Σελίδα Επιτροπής | Προηγούμενη σελίδα


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (CEC)
Η Συνέλευση ECEN (European Christian Environmental Network /Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο)
αναδεικνύει τις χριστιανικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Συγκεντρώνοντας πάνω από εκατό συμμετέχοντες από την Ευρώπη και όχι μόνο, η διαδικτυακή Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Χριστιανικού Περιβαλλοντικού Δικτύου (ECEN), που οργάνωσε το CEC/KEK, ανέδειξε διάφορες χριστιανικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που θέτει η περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2022 με τίτλο «Προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες στην πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την κλιµατική ευπροσβλητότητα, μέσα από την προοπτική των Εκκλησιών.

Δείτε όλο το κείμενο του δελτίου τύπου στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.


Δελτίο Τύπου του CEC/KEK, Βρυξέλλες, 24 Μαΐου 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του CEC/ΚΕΚ υποστηρίζει την έκκληση για ειρήνη
με δικαιοσύνη στην Ουκρανία


Στην πρώτη φυσική συνάντησή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC/KEK, από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από 19 έως 21 Μαΐου 2022 , τα μέλη που συγκεντρώθηκαν απ’ όλην την Ευρώπη, συζήτησαν σχετικά με την αντίδραση των Εκκλησιών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνάντηση συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος του Governing Board του CEC, ο Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC/KEK επιβεβαίωσαν την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, για διπλωματική λύση μέσω του διεθνούς δικαίου, για σεβασμό των συνόρων, αυτοδιάθεση των λαών και σεβασμό στην αλήθεια και την υπεροχή του διαλόγου έναντι της βίας. Υπογράμμισαν επίσης την επιτακτική ανάγκη να καλωσορίσουν όλους τους πρόσφυγες. Συζήτησαν τη σημασία της επούλωσης και της συμφιλίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης μεταξύ άλλων προκλήσεων. Τέλος οι εκπρόσωποι των εκκλησιών στο Governing Board του CEC εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη θρησκευτική διάσταση του πολέμου. Στο πλαίσιο της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για την Ουκρανία. Η υβριδική εκδήλωση περιελάμβανε προβληματισμούς από τις Ουκρανικές εκκλησίες που περιέγραψαν τις ελπίδες και τους αγώνες τους για το μέλλον.

Δείτε την ελληνική μετάφραση ολόκληρου του κειμένου του Δελτίου Τύπου εδώ.

Πρόσκληση από το CEC για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό έτος για την ενδυνάμωση της νεολαίας.
Βρυξέλλες, 13 Μαίου 2022

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους για την ενδυνάμωση της νεολαίας, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκὠν Εκκλησιών/CEC καλεί άτομα από την Χριστιανική νεολαία που αναμειγνύονται στην οικουμενιστική κίνηση να αποστείλουν τη γραπτή συμβολή τους. Συνημμένα θα βρείτε ένα σχετικό υπόδειγμα. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να στείλουν ένα υπόμνημα μέχρι τις 19 Ιουνίου 2022 στη διεύθυνση youth@cec-kek.be.

Δείτε το κείμενο της σχετικής επιστολής του CEC στα αγγλικά, και στην ελληνική του μετάφραση καθώς και το υπόδειγμα για τη σύνταξη του σχετικού υπομνήματος.Oι Πρόεδροι του CEC και της COMECE από τα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας (8 Aπριλίου 2022)
κάνουν έκκληση για ειρήνη και συμφιλίωση:

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Αιδεσ. Christian Krieger και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), Καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich SJ, εξέδωσαν ένα ειδικό κοινό Πασχαλινό Μήνυμα από τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, όπου πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις υποδοχής και υποστήριξης προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Το πασχαλινό μυστήριο του Χριστού μας μεταφέρει στην καρδιά της αδικίας, της βίας και του πόνου», αναφέρει το μήνυμά τους. «Η ιστορία του πάθους και του θανάτου του Χριστού απηχεί τον ανθρώπινο πόνο και τις τραγωδίες που βιώθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου μας, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών στην ίδια τη χώρα τους και όπου αλλού τους οδήγησαν οι δρόμοι της εξορίας. Εν Χριστώ, ο Θεός ενώνεται με τον ανθρωπισμό μας, παίρνοντας πάνω του τους περιορισμούς και το μίσος μας, μετατρέποντας τα αδιέξοδά μας, την αγανάκτησή μας, τα αισθήματα του μοιραίου και της απελπισίας μας σε ελπίδα μέσω της εμπιστοσύνης σε Αυτόν. Αυτή η μεταμόρφωση λαμβάνει χώρα μέσα στον άνθρωπο και στον κόσμο που τόσο αγαπά ο Θεός».

