Home   ECCLESIA

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

 

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου
Καρυών Καρυστίας

 

Στην Επαρχία Καρυστίας υπάρχουν πολλές Μονές. Οι περισσότερες διαλελυμένες. Σώζονται μόνον οι ναοί ή τα ερείπια που φανερώνουν την έκταση, την μορφή και την ακμή.

Μεταξύ αυτών είναι και η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Καρυών. Διαλελυμένη επί ένα περίπου αιώνα. Με την ανασύσταση όμως και ανακαίνιση αποκτά και πάλιν υπόσταση για να συνεχίσει να λειτουργεί ως κανονική και εν ενεργεία Μονή.

Το σημείωμα αυτό, ευλαβικό αφιέρωμα στη Μονή, είναι ένα σύντομο οδοιπορικό, προσφορά της Μοναστικής αδελφότητος προς τους προσκυνητάς που επιθυμούν να γνωρίσουν τη Μονή.

 ΤΟ ΚΤΗΤΟΡΙΚΟ

Η Μονή είναι αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και ειδικώς στο Γεννέσιο αυτού. Ως χρόνος Ιδρύσεως θεωρείται το 1600, αφού ο Ναός ετελείωσε το 1623 σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή:

+ ΕΤΟΥΣ αχκγ ΕΤΕΛΕΙΩΘΗ Ο

ΝΑΟΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΕΡΚΕΒΕΛΟΣ

 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στοιχεία ακριβή για την ιστορία της Μονής δεν υπάρχουν. Τα λίγα γραπτά, τα πολλά ερείπια, η μεγάλη περιουσία, ο περιβάλλων χώρος και κυρίως ο Ναός μας βεβαιώνουν ότι η Μονή επί δύο αιώνες (17ο & 18ο) είχε μεγάλη πνευματική και υλική ακμή, ώστε να μην υστερεί από τις άλλες Μονές.

Επιδρομές όμως Τούρκων και επιβουλές εγχωρίων έφεραν την Μονή σε δεινή θέση, με αποτέλεσμα το 1905 περίπου να διαλυθεί και να γίνει μετόχι της Μονής του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών.

Έτσι ο πνευματικός και υλικός πλούτος διασκορπίστηκε και ο περισσότερος εχάθηκε…

Έμεινε όμως και μαγιά. Είναι ο Ναός ένα νεώτερο κτίσμα και μικρή γύρω έκταση. Η βρύση με το λίγο νερό, τα αιωνόβια κυπαρίσια, μάρτυρες της ιστορίας και τροφοδότες ελπίδος.

Οι κήποι και τα κτήματα περιμένουν να καλλιεργηθούν και να υλοχαρήσουν.

Στο κέντρο ο Ναός ασάλευτος, τόπος λατρείας και μνημείον δόξης αντέχει στο χρόνο, επιμένει στη φθορά και περιμένει να αρχίσει πάλι η λειτουργία. Το Γενέθλιο του Προδρόμου θα βοηθήσει στην αναγέννηση της Μονής.

 ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ

Και η ευλογημένη για την Μονή ώρα ήρθε. Η Μονή Κανονικά και Νομικά ανασυνίσταται.

Στο Μοναχολόγιο εγγράφονται μοναχοί και συγκροτείται η πρώτη αδελφότης. Αρχίζουν μελέτες, σχέδια, έγγραφα προς αρμόδιες υπηρεσίες και μετά από υπερνίκησι εμποδίων χορηγούνται άδειες ανακαινίσεως της Μονής.

Τα συνεργεία, με επίβλεψη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και των εθελοντών Μηχανικών, εργάζονται, και η υπάρχουσα πτέρυγα από ερείπιο και σταύλος, γίνεται καινούρια και κατοικήσιμη.

Τα έργα υποδομής, υδρεύσεως, φωτισμού και δρόμων εξασφαλίζουν άνετη διαμονή. Ο περιβάλλων χώρος ευπρεπίζεται, το τοπίο ημερεύει, τα πρώτα άνθη στολίζουν, οι κήποι καλλιεργούνται και δίνουν καρπούς.

Έτσι η ελπίδα αποδεικνύεται βεβαία, η προσδοκία πραγματικότης, η επιθυμία εκπληρώνεται, ο πόνος γεννά την χαρά.

Η καμπάνα κτυπά, τα καντήλια ανάβουν, η πόρτα ανοίγει και στη Μονή επανέρχεται η ζωή και αρχίζει η λειτουργία.

Θέλημα Θεού, θαύμα της πίστεως, ευλογία του αγίου, χαρά όλων.

 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μονή ευρίσκεται δυτικά του χωριού Αχλαδερή, 7 χιλιόμετρα από τον Κεντρικό δρόμο (με παράκαμψη από το Νεοχώρι).

Είναι κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Καλλιμάνι. Το τοπίο είναι ομαλό και ήρεμο. Κήποι και ελαιώνες απλώνονται γύρω και κάτω από τη Μονή. Δέντρα αιωνόβια και η μαρμάρινη βρύση μαρτυρούν για περασμένα μεγαλεία.

Αυτά κάνουν τη διαμονή ευχάριστη και δημιουργούν προϋποθέσεις και ευκαιρίες άριστες για …

· Μοναχική πολιτεία

· Ψυχική ανάταση

· Πνευματική περισυλλογή

· Καρδιακή κατάνυξι

· Μυστική προσευχή

· Ευάρεστη λατρεία

· Ένθεη ευφροσύνη

 Ο ΝΑΟΣ

Και σ' αυτά συντελεί και ο Ναός. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιον του Προδρόμου. Είναι ναός τετρακιόνιος σταυροειδής μετά τρούλλου.

Έχει τρεις εισόδους από την δυτική πλευρά με παραστάσεις στο υπέρθυρο.

Είναι αγιογραφημένος ολόκληρος από πολύ καλό άγνωστο αγιογράφο.

Το θεματολόγιο των εικόνων είναι πλούσιο. Σε μεγάλο μέρος η αγιογραφία έχει υποστεί φθορά και επιβάλλεται άμεση συντήρηση, ώστε να στερεωθεί και αποκατασταθεί ο Ναός και ως ιερός χώρος και ως Βυζαντινό μνημείο. Η Μονή το επιθυμεί και ενεργεί. Η αρμόδια υπηρεσία, που έχει την ευθύνη ας φροντίσει.

 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Η Μονή στο πέρασμα των αιώνων από της ιδρύσεως μέχρι της διαλύσεως εμεγαλούργησε. Απέκτησε περιουσία, έκτισε κελλιά, ίδρυσε καλλιτεχνικό Ναό. Προσέφερε στον αγώνα της Εθνικής Παλλιγγενεσίας πολλά, δι' αυτό υπέστη και δεινά. Εφιλοξένησε αδελφότητα με απλούς αλλά και λογίους μοναχούς, που διεκρίθησαν για την αρετή και τη σοφία. Υπήρξε για την περιοχή ευλογία.

Κρίμασι, οις οίδε Κύριος, διελύθη!

Επηκολούθησε ένας αιώνας σιωπής και αναμονής.

Όμως, θελήματι Θεού, ο Πρόδρομος άνοιξε το δρόμο και η Μονή Του αρχίζει να λειτουργεί. Η εορτή του Γενεθλίου του Προδρόμου του 1997, γίνεται η γενέθλια ημέρα της Μονής. Η αδελφότης που παρέλαβε την Μονή έχει την μεγάλη τιμή της διαδοχής της Ιστορικής Μονής και την ευθύνη να την αναδείξει Μοναστικόν Κέντρον ζωής, ωραιότητος και διαμονής. Γαλήνιο λιμάνι ψυχών, τόπον αληθινής λατρείας, μνημείον καλωσύνης εις τιμήν του Τιμίου Προδρόμου και δόξαν του εν Τριάδι αγίου Θεού.

 

 

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου
Καρυών Καρυστίας

Τηλ: 0222/24040