ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Νοέμβριο
(19/11/2008).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008, στην τρίτη τακτική Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
Κατόπιν εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την έκδοση δύο Τόμων :
Ο πρώτος θα περιέχει όλες τις Πανηγυρικές Ομιλίες των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι οποίες έγιναν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, κατά τους εορτασμούς του Ιερού Φωτίου, από το έτος 1926 που θεσπίστηκε ο εορτασμός μέχρι σήμερα.

Ο δεύτερος τόμος, ο οποίος θα εκδοθεί με ευθύνη της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, θα περιέχει το πολυσχιδές Φιλανθρωπικό Έργο της Εκκλησίας μας, το οποίον επιτελείται τόσο υπό των κεντρικών Οργανισμών όσο και από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Επίσης ανεγνώσθησαν το από 14.11.2008 έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και το από 17.11.2008 Δελτίο Τύπου, σχετικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία. Σύμφωνα με αυτά υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί, με σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την απαλλαγή μαθητών από την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι η εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με ειδική αναφορά μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών, δεν υπάρχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών. Παρόμοιο γεγονός συνέβη στη Νορβηγία, όταν προσέφυγαν αλλόθρησκοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλοντας την χώρα, μόνον διότι δεν τους επέτρεπε ολική απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά τους επέτρεπε μόνον μερική. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατεδίκασε τη Νορβηγία γι’ αυτό τον λόγο, και μόνον. Προς την υποχρέωση αυτή η Ελλάδα έχει ήδη συμμορφωθεί από πολλών ετών και δεν ανακύπτει νέα υποχρέωση συμμορφώσεώς της.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη Χώρα μας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε :
- από την Έκθεση που υπέβαλε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως, περί του Ι´ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων.
- από την Έκθεση που υπέβαλε η Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, περί των εργασιών της K´ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προκόπι Ευβοίας από 3 – 6 Νοεμβρίου 2008. Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο υπεβλήθησαν και τα πορίσματα και οι προτάσεις της εν λόγω Συνδιασκέψεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
- την δωρεάν παραχώρηση λωρίδος ακινήτου ανήκοντος σε Ιερά Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, προς διαπλάτυνση αγροτικής οδού.
- την σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία : «ΚΕΝΤΡΟΝ ΝΕΟΤΗΤΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, καθώς και τον σχετικό Κανονισμό.
- τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2008. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 906 και το ποσό ανέρχεται στα 196.772 ₠.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου