Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 104, 28 Ιουλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΝΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΗΡΥΤΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΗΣ

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ Γ.Ε.Ν.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνει"Problems of Greek Continuity"
Η Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ αναλύει τα θεμελιώδη στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε διαχρονικά ο Ελληνικός πολιτισμός (στην αγγλική).Γνωρίστε τον διεθνούς φήμης τσεμπαλίστα Γεράσιμο Χοϊδά κι ακούστε τη μουσική του οργάνου στο musicale.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΠΕΝΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Σε βαθύ πένθος βυθίσθηκε η Εκκλησία της Κρήτης, ύστερα από την προς Κύριον εκδημία του 91 ετών Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου.

Πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Ιεράρχου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα (27/7/2006), προς τον Τοποτηρητή της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Ειρηναίου: «Κατώδυνοι επληροφορήθημεν την τελευτήν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου. Μετέχοντες του πένθους της Εκκλησίας της Κρήτης, επί τη στερήσει προσφιλούς ημίν αδελφού και συλλειτουργού, εκφράζομεν υμίν θερμότατα συλλυπητήρια, συνπενθούσης της Εκκλησίας της Ελλάδος και ημών προσωπικώς.

Ο απελθών υπήρξε μέγα τέκνον της Εκκλησίας και της πατρίδος και ετίμησε την Ορθοδοξία και το Γένος, διακριθείς και ως Δ/ντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διεποίμανε εν σοφία Θεού και Αποστολικώ ζήλω το ποίμνιον της Εκκλησίας υμών επί ολόκληρον πεντηκονταετίαν.

Δεόμεθα εκτενώς όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχήν αυτού μετά Αγίων και Δικαίων, παραμυθήσει δε την Ιεραρχίαν, τον Κλήρον και τον λαόν της Εκκλησίας της Κρήτης διά της ταχείας αναδείξεως αξίου διαδόχου του κοιμηθέντος Ιεράρχου».

Την Εκκλησία της Ελλάδος στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το Σάββατο 29/7/2006, θα εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος και Κυθήρων κ. Σεραφείμ.Κορυφή σελίδας


ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ


Τηλεγράφημα συμπαράστασης απέστειλε στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (25/7/2006), εξ αφορμής των τραγικών εξελίξεων στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, που αποτελούν, επί το πλείστον περιοχές υπαγόμενες στο 3ο τη τάξει Ορθόδοξο Πατριαρχείο.

Στο τηλεγράφημα αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εν θλίψει βαθεία και οδύνη ψυχής πληροφορούμεθα τας τραγικάς εξελίξεις στην περιοχή του Λιβάνου και εκφράζουμε την συμπάθειαν ημών προσωπικώς και της περί ημάς Ιεράς Συνόδου… Η Εκκλησία της Ελλάδος ευρίσκεται παρά τω πλευρώ σας συμπαριστάμενη παντί τρόπω εις το χειμαζόμενον Πατριαρχείον Αντιοχείας».Κορυφή σελίδας


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΗΡΥΤΟΥ


Αντίστοιχο τηλεγράφημα απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος και στον Μητροπολίτη Βηρυτού κ. Ηλία, η Μητρόπολη του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο των πολεμικών εξελίξεων.

Στο τηλεγράφημα τονίζονται και τα εξής: «…Προσευχόμεθα θερμώς διά την ανάπαυσιν ψυχών φονευθέντων Ορθοδόξων αδελφών και την αποκατάστασιν των πληγέντων εκ των φοβερών βομβαρδισμών.

Δεόμεθα εκτενώς, όπως ο Άρχων της ειρήνης και Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, χαρίσει λίαν συντόμως την πολυπόθητον ειρήνην εις την περιοχήν και ανακουφίσει το πολυπαθές ποίμνιόν σας εκ της επισυμβάσης δεινής δοκιμασίας».Κορυφή σελίδας


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ


Εγκύκλιο προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα «Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Μέσης Ανατολής», απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (24/7/2006), η οποία θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 30/7/2006.