Δείτε το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου στα αγγλικά και στην ελληνική μετάφραση. Επίσης το Πασχαλινό Μήνυμα στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE)
και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC)
κάνουν έκκληση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Σε δελτίο τύπου από τις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου 2022 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CEC, τα μέλη της Μικτής Επιτροπής του CCEE και CEC που συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στις 21/3/2022, καλούν τους ηγέτες των κρατών και της διεθνούς κοινότητας να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να τερματιστεί ο τωρινός πόλεμος που καταστρέφει ζωές και προκαλεί ανείπωτα δεινά. Στην κοινή δήλωσή τους που εκδόθηκε στην Μπρατισλάβα, αναφέρουν ότι "η θρησκεία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να δικαιολογήσει αυτόν τον πόλεμο. Όλες οι θρησκείες, και εμείς ως Χριστιανοί, είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά του λαού της Ουκρανίας και της βλασφημίας που είναι η κατάχρηση της θρησκείας σε αυτό το πλαίσιο. Ο Ιησούς ποτέ δεν προώθησε τη βία ή τη μισαλλοδοξία. Η ταπεινοφροσύνη Του και η συμπόνια Του για εκείνους που υποφέρουν ήταν στο επίκεντρο της διακονίας Του: Όταν είδε τα πλήθη, αισθάνθηκε συμπόνια για αυτούς επειδή ήταν αποκαμωμένοι και εγκαταλελειμμένοι (Ματθ. 9:36)». Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής παροτρύνουν τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές να συμμετάσχουν σε αληθινό διάλογο και να προωθήσουν την εγκαθίδρυση μίας διαρκούς ειρήνης. Ευχαριστούν θερμά τις Εκκλησίες και τις ΜΚΟ για το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε από αυτές για το καλωσόρισμα και την υποδοχή των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις οικίες τους για να διαφύγουν τον πόλεμο, καθώς και τις τοπικές και κρατικές Αρχές στις γειτονικές με την Ουκρανία χώρες αλλά και στις άλλες χώρες για τα μέτρα στήριξης του ουκρανικού πληθυσμού μέσα και έξω από την Ουκρανία. Αναγνωρίζουν επίσης τις φωνές του ρωσικού λαού που θαρραλέα διαμαρτύρονται κατά της εισβολής και συντάσσονται αλληλέγγυα με αυτούς στον αγώνα τους.

Στις εργασίες της Μικτής Επιτροπής συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Ο π. Ιγνάτιος έκανε γραπτή παρέμβαση για θέματα επικαιροποίησης της Οικουμενικής Χάρτας (Charta Oecumenica) υπό ορθόδοξη και ελληνική προοπτική, που ήταν και το άλλο ζήτημα της ημερήσιας ατζέντας της συνάντησης των μελών της CEC & CCEE στην Μπρατισλάβα.

Δείτε την ελληνική μετάφραση ολόκληρου του κειμένου της Κοινής Δήλωσης εδώ καθώς και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση στην Μπρατισλάβα.

Φωτογραφικό υλικόΟ Πρόεδρος του CEC Αιδεσ. Christian Krieger κάνει δραματική έκκληση στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο να υψώσει ξεκάθαρα τη φωνή του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και να συμβάλει στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου και επίτευξης ειρήνης.

