Αποφάσεις της τρίτης Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Δεκέμβριο
(12/12/2007).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 12.12.2007, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ.:

Α. Ἐπικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Ἐνημερώθηκε από έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών για την πορισματική έκθεση του υπ' αυτού διενεργηθέντος οικονομικού ελέγχου στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου. Ο ως άνω έλεγχος έδειξε ότι η οικονομική διαχείριση στην προαναφερθείσα Ιερά Μητρόπολη διεξήχθη κανονικά και σύννομα υπό την ευθύνη των οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.

Γ. Ἐνέκρινε:
- Τήν έκδοση από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Βιβλίων και CD που προβάλλουν την Βυζαντινή Μουσική Παράδοση και Πολιτιστική μας Ταυτότητα.
- Τήν σύσταση και τον Κανονισμό Λειτουργίας Ιδρύματος με την επωνυμία: «Ταμείον Ιεραποστολής και Ευποιίας της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας».

Δ. Ἡ Δ.Ι.Σ. κατόπιν σχετικών Γνωμοδοτήσεων των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Αιρέσεων, σχετικά με το εκδοθέν βιβλίο του φερομένου ως μοναχού κ. Μαξίμου Βαρβαρή, με τον τίτλο: «Ο Αντίχριστος ήλθεν 1983-2013 », ενημερώνει ότι το εν λόγω βιβλίο γέμει κακοδοξιών, δεν εκφράζει την Ορθόδοξη Θεολογία και Πίστη και συνιστά στους πιστούς να είναι προσεκτικοί σε κείμενα και λόγους που δεν στηρίζονται στην Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Επί των κανονικών προβλημάτων σχετικά με την αποπομπή του ανωτέρω από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, η Δ.Ι.Σ. απεφάνθη ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ορθώς έπραξε.

Ε. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε ἀπό τον κ. Κωνσταντίνο Πυλαρινό, Γενικό Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) για την πορεία της Διαχειρίσεως της ανωτέρω Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2002 - 2007, διεπίστωσε ότι λειτουργεί με έντιμο και διαφανή τρόπο και το έργο το οποίο παρήχθη αποβλέπει κυρίως στην εξυπηρέτηση του πνευματικού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού και πολιτιστικού έργου της Εκκλησίας, και εξέφρασε παραλλήλως την ευαρέσκειά Της προς όλους τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Ε.Κ.Υ.Ο..

ΣΤ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου