Προηγούμενη σελίδα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (WCC)

Το WCC ακούει τις χριστιανικές οργανώσεις στους Αγίους Τόπους πριν από την 11η Γενική Συνέλευση στην Καρλσρούη. Ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα του ΠΣΕ επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους και εκφράζει την πεποίθηση και τη δέσμευση του WCC ότι η επίτευξη δικαιοσύνης για τους Παλαιστινίους δεν θα χαθεί. O δρ Sauca συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ' και μοιράστηκε μαζί του τις ανησυχίες για τη δράση των εξτρεμιστικών ισραηλινών οργανώσεων κατά της πολιτιστικής και θρησκευτικής πολυμορφίας της Ιερουσαλήμ.

Καθώς επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου, ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), Αιδ. Καθ. Δρ. Ioan Sauca, θέλησε να καταστήσει γνωστό στους θρησκευτικούς ηγέτες (των Αγίων Τόπων) ότι η άποψή τους θα ακουστεί στην 11η Συνέλευση του WCC στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

Ο Αιδ. Δρ Σάουκα επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, συναντώντας Πατριάρχες και αρχηγούς χριστιανικών κοινοτήτων καθώς και άτομα από τον τοπικό κλήρο και λαϊκούς. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με χριστιανικές παλαιστινιακές οργανώσεις στην περιοχή του χωριού των Ποιμένων στο Beit Sahour και της Ramallah, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης διαβούλευσης ενόψει της 11ης Συνέλευσης του WCC. «Η σημασία της χριστιανικής παρουσίας στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ δεν μπορεί να υποτιμηθεί», είπε ο Aιδ. Δρ Σάουκα. «Έχουμε εκφράσει ανησυχία ότι οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί αποτελούν μια φθίνουσα μειονότητα – αλλά η συνεισφορά τους στην παλαιστινιακή κοινωνία αναμφισβήτητα αλλάζει τις ανθρώπινες ζωές προς το καλύτερο». Ο Δρ Σάουκα και η αντιπροσωπεία είδαν από πρώτο χέρι πώς μεταδίδεται η αγάπη του Χριστού μέσω των υπηρεσιών και της συνηγορίας οργανώσεων που σχετίζονται με την εκκλησία. "Η αντιπροσωπευτική τους φωνή είναι σημαντική, μαζί με την εκκλησιαστική ηγεσία, για να οδηγήσουν σε μια διέξοδο από την απελπισία προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον όπου Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί θα μπορούν να ζήσουν μαζί σε αυτή τη γη με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες», είπε ο Σάουκα.

Η επίσκεψη του Σάουκα έγινε σε μια περίοδο που οι Χριστιανοί μετέφεραν τις ανησυχίες τους στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή την ίδια εβδομάδα. Ο Σάουκα επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄ ο οποίος τόνισε και στις δύο συναντήσεις τόσο με τον Μπάιντεν όσο και με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΠΣΕ, την ανάγκη να τερματιστούν οι πρακτικές ισραηλινών ριζοσπαστικών ομάδων που στοχεύουν να διαγράψουν τον ψηφιδωτό πολιτισμό της Αγίας Πόλης και να εξαλείψουν τη θρησκευτική και πολιτιστική πολυμορφία της. Προσέθεσε δε ότι η χριστιανική κληρονομιά στην Ιερουσαλήμ κινδυνεύει ως αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών των ομάδων. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξήγησε επίσης τους κινδύνους της χριστιανικής μετανάστευσης, ειδικά από την Ιερουσαλήμ, και τόνισε ότι η διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας είναι ένα σημαντικό ανθρωπιστικό και πολιτισμικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι η προστασία του «Status Quo» είναι προτεραιότητα για όλες τις εκκλησίες, όπως συμβαίνει με τη διατήρηση της χασεμιτικής κηδεμονίας επί των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στους Αγίους Τόπους.

Για την ελληνική μετάφραση του δελτίου τύπου για τις συναντήσεις με τις χριστιανικές οργανώσεις, δείτε εδώ.


WCC προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν: «Ακούστε και απαντήστε στις φωνές των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων»

Σε μια επιστολή που εστάλη στις 8 Ιουλίου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joseph Biden, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Αιδ. Καθ. Δρ. Ioan Sauca, απηύθυνε έκκληση για να επιστήσει την προσοχή του Προέδρου στα δεινά των Εκκλησιών και των Χριστιανών των Αγίων Τόπων. Μεταξύ άλλων ο Ioan Sauca αναφέρει στην επιστολή "οι Εκκλησίες και οι Χριστιανικές κοινότητες της Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές για τη μελλοντική τους ύπαρξη στη χώρα της Γέννησης του Χριστού και στον τόπο του θανάτου και της Ανάστασής του. Τους τελευταίους επτά μήνες έγιναν όχι λιγότερες από επτά δηλώσεις των Αρχηγών των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ που προειδοποιούσαν για αυτές τις απειλές κατά της αρχαίας χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους και κατά της ζωντανής ταυτότητας του Χριστιανικού Τομέα στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Εκτός από την απαλλοτρίωση περιουσιών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση των διακρίσεων, της κακοποίησης, των βανδαλισμών, των εμπρησμών και των εγκλημάτων μίσους κατά χριστιανών, κληρικών και Εκκλησιών. Σας προτρέπω να ακούσετε και να απαντήσετε στις φωνές των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων καθώς πραγματοποιείτε την επίσκεψή σας".

Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.

Ο Πρόεδρος τῶν Η.Π.Α κ. Τζόζεφ Μπάϊντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία από 13-16 Ιουλίου. Στις 15/7 εὑρισκόμενος εἰς σύντομον ἐπίσκεψιν εἰς τόν τόπον τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, ἐγένετο δεκτός ἐν ἀρχῇ εἰς τήν εἴσοδον τοῦ Ναοῦ τῆς Βασιλικῆς τῆς Γεννήσεως ὑπό ἐκπροσώπων τῶν Τριῶν Ἐκκλησιῶν, αἱ ὁποῖαι ἔχουν τήν προσκυνηματικήν εὐθύνην τοῦ Ναοῦ αὐτοῦ καί αἱ ὁποῖαι εἶναι τό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων, ἡ Κουστωδία τῆς Ἁγίας Γῆς τῶν Φραγκισκανῶν καί τό Ἀρμενικόν Πατριαρχεῖον. Ὁ Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ ἐτόνισε τήν ἀνάγκην δι’ ἐνεργόν Ἀμερικανικήν παρέμβασιν διά τήν προστασίαν τῆς Χριστιανικῆς κληρονομίας καί παρουσίας εἰς τούς Ἁγίους Τόπους, ἰδιαιτέρως δέ εἰς τήν πόλιν τῆς Ἱερουσαλήμ, ἡ ὁποία εἶναι μάρτυς ἄνευ προηγουμένου ἐπιθέσεων ὑπό Ἰσραηλινῶν ἐξτρεμιστικῶν ὁμάδων, αἱ ὁποῖαι διαπράττουν τά ἀδικήματά των ἀνευθύνως, μέ σκοπόν νά δημιουργήσουν ἕνα περιβάλλον, τό ὁποῖον ἀπωθεῖ τούς Χριστιανούς ἀπό τήν ἰδίαν αὐτῶν πόλιν Ἱερουσαλήμ. Δείτε εδώ το πλήρες μήνυμα του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ' προς τον κ. Μπάιντεν.


Δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του WCC/ΠΣΕ σχετικά με τις Απειλές κατά της Δίκαιης Ειρήνης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και κατά της Χριστιανικής Παρουσίας στους Αγίους Τόπους

Σε δημόσια δήλωση της από Γενεύη, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ/WCC που συνεδρίασε μεταξύ 15-18 Ιουνίου 2022, για την κατάσταση στους Αγίους Τόπους και τις απειλές κατά της Χριστιανικής Παρουσίας στην περιοχή εκφράζει τη «βαθιά αλληλεγγύη με τις εκκλησίες μέλη και τους χριστιανούς της περιοχής στη ζωή και το έργο τους και στη διατήρηση της χριστιανικής πίστης και μαρτυρίας στους Αγίους Τόπους». Παράλληλα «καλεί την κυβέρνηση και τις αρχές του Ισραήλ να διασφαλίσουν ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους που ζουν υπό την ευθύνη τους και να διασφαλίσουν την απόδοση (ποινικών) ευθυνών για τις επιθέσεις και τις παραβιάσεις κατά των Παλαιστινίων, κατά των ιερών τόπων, των εκκλησιών, των χριστιανικών κοινοτήτων, των μουσουλμάνων και άλλων ομάδων, και την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους λατρείας και ιερούς τόπους». Η Κεντρική Επιτροπή στο βαρυσήμαντο μήνυμα της, «προτρέπει όλες τις εκκλησίες-μέλη και τους οικουμενικούς εταίρους, τα μέλη των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων και όλους τους ανθρώπους με καλή θέληση να υποστηρίξουν τις εκκλησίες και τις χριστιανικές κοινότητες στους Αγίους Tόπους ως βασικά συστατικά της ποικιλόμορφης πολυθρησκευτικής και πολυπολιτισμικής φύσης της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της χριστιανικής παρουσίας». Τέλος, απευθύνει έκκληση «σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, σε όλες τις εκκλησίες και τους οικουμενικούς εταίρους μέλη του WCC, και σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο και να μιλήσουν ενάντια στις επικείμενες εξώσεις στο Masafer Yatta και στην απειλή άλλων εκτοπισμών παλαιστινιακών κοινοτήτων που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη».

Δείτε το πλήρες κείμενο της δήλωσης στα αγγλικά καθώς και την ελληνική μετάφραση.

Άλλα συναφή δημοσιεύματα


Δήλωση της κεντρικής επιτροπής του ΠΣΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Ο πόλεμος, με τη δολοφονία και όλες τις άλλες άθλιες συνέπειες που συνεπάγεται, είναι ασυμβίβαστος με την ίδια τη φύση και τη θέληση του Θεού για την ανθρωπότητα και ενάντια στις θεμελιώδεις χριστιανικές και οικουμενικές αρχές μας»

Γενεύη, 18 Ιουνίου 2022

Αποδοκιμάζοντας τον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο που «επιβλήθηκε στον λαό και το κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας», η κεντρική επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) καταδίκασε “τον φρικτό και χωρίς διακοπή απολογισμό θανάτων, καταστροφών και εκτοπισμών, κατεστραμμένων σχέσεων και τον ολοένα και πιο βαθιά ριζωμένο ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής, την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο, τον αυξημένο κίνδυνο λιμού σε επισιτιστικά επισφαλείς περιοχές του κόσμου, την οικονομική δυσπραγία και την αυξανόμενη κοινωνική και πολιτική αστάθεια σε πολλές χώρες».

Σε μια δημόσια τοποθέτηση, το διευθύνον όργανο του ΠΣΕ δήλωσε ότι «ο πόλεμος, με τη δολοφονία και όλες τις άλλες άθλιες συνέπειες που συνεπάγεται, είναι ασυμβίβαστος με την ίδια τη φύση και τη θέληση του Θεού για την ανθρωπότητα και ενάντια στις θεμελιώδεις χριστιανικές και οικουμενικές αρχές μας».

