ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφία «Χρώματα της Ορθοδοξίας: Ελλάδα»
(16/3/2023).

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, σε συνεργασία της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, πραγματοποιείται ο Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Χρώματα της Ορθοδοξίας: Ελλάδα», που αφορά την εκκλησιαστική ζωή της Ορθόδοξης Ελλάδος.
Βασικός στόχος του έργου είναι η προβολή της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην Πολωνία, την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο (το έργο δεν αφορά το Άγιο Όρος). Θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο με την έκδοση ενός λευκώματος, τη διοργάνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας και εκθέσεων φωτογραφίας, καθώς και με άλλες μορφές συνεργασίας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του έργου. Ελπίζουμε ότι οι κοινές μας δράσεις θα αναβιώσουν και θα αναπτύξουν αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών και θα δώσουν την μαρτυρία της πίστης στον σύγχρονο κόσμο.
Το έργο πραγματοποιείται εδώ και 12 χρόνια και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο σε μια διαφορετική χώρα: Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Φινλανδία, Γεωργία, Πολωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία και τους Αγίους Τόπους. Εκδόθηκαν 11 άλμπουμ και παρουσιάστηκαν πολλές εκθέσεις σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο.

2. Θεματικές ενότητες του έργου
Για τις θεματικές ενότητες και τις τεχνικές προδιαγραφές:
• Ιεροί χώροι (ναοί, μονές, εξωκκλήσια, μνημεία σε φυσικό περιβάλλον).
• Λεπτομέρειες (εικόνες, εικονογράφηση, μωσαϊκά, ψηφιδωτά μνημεία, κοιμητήρια, ιερά σκεύη, κειμήλια).
• Άνθρωποι (χειροτονίες, μυστήρια, εκκλησιασμός, συμμετοχή των πιστών).
• Ρεπορτάζ (εκδηλώσεις, προσκυνηματικές επισκέψεις, καθημερινή εκκλησιαστική ζωή).
Περισσότερα δια τις τεχνικές λεπτομέρειες και προδιαγραφές: www.greece.orthphoto.net

3. Βασικός στόχος
Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η συλλογή των καλύτερων φωτογραφιών που θα χρησιμοποιηθούν στο λεύκωμα και ταυτόχρονα η προβολή της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό θα διαδοθούν χρησιμοποιώντας όλα τα είδη μέσων (δημόσια και εκκλησιαστικά): ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, ιστότοπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

4. Συνδιοργανωτές
Συνδιοργανωτές είναι η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Εκκλησία Πολωνίας (Εκδοτικό Τμήμα) και ο Οργανισμός OrtPhoto.

5. Έναρξη Διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 25 Μαρτίου 2023 και η προθεσμία για την αποστολή φωτογραφιών είναι το τέλος Ιουλίου 2023.

6. Ιστοσελίδα Διαγωνισμού
Η ιστοσελίδα του διαγωνισμού είναι η εξής: www.greece.orthphoto.net

7. Έπαθλα Διαγωνισμού
Έπαθλα: 1000 Euro GrandPrix, 3 κατηγορίες: 1η θέση 300 Ευρώ, 2η 200 Ευρώ, 3η 100 Ευρώ (κάθε κατηγορία). Ειδικά βραβεία (καλύτερος φωτογράφος νέων) 200 ευρώ το καθένα.
Η Πολωνική Πρεσβεία έχει ήδη προσφέρει ειδικό βραβείο για τον καλύτερο φωτογράφο από την Ελλάδα (αεροπορικό εισιτήριο για Πολωνία και επιστροφή).

8. Αξιολόγηση Διαγωνισμού
Τα έργα θα αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή τουλάχιστον 5 ατόμων.

9. Αποτελέσματα Διαγωνισμού
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού θα γίνει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και η τελετή απονομής ενδέχεται να συνδυαστεί με συγκεκριμένη εκκλησιαστική εκδήλωση στην Ελλάδα.

10. Φωτογραφικό άλμπουμ
Το λεύκωμα θα αποτελείται από φωτογραφίες από τον διαγωνισμό, καθώς και από συνδιοργανωτές και συνεργάτες.
Το έγχρωμο άλμπουμ θα περιέχει περίπου 172-190 σελίδες.
Όλα τα κείμενα στο άλμπουμ θα είναι σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Ρωσικά και Πολωνικά).
Έκδοση: τέλη Νοεμβρίου / αρχές Δεκεμβρίου 2023.

11. Εκθέσεις
Οι εκθέσεις θα αναπτύσσονται ανεξάρτητα από το λεύκωμα και θα προετοιμάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εκθεσιακές δυνατότητες των διοργανωτών και των συνεργατών.
Το πρώτο άνοιγμα στην Πολωνία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου 2024.
Το πρώτο vernissage στην Ελλάδα θα διοργανωθεί από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μπορεί να είναι το vernissage δύο εκθέσεων (για την Ορθοδοξία στην Πολωνία και την Ελλάδα).

12. Περισσότερες Πληροφορίες
Γραφείο Διαδικτύου και Οπτικοακουστικών
τηλ . 210 7272346/8
email: optik@apostoliki-diakonia.gr