Πληροφοριακό δελτίο για τη ζωή της Εκκλησίας της Ελλάδος
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κυκλοφορεί μόνο μέσω Διαδικτύου.
Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας πιέζοντας εδώ


Με την υπαγωγή της Μονάδας Ιντερνετ στην Α.Ε. Εκκλησιαστικής Επικοινωνίας,
τα «Εκκλησιαστικά Νέα» αντικαθίστανται από το δελτίο «πρόναος».
Σκοπός μας, είναι να σας μεταδίδουμε όχι μόνο πληροφορίες από και
για την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά επίσης τον παλμό της ζωής και τους
προβληματισμούς των Ελλήνων Ορθοδόξων.
Γι αυτό ακριβώς παρακαλούμε θερμά Μητροπόλεις, μονές, ενορίες, συλλόγους,
περιοδικά, εκδότες κ.ά. να μας ενημερώνουν για τη δράση τους.


 Τεύχος 1, 18 Νοεμβρίου 2004    ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 • 80 προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου λένε όχι στη Τουρκία

 • Αφιέρωμα για το Μακεδονικό: Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η ιστορία, οι αγώνες, και η γένεση του προβλήματος

 • Συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου για την απώλεια του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

 • Το νωρίτερο σε έξι μήνες η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

 • Το Άγιο Όρος επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας

 • Επιστρέφει στη Ρωσία ο Σταυρός της Αγ. Σοφίας

 • Το ντοκιμαντέρ «Χριστιανικά Μνημεία της Ελλάδος» στο διεθνές φεστιβάλ του Άμστερνταμ

 • Συνεχίζει την επισιτιστική βοήθεια η «Αλληλεγγύη»

 • «Γέφυρα» για τον Χριστιανισμό τα ι. λείψανα των Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου και Γρηγορίου Θεολόγου


 • Έκκληση στην Eυρώπη να εξετάσει «με όλη τη σύνεση και τον ρεαλισμό, που επιβάλλονται, το αίτημα της Tουρκίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», απευθύνουν 80 προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου, προερχόμενοι κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο. Mεταξύ άλλων υπογραμμίζουν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα, υποστηρίζοντας ότι «η ενότητα της Eυρώπης στηρίζεται στην κοινή πολιτιστική της κληρονομιά. H Tουρκία», επισημαίνουν, «είναι ένα κράτος ασιατικό που βασίζεται σε μια τελείως διαφορετική πολιτιστική παράδοση». Παράλληλα, μνημονεύουν «επισήμανση που έχουν κάνει κορυφαίοι Eυρωπαίοι πολιτικοί, πως η ένταξη της Tουρκίας στην E.E. σημαίνει την άλωσή της», τονίζοντας ότι η επισήμανση αυτή «πρέπει να κατανικήσει τη μοιρολατρική προσαρμογή σε πιέσεις εξωευρωπαϊκών συμφερόντων και σε διπλωματικές σκοπιμότητες». Kαι προσθέτουν ότι η γειτονική χώρα «θα ωφεληθεί τα μέγιστα (όχι από την εισχώρηση, αλλά) από μια συμφωνία προνομιακής σχέσης, οικονομικής στήριξης και συνεργασίας με μια ισχυρή Eυρώπη, που θα περιορίζεται στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών».
  Mεταξύ εκείνων που υπογράφουν το κείμενο είναι οι: Σπ. Iακωβίδης, πρόεδρος της Aκαδημίας Aθηνών, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, Kλαίρη Aγγελίδου, τ. υπουργός Παιδείας της Kυπριακής Δημοκρατίας, Aγγ. Aγγελόπουλος, Δημ. Γαλανός, Aπ. Γεωργιάδης, Γ. Mητσόπουλος, καθηγητές Πανεπιστημίου Aθηνών, Λ. Aξελός, λογοτέχνης, Xρ. Γιανναράς, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Mιχ. Δούντας, M. Mεγαλοκονόμος, πρέσβεις ε.τ., Aντ. Δροσόπουλος, δικηγόρος, Aντ. Kουνάδης, ακαδημαϊκός - καθηγητής EMΠ, Eυ. Mόσχος, πρόεδρος Eθνικής Eταιρείας Eλλήνων Λογοτεχνών, K. Mυλωνάς, καθηγητής Πανεπιστημίου Mπράουν, Mασαχουσέτης και EMΠ, Στ. Παπαθεμελής, βουλευτής, Παν. Tέτσης, ακαδημαϊκός - καθηγητής Aνωτάτης Σχολής Kαλών Tεχνών, και K. Tσιρόπουλος, εκδότης «Eυθύνης». Πηγή: «Καθημερινή».