Η δήλωση περαιτέρω «απορρίπτει οποιαδήποτε κατάχρηση θρησκευτικής γλώσσας και εξουσίας για να δικαιολογήσει την ένοπλη επίθεση».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ επανέλαβε «την έκκληση της παγκόσμιας κοινωνίας των εκκλησιών που εκπροσωπούνται στο ΠΣΕ/WCC για τερματισμό αυτού του τραγικού πολέμου, για άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή και για διάλογο και διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης ειρήνης».

Δείτε το πλήρες κείμενο της δήλωσης στα αγγλικά καθώς και εκτενή περίληψη στα ελληνικά.


Διαδικτυακό σεμινάριο του WCC: 24 Μαίου 2022

Πλουραλισμός, Ρατσισμός και Ξενοφοβία - Η αποικιακή και η ιεραποστολική κληρονομιά και oι συγκρούσεις στη μετα-αποικιακή Αφρική

Ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τον εορτασμό της Ημέρας της Αφρικής (Africa Day) στις 24 Μαΐου θα διερευνήσει το θέμα "Πλουραλισμός, Ρατσισμός και Ξενοφοβία: Η αποικιακή και ιεραποστολική κληρονομιά και οι συγκρούσεις στη μετα-αποικιακή Αφρική". Οι εγγραφές για παρακολούθηση μέσω ZOOM είναι ανοιχτές (23&24/5/22). «Η Ημέρα της Αφρικής», που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου από το 1963, σηματοδοτεί την έναρξη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, του προκατόχου της Αφρικανικής Ένωσης, ενός ηπειρωτικού φορέα που αποτελείται από τα 55 κράτη μέλη που αποτελούν τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Καθώς οι συγκρούσεις, η φτώχεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο για την πλειονότητα των πληθυσμών αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα, αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα εξετάσει την ελπίδα που φέρνουν οι όλο και αυξανόμενες δραστηριότητες που βασίζονται στην πίστη".

Για την ελληνική μετάφραση της σχετικής ανακοίνωσης από το ΠΣΕ/WCC δείτε εδώ.


Δήλωση αλληλεγγύης του ΠΣΕ με τις Εκκλησίες και τις Χριστιανικές κοινότητες στην Αγία Γη
Γενεύη, 14 Δεκεμβρίου 2021

Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 οι δεκατρείς χριστιανοί Πατριάρχες και επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ έκαναν κοινή δήλωση, εφιστώντας την προσοχή των κυβερνητικών Αρχών και της κοινής γνώμης στην αυξανόμενη απειλή για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους, η οποία προέρχεται από τη δράση και τις επιθέσεις εξτρεμιστικών ομάδων που επιδιώκουν να καταστρέψουν τη θρησκευτική και πολιτιστική πολυμορφία της περιοχής. Με την αφορμή αυτή, στις 14/12/21 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών/WCC εξέδωσε Δήλωση αλληλεγγύης που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και τη φωνή αγωνίας και υποστηρίζει τις Εκκλησίες και τις Χριστιανικές κοινότητες των Αγίων Τόπων στην αδιάκοπη διακονία και μαρτυρία τους στη χώρα της γέννησης του Χριστού.

Για το πλήρες κείμενο της Δήλωσης του ΠΣΕ στα ελληνικά, βλ. εδώ.

Ενημέρωση από άλλες πηγές: https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/47322-oi-epikefalis-ton-ekklision-tis-ierousalim-diapistosan-me-dilosi-tous-apeili-gia-ti-xristianiki-parousia-stous-agious-topous.