Με επιστολή του στις 4 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος του CEC, Aιδεσ. Christian Krieger, απευθύνεται στον Πατριάρχη Μόσχας και αναφέρει μεταξύ άλλων: "Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, είμαι πεπεισμένος από τη βιβλική ρήση που διατυπώθηκε από τον απόστολο Παύλο, [ Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ ] ότι πέρα από την προσωπική, πολιτιστική και εθνική μας ταυτότητα, είμαστε όλοι ένας, χάρις στον Ιησού Χριστό. Όπως εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο, έχω σοκαριστεί από την επιθετικότητα των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, κατά αμάχων και χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Tην ίδια στιγμή, είμαι αποκαρδιωμένος από την τρομακτική σιωπή Σας αναφορικά με τον απρόκλητο πόλεμο που η χώρα Σας κήρυξε εναντίον μιας άλλης χώρας, που είναι η πατρίδα για εκατομμύρια χριστιανούς, μεταξύ των οποίων και Ορθόδοξοι που ανήκουν στο ποίμνιο Σας...Tο Ευαγγέλιο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης για όλη την ανθρωπότητα που καλεί για ένα βαθύ σεβασμό της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου...Αυτό το μήνυμα καλεί τους Χριστιανούς, τις εκκλησίες και τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, να γίνουν τεχνίτες της ειρήνης και της συμφιλίωσης, εν μέσω κακουχιών, ιδιαίτερα όταν διακυβεύεται το δικό μας μέλλον. .. Σας προτρέπω να υψώσετε τη φωνή Σας ξεκάθαρα και να ενεργήσετε προκειμένου να συμβάλετε προς την άμεση κατάπαυση της συνεχιζόμενης επιθετικότητας. Θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο, καθώς και πιστοί διαφορετικών εκκλησιών Σας περιμένουν να αναγνωρίσετε την επιθετικότητα, να καλέσετε την πολιτική ηγεσία της χώρας Σας να τερματίσει τον πόλεμο και να επιστρέψει στο δρόμο του διπλωματικού διαλόγου και της διεθνούς έννομης τάξης... Προσεύχομαι να υψώσετε τη φωνή Σας για να τερματιστεί ο πόλεμος. Προσεύχομαι για τα θύματα αυτού του πολέμου και για όλους αυτούς που εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης" ανέφερε καταληκτικά ο Πρόεδρος του CEC.
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής σε Ελληνική μετάφραση.


Δελτίο τύπου 16/21, 2 Σεπτεμβρίου 2021, για την Κοινή Δήλωση του Αιδεσ. Christian Krieger, Προέδρου του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και του Προέδρου της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), Καρδινάλιου Jean-Claude Hollerich SJ, αναφορικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την ανάγκη προστασίας του ευάλωτου πληθυσμού.

Οι Ευρωπαϊκές Εκκλησίες παροτρύνουν την ΕΕ να προστατεύσει τους ευάλωτους στο Αφγανιστάν

Οι Πρόεδροι του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), εξέδωσαν στις 2 Σεπτεμβρίου μία Κοινή Δήλωση καλώντας τους Ευρωπαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να δείξουν ανθρωπιά και να ενεργήσουν αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν. Καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για το Αφγανιστάν, οι Ευρωπαϊκές εκκλησίες απευθύνονται σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες, με προβληματισμούς και συστάσεις πολιτικής, προτρέποντάς τους να αποδείξουν ότι «οι αξίες της ΕΕ δεν είναι μια κενή ρητορική, αλλά είναι πρακτικές κατευθυντήριες αρχές που οδηγούν σε ενέργειες βασισμένες σε ηθικά πρότυπα, πέρα από απλές πολιτικές ή οικονομικές εκτιμήσεις».

Στην Κοινή τους Δήλωση, οι εκκλησίες απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τα πρόσωπα που είναι στόχοι καταπίεσης και των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Ζητούν επίσης αυξημένη προστασία όλου του προσωπικού εκκένωσης και όσων ατόμων εμπλέκονται σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Οι εκκλησίες ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να ηγηθούν κοινών και συντονισμένων προσπαθειών αλληλεγγύης που διεξάγονται από τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσουν τους Αφγανούς να ξεφύγουν από τη βία και τον τρόμο.

Η Δήλωση αναφέρει ότι “ενώ η προστασία στην περιοχή είναι σημαντικό θέμα, παροτρύνουμε την ΕΕ να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, σχεδίου επανεγκατάστασης και άλλων ασφαλών διόδων προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες σε ασφαλή μέρη έξω από το Αφγανιστάν. Ενθαρρύνουμε επίσης τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να παρέχουν ασφάλεια διαμονής στους Αφγανούς που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ και να σταματήσουν τις προσπάθειες απέλασης στο Αφγανιστάν”.

