Κεντρική σελίδα | Προηγούμενη σελίδα


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (CCME)


H 21η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME) πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020 με γραπτή, εξ αποστάσεως διαδικασία.

Βλ. https://ccme.eu/wp-content/uploads/2018/12/2020-10-16-CCME-Written-Assembly.pdf.Δήλωση Συνηγορίας Χριστιανικών Οργανώσεων
για την κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, παραμονή της παρουσίασης του νέου Σχεδίου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, το CCME μαζί με άλλες χριστιανικές και διεκκλησιαστικές ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις που εκπροσωπούν 2.8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο – περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – εξέδωσαν μία κοινή δήλωση για την τραγική κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη και ζητούν μία μεταναστευτική πολιτική που συμπάσχει για τον άνθρωπο.
βλ. https://ccme.eu/wp-content/uploads/2020/09/2020-09-22-joint-Advocacy-statement-on-situation-of-migrants-and-refugees-in-Europe_Final.pdf.

Βρυξέλλες, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Βιντεοσκοπημένη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του CCME για τη φωτιά στη Μόρια και τις ευθύνες της Ευρώπης.

Πρόσκληση του CCME προς τα μέλη για γραπτή, εξ αποστάσεως συμμετοχή στην 21η Γενική Συνέλευση (Βρυξέλλες, 16/10/2020) και σχετικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.Συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες από 20 έως 22 Νοεμβρίου 2019 τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του CCME στο πλαίσιο των καθιερωμένων εξαμηνιαίων συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εργασιών, υπήρξαν κοινές συνεδρίες με το Διοικητικό Συμβούλιο του CEC, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των 2 Διεκκλησιαστικών Οργανισμών. Την Εκκλησία της Ελλάδος στο CCME εκπροσωπεί ως εξονομασθέν μέλος, η κα Ευθαλία Παππά, συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διεκκλησιαστικών Σχέσεων.

Οι Γενικοί Γραμματείς του WCC & του CCME συναντήθηκαν με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη στις 12 Ιουνίου 2019 και συζήτησαν για τον ρόλο των εκκλησιών σε θέματα στήριξης προσφύγων και μεταναστών. Ο Filippo Grandi είπε ότι "ο ρόλος των εκκλησιών στη στήριξη των προσφύγων είναι εντυπωσιακός. Οι εκκλησίες δεν προσφέρουν μόνο απευθείας στήριξη και βοήθεια στους πρόσφυγες αλλά συνηγορούν και πολιτικά ".

https://www.oikoumene.org/en/press-centre/news/role-of-churches-phenomenal-in-helping-refugees-un-commissioner-says.

Eπιστολή του CCME και του CEC της 7ης Ιουνίου 2019.

Τιμώντας τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της φυγής από τις χώρες καταγωγής, αναζητώντας την ασφάλεια και την ελευθερία. Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η έκκληση της Γενικής Συνέλευσης του CEC προς τις εκκλησίες της Ευρώπης να τιμήσουν σε ιδιαίτερη τελετή, τη μνήμη των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, στα ποτάμια, στα αμπάρια των πλοίων κλπ. προσπαθώντας να φθάσουν σε ασφαλή προορισμό, στην Ευρώπη. Επισυνάπτεται το αγγλικό κείμενο και η ελληνική μετάφραση αποσπάσματος της επιστολής. Οι φωτογραφίες είναι από την τελετή μνήμης που διοργάνωσαν για τα θύματα των ναυαγίων τον Οκτώβριο του 2018 στη Χίο, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στη 15η Ευρωπαική Διάσκεψη για το άσυλο (CCME & Διακονική Υπηρεσία της Γερμανίας).Κοινές δράσεις συνηγορίας με άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις

Έγκαιρες και προβλέψιμες Ευρωπαϊκές Ρυθμίσεις για την Αποβίβαση, 30/01/2019

H συνημμένη επιστολή που υπογράφηκε από πολλές ευρωπαϊκές και εθνικές οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων χριστιανικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, όπως το CCME ) αφορά το θέμα της κρίσης στη Μεσόγειο με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που κινδυνεύουν με πνιγμό. Συνηγορεί για έγκαιρες και προβλέψιμες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις/διευθετήσεις για την αποβίβαση των διασωθέντων στις ακτές των παράλιων χωρών της Ένωσης και για την καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού κατανομής των βαρών και ευθυνών ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Υποβλήθηκε στο Συμβούλιο και την Επιτροπή ενόψει συνάντησης του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 7ης Φεβρουαρίου στο Βουκουρέστι. Συνημμένα υποβάλλεται η ελληνική μετάφραση του κειμένου

