Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 101, 18 Ιουλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ

«ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΟΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΑΜΟΥ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Διαδικτύου σας ενημερώνειL' etat du Mont Athos
Ο Α. Αλιβιζάτος αναλύει τις προοπτικές των μοναστικών κοινοτήτων του Αγ. Όρους (στην γαλλική).

Δημιουργίες της Βάσως Κατράκη και κριτικά σημειώματα για το έργο της από τους Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και Δημήτρη Παπαστάμου παρουσιάζουμε στο eikastikon.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΟΠΟΣ ΙΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ


Την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού, Βυζαντινολογικού Συνεδρίου, με θέμα «Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Πρέσπα», κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (14/7/2006), ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μητρόπολη Φλωρίνης.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, καθώς και στην πλούσια εκκλησιαστική και ασκητική παράδοση του τόπου και επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Τί κι αν ο πληθυσμός της περιοχής μειώθηκε πολύ εξ αιτίας της μεγάλης εθνικής αιμορραγίας της μεταναστεύσεως και οι πολίχνες και τα χωριά των Πρεσπών μεταφυτεύτηκαν, ουσιαστικώς, στην Αμερική και την Αυστραλία; Τί κι αν στις νησίδες και τα ιερά σπήλαια και τα σεβάσμια ερημητήρια δε συναντά πλέον κανείς τα πλήθη των Χριστοδιψών και Θεοφόρων ασκητών και μοναχών του παρελθόντος; Οι Πρέσπες διατηρούν όλη την ιερότητα και αγιότητά τους, διότι είναι ποτισμένες με πολλήν Χάριν Θεού και από πολλούς ιδρώτες ασκητικούς και από πολλή προσευχή και από πολλά άγια αίματα.

Είναι κατάμεστη η περιοχή από λείψανα ιερά και ανθρώπων του Θεού αγιασμένων και μνημείων ευσεβείας και τέχνης εκκλησιαστικής… Είναι πάντοτε μια αναμμένη λυχνία εκκλησιαστική, όπως, από την άλλη πλευρά, είναι μία, πάντοτε, επίσης, αναμμένη λαμπάδα του Γένους, από τα χρόνια του Βυζαντίου, μέχρι τα χρόνια της τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα…».


Κορυφή σελίδας


«ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»


Με τον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Φλωρίνης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και προήδρευσε γενικής Ιερατικής συνάξεως της τοπικής Εκκλησίας στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών (15/7/2006)

Μιλώντας προς τους κληρικούς, ο Μακαριώτατος επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω καλλιέργειας των ιερατικών κλίσεων και της ενίσχυσης του πόθου της ιερωσύνης στα νέα παιδιά. Τόνισε, επίσης, τη σπουδαιότητα της λατρευτικής ζωής στην καθημερινότητα του κληρικού. Κάλεσε τους Ιερείς και Διακόνους να μαρτυρούν την Ορθόδοξη πίστη «σε μια εποχή που», όπως σημείωσε, «γίνεται προσπάθεια κατεδάφισης των θεσμών που στηρίζουν το έθνος και την κοινωνία».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «ζούμε σε δημοκρατικό καθεστώς και κανείς δε μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να μιλούμε, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε προ οφθαλμών το γεγονός ότι δεν επιτρέπονται συμπεριφορές που αναστατώνουν και σκανδαλίζουν τον κόσμο. Ο λόγος μας, για να είναι πειστικός, πρέπει να συνάδει με τις πράξεις και τις ενέργειές μας. Διά της πειθούς μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα, με ευπρέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Τέλος, ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους κληρικούς της Μητροπόλεως Φλωρίνης για το ευρύ κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ζήτησε να ενημερώνουν για αυτό τον λαό, ο οποίος, συχνά, εμφανίζεται ανενημέρωτος.


Κορυφή σελίδας


Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΟΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΛΑΩΝ


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Εσπερινός στην Παλαιοχριστιανική του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών (15/7/2006), προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ. Χριστοδούλου, στα πλαίσια του τριήμερου εορτασμού των 1000 ετών Βυζαντινής παρουσίας και κληρονομιάς στην περιοχή.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική παράδοση και πίστη, «η οποία αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό των λαών της Βαλκανικής. Στους αιώνες», όπως τόνισε, «έχουν σμιλευτεί δεσμοί ακατάλυτοι μεταξύ μας, με βάση την Ορθόδοξη πίστη μας, τους οποίους πρέπει να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε για την ειρηνική συμβίωση των λαών και την πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής…».