Δείτε το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης στα Αγγλικά και στην Ελληνική μετάφραση.

Σχετικές δημοσιεύσεις από άλλες πηγές:
https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/309048_eyropaikes-ekklisies-zitoyn-pagoma-apelaseon-kai-asfali-ypodohi-afganon.
Δελτίο τύπου, 12/4/2021, για την Κοινή Δήλωση των Προέδρων του Συμβουλίου των Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE) και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC)για τον εορτασμό της 20ης επετείου της Οικουμενικής Χάρτας.

Mε την ευκαιρία της 20ης επετείου από τη δημοσίευση του κειμένου ορόσημο της Οικουμενικής Χάρτας – Κατευθυντήριων Γραμμών για την αύξουσα συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Αιδεσιμολογιώτατος Christian Krieger και ο Εξοχώτατος Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE) εξέδωσαν κοινή δήλωση. Δείτε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά και στην ελληνική του μετάφραση.


ΠΑΣΧΑΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ 2021
CEC & COMECE

Εν όψει του εορτασμού του Πάσχα των Δυτικών Εκκλησιών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Αιδεσ. Christian Krieger και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), Καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich SJ, εξέδωσαν στις 31 Μαρτίου 2021 ένα κοινό μήνυμα για την ελπίδα της Αναστάσεως του Κυρίου στον καιρό της πανδημίας λόγω Covid-19. ".. Το πέρασμα από την απελπισία στη χαρά, από το θάνατο στη ζωή σηματοδοτεί το ξεπέρασμα της αντιπαλότητας, της αμφιβολίας, της οπισθοδρόμησης, των δεινών και της αγωνίας. Η εμπειρία του περιορισμού εδώ και ένα χρόνο, της ασθένειας και της ανησυχίας, η μαρτυρία του πένθους και της απώλειας δίνουν ένα νέο νόημα στην προσδοκία της Αναστάσεως κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού του Πάσχα. Σαν Εκκλησίες και Χριστιανοί στην Ευρώπη, και εμείς περνάμε από την απομόνωση, την απώλεια και την ανησυχία στην επούλωση, την ανάκαμψη και την ανανέωση της ζωής όπου «κατεπόθη ο θάνατος εις νίκος» (Προς Κορινθίους Α'15:54)"... Οι ζωές μας εν Χριστώ είναι πλημμυρισμένες από την υπόσχεση της πραγματικής ζωής, μέσα στην αφθονία της ελπίδας και της αιώνιας χαράς. Είθε η ελπίδα της Αναστάσεως του Κυρίου να μας στερεώνει και να μας προφυλάσσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της πανδημίας του COVID-19. Χριστός Ανέστη!" Δείτε το πλήρες κείμενο στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.Δήλωση Συνηγορίας Χριστιανικών Οργανώσεων
για την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, παραμονή της παρουσίασης του νέου Σχεδίου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, το CEC μαζί με άλλες χριστιανικές και διεκκλησιαστικές ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις που εκπροσωπούν 2.8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο – περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – εξέδωσαν μία κοινή δήλωση για την τραγική κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη και ζητούν μία μεταναστευτική πολιτική που συμπάσχει για τον άνθρωπο.
βλ. https://www.ceceurope.org/christian-organisations-representing-2-8-billion-people-call-for-more-compassionate-eu-migration-policy/.Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2020. Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών/CEC εξέδωσε σήμερα δελτίο τύπου σχετικά με την Αγία Σοφία και εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τη λύπη σχετικά με την πρόσφατη απόφαση για μετατροπή του Ναού σε τζαμί ενώ παράλληλα απευθύνεται στην Unesco και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ζητά να διερευνηθούν τρόποι διπλωματικής πίεσης για να αποτραπεί αυτή η ενέργεια.Κείμενο του CEC για την Ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19.
To κείμενο στα αγγλικά, ρωσικά, ρουμάνικα και σέρβικα. Στρασβούργο, Απρίλιος 2020.
O Jørgen Skov Sørensen τοποθετήθηκε νέος Γενικός Γραμματέας της CEC