Νέο πρόγραμμα του ΠΣΕ/WCC για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των Φυλετικών Διακρίσεων και της Ξενοφοβίας.
Πρώτη υβριδική συνάντηση διαβούλευσης της διεθνούς συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων:
Γενεύη, 7-10 Δεκεμβρίου 2021

Kατά τη διάρκεια μίας τριήμερης υβριδικής συνάντησης/διαβούλευσης που οργανώθηκε από το ΠΣΕ/WCC από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Από την καταπολέμηση του ρατσισμού, στην υπέρβαση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας: το παλαιό και το νέο για το παρόν και το μέλλον της φυλετικής δικαιοσύνης», ξεκίνησε δημόσια ένα νέο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού, της Ξενοφοβίας και των Φυλετικών Διακρίσεων. Στην ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλον τον κόσμο που είχε προσκληθεί στη διαβούλευση, συμμετείχε και η συνεργάτιδα της ΣΕΔΔΣ, κα Ευθαλία Παππά ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μιλώντας στην ομάδα, κατά την έναρξη των εργασιών της, ο Αιδ. Καθηγητής Δρ. Ioan Sauca, που ασκεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέως του ΠΣΕ, ευχαρίστησε τα μέλη της συμβουλευτικής αυτής ομάδας για τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση τονίζοντας «τις ιδιαίτερες δεξιότητες, τη δέσμευση και το πάθος" που διαθέτουν, υπηρετώντας τις εκκλησίες και τον κόσμο (τις κοινωνίες), για να ξεπεραστεί ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Ανέφερε επίσης ότι : «η αμαρτία του ρατσισμού ήταν πάντα μια μεγάλη ανησυχία για το ΠΣΕ//WCC. Τα γεγονότα της περασμένης δεκαετίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες για να μετριαστεί αυτή η κατάσταση και ιδανικά για να ξεπεραστεί. Γνωρίζουμε ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι πανδημίες εδώ και πολύ καιρό και εκδηλώνονται σε όλες τις περιοχές αυτού του κόσμου. Πολλές ομάδες του λαού του Θεού έχουν υποφέρει στο παρελθόν, υποφέρουν στο παρόν και θα υποφέρουν στο μέλλον αν δεν αναλάβουμε δράση»". Απευθυνόμενος στα μέλη της ομάδας διαβούλευσης ευχήθηκε να "χρησιμοποιήσετε αυτές τις ημέρες της διαβούλευσης για να μας βοηθήσετε να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για τη βαρύτητα αυτού του φαινομένου σε όλες τις περιοχές του κόσμου και να αναπτύξουμε μηχανισμούς που απαντούν σε αυτά τα κακά».
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του σχετικού δελτίου τύπου και την ελληνική μετάφρασή του


Ρατσισμός, Φυλετικές Διακρίσεις και Ξενοφοβία
Γενεύη, 6-10 Δεκεμβρίου 2021

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC) προσκαλεί και συγκεντρώνει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα Ρατσισμού, Φυλετικών Διακρίσεων και Ξενοφοβίας σε μία συνάντηση διαβούλευσης από 6 έως 10 Δεκεμβρίου 2021 ενόψει της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης.

Στις 8 Δεκεμβρίου, το απόγευμα, 15.00 ώρα Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί ένα ειδικό διαδικτυακό σεμινάριο 90 λεπτών για τον εορτασμό της επετείου των 50 ετών από την έναρξη του προγράμματος του ΠΣΕ/WCC για την καταπολέμηση του Ρατσισμού. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή στο κοινό. Για εγγραφές στο webinar χρησιμοποιείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_hii5fo8wRz2l5h-jwreA_Q.

Για περισσότερες πληροφορίες, στα ελληνικά, για τη διαβούλευση, δείτε εδώ.COP26: Ιστορική στιγμή για αυτό που πραγματικά χρειάζεται για να διατηρηθεί η ζωή

Άρθρο γνώμης από τη Joy Kennedy, 1 Nοεμβρίου 2021. Η συγγραφέας είναι συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας του WCC για την Κλιματική Αλλαγή και βετεράνος πολλών COP. Εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα οικολογικής δικαιοσύνης, κλιματικής αλλαγής και εξόρυξης πόρων ως ηθικών, πνευματικών ζητημάτων. Στο άρθρο εκπέμπει φωνή αγωνίας για τα διαφαινόμενα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή που λαμβάνει χώρα από 31 /10 έως 12 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη και για τις ηθικές και πνευματικές διαστάσεις της κλιματικής κρίσης.

