Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 102, 21 Ιουλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ»

«Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ: ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνειΑφιέρωμα στην Παναγιά
Ανθολογία κειμένων με θέμα την Θεοτόκο.Ο Αγιογράφος Μάρκος Καμπάνης.
Δείτε στο eikastikon εικόνες, χαρακτικά έργα, αλλά και τις τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Μονή Παναγίας Πορταΐτισσας και στο Σινά.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΕΦΥΓΕ» Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ»


Ένας γνήσιος ευπατρίδης, έξοχος συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο Γιάννης Χατζηφώτης απεβίωσε ξαφνικά (18/7/2006), αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.

Πληροφορηθείς τον θάνατό του ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η στρατευομένη Εκκλησία έχασε ένα σπουδαίο παιδί Της και έναν ικανό εργάτη Της. Η αιφνίδιος εκδημία του αγαπητού Ιωάννη Χατζηφώτη έφερε θλίψη στην καρδιά μας. Ο Ιωάννης Χατζηφώτης υπηρέτησε την Εκκλησία σε νευραλγικές θέσεις, με όλη του τη δύναμη και όλο το πάθος της ψυχής του, τόσο με τη γραφίδα του, όσο και με τον λόγο του. Τα προϊόντα του γονίμου καλάμου του αποπνέοντα άρωμα Ελληνορθοδοξίας, θα αποτελούν ζώσα μαρτυρία της. Ευχόμεθα ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να δώσει παρηγορία εις την οικογένειά του»

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ι. Ναό της Αγίας Ειρήνης Αιόλου, παρουσία Αρχιερέων, πλειάδος ιερέων και λαού.Κορυφή σελίδας


«Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»


Με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η βία προκαλεί και πάλι εκατόμβες αθώων θυμάτων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, Αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης, έκανε την ακόλουθη δήλωση (18/7/2006):

«Η τυφλή βία για την προώθηση στόχων, εν πολλοίς, αντίθετων με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών και η απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής, ιδιαίτερα σε τόπους ιερούς, πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Η ισχύς των όπλων οδηγεί μόνο στην καταστροφή, τον τρόμο και στον θάνατο αθώων συνανθρώπων μας και είναι πλέον καιρός να δώσει τη θέση της στη νηφάλια και ψύχραιμη διαπραγμάτευση, η οποία, από μόνη της, μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνευση της πολύπαθης και μαρτυρικής αυτής περιοχής. Οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν ιερό καθήκον προς τους λαούς τους και όλη την ανθρωπότητα να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου πριν είναι πολύ αργά. Αυτό αποτελεί έκκληση, ευχή και προσευχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ΑθηνώνΚορυφή σελίδας


Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ


Την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος έθεσε στη διάθεση των Ελλήνων προσφύγων του Λιβάνου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Η «Αλληλεγγύη» ανέλαβε και υλοποιεί το κομμάτι της προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, ενώ ομάδα κοινωνικών λειτουργών έχει αναλάβει την ψυχολογική τους υποστήριξη.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, παραμένει σε ετοιμότητα, προκειμένου να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί.

Δείτε το Δελτίο ΤύπουΚορυφή σελίδας

ΣΧΟΛΙΟ

Του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου
Δ/ντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος

(Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύθηκε στον «Τύπο της Κυριακής» 23/1/2005 και αναδημοσιεύεται σήμερα στη μνήμη του Γιάννη Χατζηφώτη)


«ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ: ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»


Έχει συνδέσει τη ζωή και τη δραστηριότητά του, τα τελευταία 28 χρόνια, με το έργο της διακονίας της Εκκλησίας του Χριστού, συμπληρώνοντας πλέον έναν ζηλευτό κύκλο προσφοράς που αξίζει της επισήμανσης και της αναγνώρισης από όλους μας. Ο Γιάννης Χατζηφώτης, ένας άνθρωπος πληθωρικός στους τρόπους και στο έργο του, για τρεις περίπου δεκαετίες, κατάφερε να είναι η φωνή της Εκκλησίας στον νευραλγικό και απαιτητικό χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μπόρεσε και επεβλήθη ως ο μοναδικός ίσως αυθεντικός και αποδεκτός αναλυτής των Εκκλησιαστικών γεγονότων, κερδίζοντας με τη δουλειά του το σεβασμό και την αποδοχή ακόμα κι εκείνων που δε συμφωνούσαν μαζί του.

Στον τόπο μας συνηθίζεται οι άνθρωποι να επαινούνται, με τρόπο άκρως υπερβολικό, γι’ αυτό και βαθιά υποκριτικό, μετά θάνατον, όταν το να πει κανείς και μια κουβέντα παραπάνω για εκείνον που έφυγε, δεν κοστίζει τίποτα. Το να επαινείται, όμως, κάποιος όταν ακόμη βρίσκεται εν ζωή, είναι ενεργός και χρήσιμος, έστω κι αν δε κινείται πλέον στην πρώτη γραμμή, είναι φαινόμενο ασύνηθες, γι’ αυτό και πιο γνήσιο και αληθινό. Εμείς επιλέξαμε να μιλήσουμε για τον Γιάννη Χατζηφώτη, τώρα που υπάρχει, κινείται ανάμεσά μας και εξακολουθεί να εργάζεται μυστικώς για το καλό της Εκκλησίας, έστω κι αν η μοίρα τού επεφύλαξε μια σημαντική δοκιμασία υγείας που τον ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δεν το κάνουμε με διάθεση κολακείας, αλλά ως ταπεινό αντίδωρο στη δική του αγάπη και συμπαράσταση, στην ανιδιοτελή και ανυπόκριτη στήριξη που μας παρείχε όταν το θέλημα του Θεού και της Εκκλησίας μας κατέστησαν έναν εκ των διαδόχων του στο χώρο της Εκκλησιαστικής επικοινωνίας.

Ο ομογάλακτος του Κωνσταντίνου Καβάφη στο μεγάλο σχολείο της Ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου, που τόσο σπουδαίους Έλληνες προσέφερε στον κόσμο της Ελληνικής κουλτούρας και διανόησης, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια πριν από 61 χρόνια και μεγάλωσε υπό τη σκιά του μεγάλου, αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Χριστοφόρου. Από το 1977 άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο δράσης και προσφοράς της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατασταθείς αρχικά τακτικός συνεργάτης και αργότερα διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Από το 1978 έως το 1995 υπήρξε μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και διαφωτίσεως, καθώς και άλλων Συνοδικών Επιτροπών. Η σημαντικότερη, όμως, κατά τη γνώμη μας, διακονία του ήταν παρά τω πλευρώ του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τον οποίο διηκόνησε επί 16 έτη ως Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων. Ήταν η εποχή κατά την οποία έδωσε αγώνες στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στον γραπτό Τύπο για να προασπιστεί τα δίκαια της Εκκλησίας μας, για να διαφωτίσει το λαό μας επί διαφόρων ζητημάτων που αφορούσαν την Εκκλησιαστική δράση και ζωή, για ν’ αντιταχθεί απέναντι σε όλους εκείνους που επιβουλεύονταν τον ιερό σύνδεσμο του πιστού Ελληνικού λαού με την Εκκλησία του, τον οποίο ανέκαθεν ήθελαν με μανία να διασπάσουν.

Πέραν, όμως, της διακονίας του στο πόστο που τον έκανε ευρέως γνωστό, ο Γιάννης Χατζηφώτης έγινε και ένας δόκιμος συγγραφέας, διακριθείς στο χώρο της ιστορικής έρευνας, της θεολογικής αναλύσεως, αλλά και του λογοτεχνικού μεγαλείου, παράγοντας έργα που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες του κόσμου και θ’ αποτελούν σίγουρα σημεία αναφοράς για εκείνους που αναζητούν αυθεντικές πηγές έμπνευσης για την προσωπική τους πνευματική μελέτη και καλλιέργεια. Κορυφαία έργα του η μετάφραση του Ακαθίστου Ύμνου στη δημοτική γλώσσα, το πεντάτομο έργο «Τα κάστρα της Ορθοδοξίας», η Θεολογική σπουδή στην Αποκάλυψη του Ιωάννου και ασφαλώς η περισπούδαστη βιογραφία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, την πορεία του οποίου ο ίδιος έζησε εκ του σύνεγγυς γι’ αυτό και θεωρείται ίσως ο γνησιότερος αναλυτής της. Στον ίδιο χώρο κινείται και η επί έξι χρόνια έκδοση, με δική του επιμέλεια, του περιοδικού Ορθόδοξης ζωής, λόγου και τέχνης «Παράδοση».

Ο Γιάννης Χατζηφώτης, προ ολίγων ημερών συνταξιοδοτήθηκε, αφήνοντας πίσω του ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, σπαράγματα μόνο του οποίου καταγράψαμε πιο πάνω. Πιστεύουμε, όμως, πως η έξοδός του από την ενεργό δράση δε θα στερήσει όλους εμάς τους επιγενομένους από την χρήσιμη, επωφελή και εποικοδομητική παρουσία του. Άλλωστε γνωρίζουμε καλά, πως ανήσυχα πνεύματα σαν και το δικό του δεν παίρνουν ποτέ σύνταξη, έστω κι αν οι φυσικές τους δυνάμεις έχουν κάπως μειωθεί. Η χαριτωμένη παρουσία του, ο συμβουλευτικός του λόγος, η ζωντανή διάθεση κριτικής της επικαιρότητας, Εκκλησιαστικής και μη, που τον διακρίνουν, πρέπει να εξακολουθήσουν να υφίστανται, καθώς μπορούν και διατηρούν ακόμη την εικόνα της ζωντανής διδασκαλίας του Εκκλησιαστικού φρονήματος, της Ελληνορθόδοξης παράδοσης και του ανεπιτήδευτου Εκκλησιαστικού ήθους. Καλή συνέχεια, λοιπόν, για τον Γιάννη Χατζηφώτη, στον στίβο της ζωής και της προσφοράς στον Εκκλησιαστικό μας βίο.Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