Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Media Ecclesiastica ΑΕ, Κλάδος Διαδικτύου και Εκδόσεων
Υπεύθυνος ύλης: Παν. Δρακόπουλος

Δημοσιεύουμε επιστολές αναγνωστών εφ όσον το εγκρίνει ο αποστολέας και πάντως χωρίς να δημοσιεύουμε πλήρες ονοματεπώνυμο ή στοιχεία e-mail.

Τεύχος 10, 1 Σεπτεμβρίου 2005                 Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


     ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΘΗΚΕ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ

Έγινε προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών κρίσεως μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου, με αφορμή κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου στην πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, κατά την εορτή της αποτομής του Ιωάννου του Βαπτιστή, (29/8/2005).

Εκεί, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την ανάγκη ενότητας των πιστών, και το άνοιγμα της Ορθοδοξίας προς όλο τον χριστιανικό κόσμο. Αλλά οι επωφελούμενοι από την κρίση των Εκκλησιών, διαστρέβλωσαν το νόημα των λόγων του Αρχιεπισκόπου.

Σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει: «Ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει η παραμικρή πρόθεση ή διάθεση αντιπαράθεσης της θυγατέρας και αδελφής Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο…Οτιδήποτε άλλο λέγεται και γράφεται και δη η παρερμηνεία των λόγων του Αρχιεπισκόπου, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι εκ του πονηρού».

Δείτε σχετικά


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Από τον Οκτώβριο αρχίζουν σε όλες τις ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος οι εγγραφές για όσους θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων.

Η Εκκλησία με απόφαση της Ι.Συνόδου (12/10/1999), απεφάνθη ότι η δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση είναι θεάρεστη πράξη αγάπης και θυσίας, αρκεί η προσφορά αυτή να είναι αποτέλεσμα ενσυνείδητης και ελεύθερης απόφασης του δότη και να μην υπηρετεί κανενός είδους εμπορικούς σκοπούς. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς εγγράφονται στη λίστα των δωρητών οργάνων της χώρας.

Δείτε σχετικά


ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

22 δισεκατομμύρια δρχ. δαπάνησε το 2004 η Εκκλησία της Ελλάδος σε έργα κοινωνικής προνοίας και προσφοράς, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ι. Συνόδου (26/8/2005).

Σε κήρυγμά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι «το ποσό αυτό δεν προέρχεται από κάποια υποχρεωτική φορολογία του λαού, αλλά από τον οβολό των πιστών που αγαπούν και εμπιστεύονται την Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι αυτή η οποία, μέσω των ιδρυμάτων Της, ενισχύει πνευματικά, ηθικά και υλικά τον άρρωστο, τον πονεμένο, τον φυλακισμένο, τον εμπερίστατο».

Δείτε σχετικά:
A, B


ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στη Πάτρα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ανοίγει ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και κοινωνίας, με θέμα «Εξουσία και Διακονία στη ζωή της Εκκλησίας». Θα συμμετάσχουν κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς της Πελοποννήσου.

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Επιτροπής για τον διάλογο που όρισε η Ι. Σύνοδος, σκοπός του διαλόγου είναι «η άμεση επικοινωνία με πρόσωπα και φορείς της κοινωνίας για θέματα που άπτονται της Εκκλησιαστικής ζωής και διοικήσεως. Τα πορίσματα αυτού του διαλόγου, που θα εκφράζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, θα είναι ένα χρήσιμο υλικό για αυτοκριτική, προβληματισμό και λήψη αποφάσεων που θ’ αποβλέπουν στο άνοιγμα διόδων θεολογίας και ζωής, θεολογίας και ποιμαντικής».

Δείτε σχετικά.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Ι. Σύνοδος (16/8/2005) στον Πρόεδρο των Σκοπίων Branko Crvenkovsky, εξ αφορμής της φυλάκισης του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου. Στην επιστολή της, η Ι. Σύνοδος ζητά από τον Σκοπιανό Πρόεδρο να παρέμβει «ώστε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης να αποφυλακισθεί και ελευθερωθεί το συντομώτερον δυνατόν». Και υπογραμμίζει ότι: «η άδικος δίωξις και φυλάκισίς του, επειδή παρέμεινε πιστός εις τας κανονικάς αυτού υποχρεώσεις, μόνον ως παραβίασις των ανθρωπίνων δικαίων και της ανεξιθρησκίας είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί».

Ανάλογες επιστολές η Ι. Σύνοδος απέστειλε προς τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων κ. Γιαν Φίγκελ, τον Γεν. Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Αιδ. Σάμουελ Κομπία κ.ά.

Επιστολή συμπαράστασης έστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλο.

Δείτε σχετικά:
A, B


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Τη μεγάλη της ικανοποίηση εξέφρασε η Ι. Σύνοδος για την παμψηφεί εκλογή του νέου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου (25/8/2005).

Εξ άλλου, σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε: «Με τη ομόφωνη εκλογή του Αρχιεπισκόπου Θαβωρίου κ. Θεοφίλου στον Πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων, η Σιωνίτιδα Εκκλησία καταδεικνύει την αποφασιστικότητά Της να υπερβεί το χθες και να βαδίσει ενωμένη προς το μέλλον επ’ ωφελεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.» Και πρόσθεσε με έμφαση: « Η Εκκλησία της Ελλάδος θα σταθεί στο πλευρό του Πατριαρχείου μας και του νέου Πατριάρχη με όλη Της την αγάπη, όλες Της τις προσευχές και όλη Της τη δύναμη.»

Δείτε σχετικά


Η Δ.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Επικεφαλής της Δ.Ι.Σ. ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό (26/8/2005).

Σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα είμαστε εδώ και επιτελούμε το χρέος μας απέναντι στον αδελφό Κυπριακό λαό, προς τον οποίο εκφράζουμε τη βαθύτατη συμπάθειά μας και την ολοκάρδια στήριξή μας στη μεγάλη του δοκιμασία.

Από τα δημοσιεύματα του Τύπου, μπορούμε να συναγάγουμε το συμπέρασμα ότι ανθρώπινα λάθη συνήργησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα και γι’ αυτό αισθανόμαστε την υποχρέωση να τονίσουμε την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής απέναντι στην ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή…

Ιδιαίτερη μνεία επιθυμούμε να κάνουμε στις απαρηγόρητες ψυχές των γονέων, συγγενών και φίλων των άτυχων θυμάτων, οι οποίοι, με επιτακτικό τρόπο, αξίωναν την ανεύρεση των σωρών των ιδικών τους ανθρώπων, προκειμένου να τους αποδώσουν τις εντάφιες τιμές και να προβούν εις την, κατά τους θρησκευτικούς κανόνες, ταφή τους…»

Επιστολές συμπαράστασης προς την Εκκλησία της Ελλάδος έστειλαν οι Πατριάρχες Γεωργίας Ηλίας και Σερβίας Παύλος, καθώς και Καθολικός Πατριάρχης των Αρμενίων Αράμ.

Δείτε σχετικά
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