Σχόλια των Χριστιανικών Οργανώσεων, 07/02/2019 πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αναδιατύπωση (Recast) της Οδηγίας για την Επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (Com (2018) 634 Final)

 • No Refugee Guantanamo: Churches call for safe passage following EU summit (29/06/2018) (PDF file)

 • Όχι στα προσφυγικά κέντρα Γκουντάναμο: Οι Εκκλησίες κάνουν έκκληση για ασφαλή διέλευση στη συνέχεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (29/06/2018) (PDF file)

  06/12/2018
  Το CCME μαζί με 19 άλλες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και χριστιανικές συνυπογράφει τη σημερινή έκκληση του Human Rights Watch προς την Ελλάδα για ασφαλή μεταφορά περισσότερων αιτούντων άσυλο, ενόψει και του χειμώνα, από τα hot spots των νησιών στην ενδοχώρα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της για τον τερματισμό του απάνθρωπου εγκλωβισμού των προσφύγων στα ελληνικά νησιά.
  Όλο το κείμενο

 • Eπιστολή του CCME και του CEC για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο στις 12 Δεκεμβρίου 2018.

  Δήλωση Χριστουγέννων, Ευρωπαίων Αρχηγών Εκκλησιών για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες

  Μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, οι Αρχηγοί ευρωπαϊκών εκκλησιών, υπογραμμίζουν τις αξίες/αρχές της αξιοπρέπειας, σεβασμού και συμπόνοιας για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Στις 4 Δεκεμβρίου 2018, ένα ισχυρό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα υπογράφτηκε από Αρχηγούς εκκλησιών της Ευρώπης με την υποστήριξη του CCME και του CEC (Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) και παρουσιάστηκε στην κ. Mairead McGuinness, Πρώτη Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

  Press Release 18/37, 4/12/2018: "This Christmas, European church leaders unite for refugees and migrants (PDF file)

  "Αυτά τα Χριστούγεννα, οι Ευρωπαίοι Αρχηγοί Εκκλησιών ενώνονται για τους πρόσφυγες και μετανάστες",
  Δελτίο Τύπου, Νο 18/37, εκδοθέν από CEC και CCME 4 Δεκεμβρίου 2018, Βρυξέλλες (αρχείο PDF)

  Christmas statement (Engl.) Δήλωση Χριστουγέννων, υπογεγραμμένη από Ευρωπαίους αρχηγούς εκκλησιών και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο Β' υπό την αιγίδα του CCME (Eπιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη) και CEC ( Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών ) (αρχείο file)

  Κοινή δήλωση Χριστουγέννων, Υπογεγραμμένη από Ευρωπαίους αρχηγούς εκκλησιών με την υποστήριξη του CCME (Eπιτροπή Εκκλησιών (PDF file)

  CHURCH LEADERS ENDORSING THE CHRISTMAS STATEMENT (at moment of handover to EP VP Mc Guinness) (PDF file)


  Τελετή παράδοσης της Δήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (4/12/2018):
  Oι εκπρόσωποι του CCME & και του CEC παρουσιάζουν τη Δήλωση των Χριστουγέννων
  στην Πρώτη Αντι-Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Maired McGuinness στις Βρυξέλλες,
  foto “© 2018 EU-EP/P”.  15η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Άσυλο, Χίος - Αθήνα, 15/20 Οκτωβρίου 2018, με τίτλο
  "Πρώτα απ' όλα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, επαναδιατυπώνοντας τις αξίες της Ευρώπης".


  1. Documentation Asylum Conference Greece, October 2019 (PDF file)

  2. Churches' Commission for migrants in Europe (PDF file) Press Release, CCME (22/10/2018)

  3. Επιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη/Churches’ Commission for Migrants in Europe (22/10/2018) (PDF file) Δελτίο Τύπου (μετάφραση) Επιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη/CCME

  4. Declaration of the participants of the 15th European Asylum Conference (22/10/2018) (PDF file)

  5. Aνακοινωθέν των συνέδρων της 15ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Άσυλο (22/10/2018) (PDF file)

  6. Statement for the Conference by the President of CEC (17/10/2018) (PDF file)

  Ενημέρωση από άλλες Πηγές

  Το προσφυγικό στην Ευρώπη στο επίκεντρο της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με την αντιπροσωπεία των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (www.ecclesia.gr)

  «Το όραμα των Εκκλησιών είναι η αλληλεγγύη» (www.efsyn.gr)

  «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ασύλου» στη Χίο (www.in.gr)

  Κεντρική σελίδα | Προηγούμενη σελίδα