Ο Dr Jørgen Skov Sørensen είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC). Γεννημένος στο Kolding της Δανίας, είναι 55 ετών και έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα θεολογίας, οικουμενισμού, επικοινωνίας και διαχείρισης ενώ διαθέτει και ηγετικές ικανότητες. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Governing Board) του CEC ανακοίνωσε την απόφαση του στις 21 Νοεμβρίου 2019 κατόπιν της σχετικής διαδικασίας επιλογής κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης των μελών του στις Βρυξέλλες από 20-22 Νοεμβρίου. Ο Skov Sørensen θα αναλάβει τα καθήκοντα του από την 1η Ιανουαρίου 2020. Στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχε ως εξονομασθείς εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. Δελτίο Τύπου CEC, Νο:19/26, Βρυξέλλες 22 Nοεμβρίου 2019Αναμνηστική φωτογραφία του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC μετά των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του CCME στις Βρυξέλλες, 20-22/11/2019 μετά των εξονομασθέντων εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Ιγνατίου Σωτηριάδη (CEC) και Ευθαλίας Παππά (CCME)

1η συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του CEC στις Βρυξέλλες, 22-24/11/2018
με τη συμμετοχή του εξονομασθέντος μέλους της Εκκλησίας της Ελλάδος,
Πανοσιολογιώτατου Αρχιμ. κ. Ιγνάτιου Σωτηριάδη.


Μαζί για την Ελπίδα και την Μαρτυρία:
Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του CEC συναντιέται στις Βρυξέλλες από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2018


Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο/Δ.Σ του CEC, βλ. Together in Hope and Witness_CEC Governing Board Meets in Brussels_CEC, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες για την πρώτη συνεδρίασή του μετά τη Γενική Συνέλευση στο Novi Sad τον προηγούμενο Μάιο/Ioύνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου εξελέγησαν τα μέλη, για την επερχόμενη πενταετία. Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε το εξονομασθέν μέλος, πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Το Δ. Σ κατάρτισε και ενέκρινε ένα στρατηγικό πλάνο για την επόμενη πενταετία με στόχο την προαγωγή της ειρήνης, δικαιοσύνης και συμφιλίωσης στην Ευρώπη, την εμβάθυνση της επικοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών και τη συνεργασία ενώ δήλωσε ότι ζητούμενο παραμένει η όλο και σθεναρότερη φωνή των εκκλησιών στην Ευρώπη και ενώπιον των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Το Δ.Σ είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με σημαίνοντα γεγονότα και παγκόσμιες κρίσεις και προέβη σε τρεις σχετικές δηλώσεις:

1. Δημόσια Δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του CEC, Νοέμβριος 2018: Δήλωση σχετικά με το COP 24 και ένα αειφόρο μέλλον ( άτυπη ονομασία για την 24η Διάσκεψη των Μερών στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές UNFCCC, Katowice Πολωνίας).

Οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν μία σοβαρή απειλή για το μέλλον μας. Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), καλωσορίζει την όλο και μεγαλύτερη δέσμευση των εμπλεκόμενων φορέων λήψης αποφάσεων όσο και τις πολλές πρωτοβουλίες μεταξύ των εκκλησιών και άλλων φορέων για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Πιστεύουμε βέβαια ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν. Το CEC κάνει έκκληση για άμεση και φιλόδοξη δράση από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ένωση, επιχειρήσεις και άλλους δημόσιους οργανισμούς να επιταχύνουν τις προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό. “Δράση για ένα ελπιδοφόρο μέλλον” (δήλωση των Εκκλησιών σχετικά με το COP 24 και ένα αειφόρο μέλλον για τις κλιματικές αλλαγές)

2. Δήλωση σχετικά με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση και τους πρόσφυγες: H διαδικασία για την ανάπτυξη και υιοθέτηση αυτών των Συμφώνων είναι καλά παραδείγματα για την περαιτέρω καθιέρωση ενός παγκοσμίου συστήματος κατευθυντήριων αρχών στους τομείς του εκτοπισμού των ανθρώπων και της μετανάστευσης.