Κορυφή σελίδας


ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ


Το μήνυμα της ενότητας του λαού, της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη Θεία Λειτουργία στον χιλιόχρονο Ναό του Αγίου Γερμανού Πρεσπών (16/7/2006), την τρίτη και τελευταία μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων στην περιοχή.

Σημείωσε ότι «αυτό το μήνυμα είναι υπέρ ποτέ και άλλοτε απαραίτητο σήμερα γιατί ο κόσμος πορεύεται μεν με την τεχνολογία, ωστόσο, στο πνευματικό σκέλος του πολιτισμού του κάνει βήματα προς τα πίσω…».

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ανάφλεξη που παρατηρείται, τις τελευταίες μέρες, στη Μέση Ανατολή, «όπου καθημερινά αυξάνονται τα αθώα θύματα, παιδιά αποδεκατίζονται και χάνουν τη χαρά της ζωής. Αυτά τα λέμε εμείς», σημείωσε, «που περάσαμε από παρόμοιες δυσκολίες, η γενιά των πατέρων μας υπήρξε μαρτυρική, πλήρωσε ακριβό φόρο αίματος, τόσο στον εμφύλιο, όσο και στους προηγούμενους πολέμους. Το μήνυμα της ενότητος και της ακεραιότητος που εκπορεύεται σήμερα από εδώ πρέπει όλοι να το ακούσουν, κυρίως εκείνοι που απεργάζονται σήμερα τον διχασμό του έθνους. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο λαός είχε διαιρεθεί σε καθαρευουσιάνους και δημοτικιστές, σε δεξιούς και αριστερούς. Τώρα θέλουν να μάς διχάσουν σε βόρειους και νότιους. Το έθνος είναι ενιαίο και ο λαός μας έχει μία καρδιά, ας το καταλάβουμε αυτό, για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να βαδίζουμε μονιασμένοι στο δρόμο της αληθινής προόδου…».

Τον Μακαριώτατο στις τριήμερες εκδηλώσεις των Πρεσπών πλαισίωσαν οι Σεβ. Ιεράρχες Ιωαννίνων Θεόκλητος, Φλωρίνης Θεόκλητος, Κοζάνης Παύλος, Βεροίας Παντελεήμων, Καστορίας Σεραφείμ, Εδέσσης Ιωήλ και Νόβισαντ Ειρηναίος.


Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ


«Όταν συνδυάζεται ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός με τη Χριστιανική σκέψη, όπως το πραγματοποίησαν οι Άγιοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, τότε πετυχαίνουμε και βιώνουμε έναν ανώτερο πνευματικά πολιτισμό».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, σε μήνυμά του προς την ετήσια Παγκόσμια Φιλολογική Σύνοδο της Ομηρικής Ακαδημίας, που πραγματοποιείται στη Χίο (16 – 23/7/2006) και συνέχισε: «Η στροφή και ο προσανατολισμός, στις μέρες μας, προς την κλασική Ελληνική Παιδεία είναι πολύ ευχάριστο γεγονός και μάς κάνει αισιόδοξους. Τέτοιες προσπάθειες προάγουν την Παιδεία και δίδουν την δυνατότητα διείσδυσης στα ομηρικά γράμματα και την Ελληνική ποίηση, η οποία κατέκτησε την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια φιλολογική και καλλιτεχνική ποίηση…».


Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΑΜΟΥ


Σε μια κίνηση ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας προχώρησε η Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας, η οποία, λαμβάνοντας υπόψιν τα πολλά τροχαία δυστυχήματα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας, με τραγική συνέπεια να χάνουν τη ζωή τους πολλοί συμπολίτες μας, ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα της Νομαρχίας Σάμου και παρεχώρησε έκταση 6 στρεμμάτων στην περιοχή Βλαμαρή Σάμου, εκτός οικισμού, για τη δημιουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Με την κίνησή της αυτή η τοπική Εκκλησία συνέβαλε ουσιαστικά στην προσπάθεια για τη σωστή εκπαίδευση των νέων οδηγών και την πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων.


Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