κάνουμε την κοινωνία μας πιο ανθρώπινη.

«Όπου δεν υπάρχει Θεός, εκεί δεν υπάρχει και άνθρωπος. Γιατί όποιος δε σέβεται και δε φοβάται το Θεό, ούτε σέβεται, ούτε εκτιμά τον συνάνθρωπό του…Αν θέλουμε μια κοινωνία ανθρώπινη, τότε οφείλουμε να γίνουμε άνθρωποι του Θεού, να καλλιεργήσουμε το θρησκευτικό μας συναίσθημα. Ο άνθρωπος που έχει καλλιεργημένο το θρησκευτικό του συναίσθημα έχει ανωτερότητα, έχει προοπτικές, οραματισμούς, όνειρα για τη ζωή. Δε μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του γιατί έχει την αίσθηση της διαρκούς παρουσίας του Θεού…»


ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Με εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος (30/8/2005) ορίζει την Κυριακή 2/10/2005 ως ημέρα έναρξης των Κατηχητικών Σχολείων στην Ελλάδα. Ζητεί από τις Μητροπόλεις την επιμελή οργάνωση της Κατηχητικής διακονίας, και γενικά την φροντίδα για την ανάπτυξη του ενοριακού έργου σε όλους τους τομείς του. Αυτό επιβάλλει η βαθειά πνευματική κρίση της εποχής, η αλλοίωση των Ορθοδόξων κριτηρίων μερίδας του πληρώματος της Εκκλησίας, αλλά και η έξαρση των παραθρησκευτικών και αποκρυφιστικών διδασκαλιών.


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Για τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε τρεις συναντήσεις του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών ενημέρωσε η εκπρόσωπός της σ’ αυτό, κ. Αικατερίνη Καρκαλά – Ζορμπά την Ιερά Σύνοδο. (3/9/2005)
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (18 – 19/4/2005), όπου αποφασίστηκε η σύνταξη ενός κειμένου με σκοπό να συνοψίσει την εμπειρία των Εκκλησιών σε θέματα παγκοσμιοποίησης, και να λάβει υπόψιν την ευθύνη των εθνικών κρατών και των παγκοσμίων οργανισμών στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, καθορίζοντας, παράλληλα και τον ρόλο των Εκκλησιών στη διαδικασία αυτή.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (4 – 10/6/2005). Εκεί ο Γ.Γ. του Σ.Ε.Ε. κ. Keith Clements αναφερόμενος στο πρόσφατο συνέδριο του Π.Σ.Ε. στην Αθήνα, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ίσως καμία από τις εισηγήσεις να μην ήταν τόσο σημαντική, όσο ο χαιρετισμός έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου από τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο. Πέραν όλων των τυπικών εκφράσεων για το καλωσόρισμα, πρόκειται για μία εκτενή θεολογική έκθεση για τη σχέση μεταξύ ιεραποστολής και ενότητας, από Ορθόδοξη σκοπιά, και αξίζει πιο εκτεταμένη μελέτη, διά μέσου του σώματος των συνεργατών μας…»

Η τρίτη έγινε στη Σκωτία (14 – 19/6/2005). Εκεί η εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος διετύπωσε μία προσέγγιση της παγκοσμιοποίησης. «Η παγκοσμιοποίηση, εφ όσον μένει πρόθεση καταρρίψεως των συνόρων, δεν είναι κάτι το καινούργιο για εμάς του Χριστιανούς… Η Εκκλησία μας υποστηρίζει ότι δε μπορεί να υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο, αν περιφρονούμε τις ρίζες του, τη γλώσσα του, την παράδοσή του.»






ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