ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ»

   Το περιοδικό «Εφημέριος» εκδόθηκε για πρώτη φορά ως παράρτημα του υπ’ αριθμόν 1 φύλλου του Επισήμου Δελτίου «Εκκλησία» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 1-15 Ιανουαρίου 1952. Η σύνταξή του είχε ανατεθεί τότε στη μέριμνα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γενικός Διευθυντής της οποίας ήταν την εποχή εκείνη ο αείμνηστος καθηγητής Βασίλειος Βέλλας. Σκοπός της εκδόσεώς του ήταν αποκλειστικώς η κάλυψη του κύκλου δράσεως του εφημεριακού κλήρου, η συστηματική καθοδήγηση και συμπαράστασή του, ώστε να διαθέτει τα εφόδια και να είναι άξιος της υψηλής αποστολής του.

   Όπως αναγράφεται στο πρώτο τεύχος του περιοδικού, το εφημεριακό αυτό φύλλο ήταν μια προσφορά του περιοδικού «Εκκλησία» προς τους Κληρικούς συνδρομητές για το νέον έτος 1952, το οποίο θα απέβαινε δώρο διαρκείας εφεξής, προσφερόμενο μαζί με κάθε τεύχος του Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας μας. Στην αρχική αυτή μορφή του το κάθε τεύχος είχε διαστάσεις 21x14 εκ. και δεκαέξι σελίδες.

   Το 1980 το σχήμα του περιοδικού, στο πλαίσιο ανανέωσής του, μεγάλωσε και εκτυπώθηκε σε διαστάσεις 27x20, διατηρήθηκε όμως, ο ίδιος αριθμός σελίδων.

   Κατά τα πενήντα επτά έτη, κατά τα οποία εκδίδεται το περιοδικό «Εφημέριος», στις σελίδες του συνεργάσθηκαν πολλοί γνωστοί κληρικοί και λαϊκοί καθηγητές και άνθρωποι των Γραμμάτων και του Πνεύματος γενικότερα και καταχωρίσθηκαν ειδήσεις και σχόλια που αποτελούν πολύτιμο ιστορικό της δραστηριότητας του Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και πολύ συχνά και του Ορθοδόξου Κλήρου της Οικουμένης.

   Η γλώσσα στην οποία συντάσσονται τα άρθρα, τα σχόλια και οι ειδήσεις αντικατοπτρίζει τις απόψεις των εκάστοτε υπευθύνων της εκδόσεως αλλά και της εξέλιξής της κατά τη φορά του χρόνου.


Το περιοδικό σήμερα

   Με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Δ. της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου τέθηκε το θέμα της έτι περαιτέρω βελτιώσεως και αναβαθμίσεως του περιεχομένου και της αισθητικής και των τριών περιοδικών του Κλάδου Εκδόσεων "Εκκλησία", "Θεολογία" και "Εφημέριος".

   Στην Συνεδρία της 18ης Δεκεμβρίου 2008 της Ε.Δ. της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε. υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου συζητήθηκε το θέμα και κατόπιν των εισηγήσεων του Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Μισιακούλη και του κ. Αλεξάνδρου Κατσιάρα, Ειδικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου περί θεμάτων Επικοινωνίας και Παιδείας, αποφασίσθηκε η αναβάθμιση όλων των περιοδικών. Ειδικότερα για το περιοδικό "Εφημέριος" αποφασίσθηκε, με βάση και την αρχική απόφαση του 1952, να έχει χαρακτήρα Ποιμαντικό, Λειτουργικό και Κατηχητικό, έτσι ώστε να γίνει εργαλείο στα χέρια των ιερέων. Σε επόμενη συνεδρία της Δ.Ε. της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε., αποφασίσθηκε ο ορισμός Συντακτικής Επιτροπής με ρόλο συμβουλευτικό και με ενιαύσια θητεία.