3. Τέλος το Εκτελεστικό Γραφείο του CCME (Eπιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη) μαζί με το CEC εξέδωσαν από κοινού μία Δήλωση για τα 70 χρόνια από την Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (CEC)


Συνάντηση Eκκλησιών στο Βουκουρέστι με Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης


ΜΗΝΥΜΑ Γενικής Συνελεύσεως CEC, Novi Sad, Σερβία, Ιούνιος 2018

Στις 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2018 συνήλθε στο Novi Sad της Σερβίας η 15η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με θέμα "έσεσθε μοι μάρτυρες" (Πραξ. 1:8). Στη Γενική Συνέλευση που συγκαλείται κάθε πενταετία, συγκεντρώθηκαν 114 αντιπροσωπείες από Εκκλησίες -Μέλη του CEC, Eθνικά Συμβούλια Εκκλησιών και συνεργαζόμενους οργανισμούς. Η Γενική Συνέλευση φιλοξενήθηκε από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες τοπικές ομολογίες. Η Συνέλευση εξέλεξε νέο Προεδρείο και Διοικητικό Συμβούλιο (Governing Board). Ο Αιδεσιμολογιώτατος Christian Krieger της Μεταρρυθμιστικής Προτεσταντικής Εκκλησίας της Αλσατίας και Λορένης εξελέγη Πρόεδρος ενώ στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο επανεξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επισυνάπτεται σε ελληνική μετάφραση το επίσημο Μήνυμα που εξεδόθη επί τη λήξει των εργασιών της Γενικής Συνελεύσεως.Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών/CEC εξέδωσε δελτίο τύπου, νο 18/40, για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο με θύματα αθώους πολίτες.

"Με βαθιά ανησυχία και λύπη, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών/CEC πληροφορήθηκε για τη φονική επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου στις 12 Δεκεμβρίου που άφησε 3 νεκρούς και 13 σοβαρά τραυματισμένους. Καταδικάζουμε την παράλογη αυτή επίθεση σε βάρος αθώων πολιτών και στέλνουμε τις προσευχές μας και την αλληλεγγύη μας σε όλη την κοινωνία της πόλης του Στρασβούργου και στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει σε επιστολή του το CEC και η Επιτροπή των Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη//CCME.Να σημειωθεί ότι στην περιοχή που έγινε η τρομοκρατική επίθεση στεγάζεται η Ένωση των Προτεσταντικών Εκκλησιών της Αλσατίας και της Λωρραίνης (UEPAL). O Πρόεδρος του CEC, Aιδεσ. Christian Krieger που είναι Πρόεδρος της Μεταρρυθμιστικής Προτεσταντικής Εκκλησίας της Αλσατίας και της Λωρραίνης καθώς και Αντιπρόεδρος της UEPAL ζει και εργάζεται στο Στρασβούργο, αναφέρει η επιστολή.Fr Heikki Huttunen named CEC General Secretary
(Press Release No:15/41 12.10.15)

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (αρχείο PDF)

Open letter to the Churches in Greece (αρχείο PDF)

Το CSC συγχωνεύεται με το CEC, συνεδρίαση Δ.Σ. (αρχείο PDF)

Δήλωση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών για τους διωγμούς θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (αρχείο PDF)

Συνάντηση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Συνόδων Επισκόπων (CCEE): ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ; Προκλήσεις για την Κήρυξη του Ευαγγελίου σήμερα (αρχείο PDF)

19η Συνέλευσις της CCME εν Sigtuna Σουηδίας,
26-29 Ιουνίου 2014. Δημοσία Δήλωσις
(αρχείο PDF)

Ανακοινωθέν Τύπου 30ής Ιουνίου 2014:
19η Γενική Συνέλευσις CCME 26-29 Ιουνίου 2014
(αρχείο PDF)14η Γενική Συνέλευση του ΚΕΚ
Βουδαπέστη 3-9 Ιουλίου 2013


  • Δημόσια Δήλωση για τις
    ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2014

    (αρχείο PDF)

  • Μήνυμα από την 14η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) προς όλες τις Εκκλησίες-Μέλη του (αρχείο PDF)

  • Συνάντηση του νέου Διοικητικού Επιτελείου του ΚΕΚ (αρχείο PDF)

  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ: ΤΟ CEC ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (αρχείο PDF)

  • ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ (αρχείο PDF)  • Σελίδα Επιτροπής | Προηγούμενη σελίδα