Η εγκύκλιος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «…Ουδείς δύναται να παραμείνει αδιάφορος και αμέτοχος στα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής γενικότερα. Αθώοι άνθρωποι θυσιάζονται κατά εκατοντάδες και οι πρόσφυγες αριθμούνται σε χιλιάδες. Από τη λαίλαπα του πολέμου κινδυνεύουν αδελφοί μας Ορθόδοξοι Χριστιανοί, καθώς και Ιεροί Ναοί, Μοναστήρια και Προσκυνήματα τα οποία βρίσκονται στη Θεοβάδιστη περιοχή. Αλλά και άμαχος πληθυσμός, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνότητος, περνά αυτές τις ώρες δύσκολες στιγμές, βιώνοντας τις συνέπειες μιας πολεμικής συρράξεως…».

Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος παρουσιάζει το έργο της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και τη φιλοξενία των προσφύγων στην Ελλάδα και προτείνει συγκεκριμένους τρόπους προσφοράς βοήθειας από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

«Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν χρήματα, δύνανται να τα καταθέσουν στον υπ’ αριθμ. 0026 0053 760 200 156646 ειδικό λογαριασμό της τραπέζης “EUROBANK” και στον υπ’ αριθμ. 5054 018 129 257 ειδικό λογαριασμό της «Τραπέζης Πειραιώς».

Απαραίτητο ανθρωπιστικό υλικό για την παρούσα περίσταση κρίνεται ότι είναι:

Α) Εμφιαλωμένο νερό, γάλα μακράς διαρκείας, παιδικές τροφές, κονσέρβες (πλην χοιρινού κρέατος), ρύζι, ζάχαρη και δημητριακά.

Β) Αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αναλγητικά, αναισθητικά, φάρμακα για καρδιακές παθήσεις, για διαβήτη, υπέρταση, για δερματικές παθήσεις και χειρουργικά γάντια.

Γ) Αντλίες νερού και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος…»

Το προσφερόμενο υλικό θα διοχετεύεται στην Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» διά των κατά τόπους ενοριών και Ιερών Μητροπόλεων.Κορυφή σελίδας


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΗΣ


Συγχαρητήρια επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (24/7/2006) για την επιτυχή αποστολή τεσσάρων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στην εύφλεκτη περιοχή του Λιβάνου για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και αλλοδαπών συνανθρώπων μας.

Στην επιστολή του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε χώρα με αισθήματα ανθρωπιάς και συμπαράστασης στους δοκιμαζομένους απανταχού της γης συνανθρώπους μας, υπηρετούσα τις ύψιστες αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως Ελληνικό Έθνος, ως Κράτος, ως Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ως Πολεμικό Ναυτικό, ως άνθρωποι, δώσαμε στίγμα του ανθρωπισμού και του αληθούς πολιτισμού ανά την οικουμένη.

Να γνωρίζετε ότι και η Εκκλησία είναι πάντοτε δίπλα σας σ’ ό,τι χρειαστείτε τούτες τις δύσκολες ώρες…».Κορυφή σελίδας


ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ Γ.Ε.Ν.


Ανάλογη επιτολή απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και στον Αρχηγό Γ.Ε.Ν. κ. Δημήτριον Γούσην (24/7/2006), στην οποία σημειώνει:

«… Η ανθρωπιστική αυτή αποστολή εγγράφεται εις τας ενδόξους σελίδας της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού και να είσθε βέβαιος ότι ο εν τοις επουρανίοις Παντοδύναμος Θεός επιβλέπει πάντα ταύτα και ευλογεί υμάς προσωπικώς και άπαντα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού…».Κορυφή σελίδας


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ


Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Κυβέρνησης να ανεγερθεί, τελικά, το μουσουλμανικό τέμενος στην περιοχή του Ελαιώνα, εξέφρασε, με δήλωσή του (25/7/2006), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Η δήλωση έχει ως εξής: «Η τελική επίσημη αναγγελία της οριστικής τοποθεσίας για την ανέγερση του τεμένους στον Ελαιώνα μάς ευρίσκει σύμφωνους, όπως, άλλωστε, τούτο, πλειστάκις, έχουμε δηλώσει. Το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι αναφαίρετο για κάθε πολίτη ευνομούμενης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα και εκφράζεται με το δικαίωμα λατρείας του Θεού εντός ειδικών χώρων. Κατά συνέπεια, χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή ως θετική και δικαία, ταυτιζόμενη με τις πάγιες θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος».Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