"...Ο χρόνος που εξοικονομείται από τη δυνατότητα να έχουμε εξασφαλισμένο το καθημερινό μας ψωμί μπορεί να αφιερωθεί στην προσευχή και την υπεράσπιση, στην προσέγγιση όσων λαμβάνουν αποφάσεις πέρα από έναν υλιστικό σκοπό και προς την κλιματική δικαιοσύνη. Είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσω και να ομολογήσω το δικό μου προνόμιο και να αρχίσω να συμφιλιώνομαι με άλλους που αυτό ( το προνόμιο) επηρεάζει ή καταπιέζει. Ρωτάω: τι θα μπορούσα εγώ να δώσω για να ζήσουν οι άλλοι; Τα χρήματα και οι πόροι που εξοικονομούνται από τη νηστεία μπορούν επίσης να συνεισφέρουν σε καλούς σκοπούς που προάγουν τη βασιλεία του Θεού.

Ως γιαγιά, θέλω να μάθω στα εγγόνια μου να είναι γενναία και γενναιόδωρα καθώς αντιμετωπίζουν τον κόσμο που κληρονομούν τώρα, γεμάτο από αβεβαιότητες και κινδύνους και κρίσεις. Πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια για την κατάστασή μας για να είναι ανθεκτικά και προσαρμοστικά, να ενταχθούν στο κίνημα για δικαιοσύνη και συμφιλίωση και να διατηρήσουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Το έργο που βρίσκεται μπροστά είναι στους ώμους αυτής της γενιάς και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τις χειρότερες καταστροφές μπροστά μας.

Εάν αγαπάμε αληθινά τον Θεό με όλη μας την καρδιά, το μυαλό και την ψυχή μας και αγαπάμε τον πλησίον μας ως τον εαυτό μας, η Μητέρα Γη και όλα τα γεννήματα της που περιλαμβάνονται σε αυτήν την αγάπη, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε τις βασικές αποφάσεις και να κάνουμε τις ενέργειες για αλλαγή που γνωρίζουμε τόσο πολύ καλά ότι απαιτούνται, Η επιστήμη μας έχει δείξει ξεκάθαρα τι υπάρχει μπροστά μας, και η ανθρώπινη θέληση και δημιουργικότητα μπορούν και πάλι να στραφούν προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, και πάνω από όλα την αγάπη...".

Δείτε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά και στην ελληνική μετάφραση.

6 Ioυλίου 2021: Κοινή Δήλωση WCC μαζί με άλλες 106 ανθρωπιστικές οργανώσεις
Χτίζοντας ξανά το μέλλον για τους απάτριδες (Βuilding Back Better for Stateless People)

Tο WCC συνυπογράφει την Κοινή Δήλωση “Βuilding Back Better for Stateless People” (Χτίζοντας ξανά το μέλλον για τους απάτριδες) μαζί με άλλες 106 θρησκευτικές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών παγκοσμίως, αναφορικά με το θέμα της κατάστασης των απάτριδων στον καιρό της πανδημίας λόγω Covid-19. Η Δήλωση έγινε γνωστή στις 6 Ιουλίου 2021 για να συμπέσει με τη 81η συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής για τους Πρόσφυγες στον ΟΗΕ καθώς και της παράπλευρης εκδήλωσης που διοργανώνεται για το θέμα της ανιθαγένειας με τίτλο Ending Stateleness: the Road Ahead. Η Δήλωση καλεί τα κράτη, τον ΟΗΕ, τους δωρητές και άλλους να αντλήσουν διδάγματα από την πανδημία COVID-19 και να δώσουν προτεραιότητα στα δικαιώματα των απάτριδων και στο δικαίωμα της ιθαγένειας.

Δείτε το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου στα αγγλικά και την ελληνική του μετάφραση.