  Κορυφή σελίδας

  Αναβάλλεται για τουλάχιστον έξι μήνες η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Η αναβολή οφείλεται σε απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου της 16ης Νοεμβρίου σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταρτιστούν νέοι εκλογικοί κατάλογοι, ιδιαίτερα για τις ενορίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

  Κορυφή σελίδας

  Η «Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων αναπτύσσει ένα μοναδικό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το οποίο καλύπτει χώρες του εξωτερικού αλλά και την Ελλάδα. Ήδη έχουν διανεμηθεί μεγάλες ποσότητες επισιτιστικής βοήθειας σε χώρες όπως η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία καθώς και σε αρκετές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Κορυφή σελίδας

  Το Άγ. Όρος επισκέφθηκε από τις 15 έως 16 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ. Ο κ. Παρβάνοφ επισκέφθηκε τις Καρυές, την Ι. Μονή Ζωγράφου και την Ι. Μονή Χιλανδαρίου.

  Κορυφή σελίδας

  Επαναπατρίζεται ο σταυρός της Αγ. Σοφίας του Νόβγκοροντ, της παλαιότερης εκκλησίας της Ρωσίας. Το σύμβολο της Χριστιανοσύνης βρέθηκε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με πρωτοβουλία της «Μπλέ Μεραρχίας» του Φράγκο. Οι τελευταίοι ήθελαν να τον σώσουν «από τους μπολσεβίκους και τον κομμουνισμό». Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Mundo», τον σταυρό θα παραλάβει ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλέξιος. Οι πρώτες σκέψεις για την επιστροφή του έγιναν το 2003, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στη Μόσχα.
  Πηγή: «Θεσσαλονίκη»

  Κορυφή σελίδας

  «Γέφυρα» που θα φέρει πιο κοντά τον δυτικό με τον Ανατολικό Χριστιανισμό χαρακτηρίζει την απόφασή του να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη τα λείψανα των Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου και Γρηγορίου Θεολόγου, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄. Σε επιστολή του προς τον Οικ. Πατριάρχη, εκφράζει τη χαρά του για την απόφαση του κ. Βαρθολομαίου να παραλάβει ο ίδιος τα ιερά λείψανα και σημειώνει:»Η επιστροφή των λειψάνων εις την πατρίδα όπου έζησαν οι δύο μεγάλοι θεολόγοι, κατά την εποχή της αδιαιρέτου ακόμη Εκκλησίας, θα αποτελέσει μια νέαν γέφυραν μεταξύ ημών, η οποία θα μας προσκαλεί να ενώσωμεν τας προσπαθείας μας δια την αποκατάστασιν της πλήρους ενότητος εκείνων, οι οποίοι είναι αδελφοί εν Χριστώ Ιησού». Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισημαίνει ότι η κίνηση του αυτή αποτελεί πράξη αδελφοσύνης, η οποία υπογραμμίζει την πορεία για την πλήρη ενότητα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Χριστιανοί.
  Πηγή: «Καθημερινή»

  Κορυφή σελίδας

  Η πρόσφατη κινηματογραφική παραγωγή της «Αλληλεγγύης», το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Χριστιανικά Μνημεία της Ελλάδας» επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στην λαμπρότερη εκδήλωση στο χώρο του ντοκιμαντέρ παγκοσμίως στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ του Άμστερνταμ. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδας μέσα από τα μνημεία της, την εικονογράφησή της, καθώς και την ενότητα του πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
  Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, η μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη και το σενάριο του Παν. Δρακόπουλου. Η συμμετοχή του Οργανισμού της «Αλληλεγγύης» στο διεθνές αυτό πολιτιστικό γεγονός το οποίο πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 27 Νοεμβρίου στην ολλανδική πόλη αποτελεί την πρώτη παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε τέτοιας εμβέλειας εκδηλώσεις.
  Το DVD με το ντοκιμαντέρ πωλείται ήδη από τα βιβλιοπωλεία της Αποστολικής Διακονίας και τα έσοδα του διατίθενται για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου της «Αλληλεγγύης».

  Κορυφή σελίδας

  ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