Για το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στους ανιθαγενείς δείτε επίσης τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου 2021 "Together We Can: The Covid-19 Impact on Stateless People & a Roadmap for Change" (Μαζί Μπορούμε: οι συνέπειες του Covid-19 στην ανιθαγένεια και ένας Οδηγός για την Αλλαγή) της Διεθνούς Κοινοπραξίας του Ταμείου των Επειγόντων Μέτρων για την Ανιθαγένεια και τον Covid-19 (Covid-19 Emergency Statelessness Fund Consortium/CESF).Δήλωση Συνηγορίας Χριστιανικών Οργανώσεων
για την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, παραμονή της παρουσίασης του νέου Σχεδίου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, το WCC μαζί με άλλες χριστιανικές και διεκκλησιαστικές ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις που εκπροσωπούν 2.8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο – περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – εξέδωσαν μία κοινή δήλωση για την τραγική κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη και ζητούν μία μεταναστευτική πολιτική που συμπάσχει για τον άνθρωπο.
βλ. https://www.oikoumene.org/en/press-centre/news/christian-organizations-representing-2-8-billion-people-call-for-more-compassionate-eu-migration-policy.

Οι Γενικοί Γραμματείς του WCC & του CCME συναντήθηκαν με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη στις 12 Ιουνίου 2019 και συζήτησαν για τον ρόλο των εκκλησιών σε θέματα στήριξης προσφύγων και μεταναστών. Ο Filippo Grandi είπε ότι "ο ρόλος των εκκλησιών στη στήριξη των προσφύγων είναι εντυπωσιακός. Οι εκκλησίες δεν προσφέρουν μόνο απευθείας στήριξη και βοήθεια στους πρόσφυγες αλλά συνηγορούν και πολιτικά ".

Διαβάστε σχετικά.
Σεμινάριο κατάρτισης εκπαιδευτών από WCC πάνω στους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για θέματα επίτευξης φυλετικής δικαιοσύνης, Γενεύη, Μάρτιος 2019

H Eπιτροπή Εκκλησιών για τις Διεθνείς Υποθέσεις (CCIA) του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ( WCC ) οργάνωσε από 26 έως 28 Μαρτίου 2019 ένα διεθνές σεμινάριο κατάρτισης εκπαιδευτών (training of trainers) πάνω στο θέμα Eπίτευξη φυλετικής δικαιοσύνης μέσω των μηχανισμών των Ηνωμένων Εθνών (UN). Το εκπαιδευτικό σεμινάριο έλαβε χώρα στην έδρα του WCC στη Γενεύη καθώς και στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Την Εκκλησία της Ελλάδος δια μέσου της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων εκπροσώπησε η συνεργάτης της Επιτροπής, κ. Ευθαλία Παππά. Στη διάρκεια της τρίτης μέρας, η κ. Παππά έκανε μία παρουσίαση για τα θέματα της έμφυλης βίας μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Για να διαβάσετε το επίσημο Δελτίο Τύπου, επιλέξτε εδώΗ Κεντρική Επιτροπή μελετάει τις προοπτικές για οικονομική δικαιοσύνη


10η Γενική Συνέλευση του Π.Σ.Ε
Μπουσάν Νότιας Κορέας 30 Οκτωβρίου - 8 Νοεμβρίου 2013


  • Δελτίο Τύπου περί της 10ης Γενικής Συνελεύσεως του Π.Σ.Ε

  • Μήνυμα της 10ης Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ - Μαζί στην προσκυνηματική πορεία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη

  • Πρακτικό για την 100η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Δήλωση βεβαιώσεως της χριστιανικής παρουσίας και μαρτυρίας
    στη Μέση Ανατολή


  • Δήλωση περί Ενότητος – Αναθεωρημένη / Το Δώρο και η Κλήση του Θεού προς την Ενότητα – και η δική μας Δέσμευση
  • Προηγούμενη σελίδα