Κεντρική σελίδα

Ιερά Μονή Σταγιάδων
Μια χιλιετής παρουσία και προσφοράΤο πέρασμα μιας χιλιετίας για την ζωή και την συνεχή πνευματική παρουσία μιας Μονής αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός, όχι μόνο για την τοπική 'Εκκλησία που ανήκει αλλά και για την καθόλου Εκκλησία. Και τούτο γιατί η προσφορά των Ιερών Μονών δεν έχει αποδέκτες μόνο τούς Μοναχούς ή τις Μοναχές που εγκαταβιώνουν σ' αυτές και αποτελούν τον τόπο της λατρευτικής ζωής τους και της σωματικής και πνευματικής τους ασκήσεως και καλλιεργείας. Η προσφορά τους εξέρχεται προς τον σύμπαντα κόσμο ως προσευχητική διακονία για την σωτηρία του και έκφραση αγάπης και συναντιλήψεως στα πολλά προβλήματα και τις δοκιμασίες του ενώ συγχρόνως συνθέτει μια διαχρονική προσφορά πολιτισμού και δημιουργίας.

Με τα δεδομένα αυτά ο Πανηγυρικός εορτασμός των 1000 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων (1004-2004) δεν είναι απλώς μια επέτειος τιμής και μνήμης αλλά αποτελεί και μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής του έργου των Πατέρων μας που άφησαν σε όλους μας αυτή την ιερή παρακαταθήκη της ευθύνης και του χρέους.

Η εν λόγω Ιερά Μονή βρίσκεται στην ορεινή περιοχή των Χασίων Καλαμπάκας ανατολικά του ομώνυμου χωριού και σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων από αυτό, υπάγεται δε εκκλησιαστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Ιδρύθηκε ως ανδρική Μονή, και στην ακμή της είχε πολυάριθμη αδελφότητα που συντηρούσε μεγάλα ποίμνια και σμήνη μελισσών. Η μετατροπή της σε γυναικεία έγινε το έτος 1968 με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Διονυσίου, μετά την εκδημία του τελευταίου Μοναχού και Καθηγουμένου της.

Μετά τήν μετατροπή της σε Γυναικεία, πρώτη Ηγουμένη εξελέγη η μέχρι σήμερα Γερόντισσα Θεονύμφη Κανταρτζῆ, η οποία χάρη στην πνευματική της καλλιέργεια και δραστηριότητα και σε συνεργασία με την ολιγομελή αλλά εκλεκτή Συνοδία της έφερε εις πέρας την αναληφθείσα προσπάθεια της ανακαινίσεως του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής ενώ συγχρόνως επιτελεί μέχρι σήμερα σημαντικό ἔργο στον πνευματικό και κοινωνικό τομέα.

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της χιλιετηρίδος, πραγματοποιήθηκε εορταστικό τριήμερο από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου 2004 που περιελάμβανε εκδηλώσεις στην Καλαμπάκα (εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και ομιλίες και συμμετοχή βυζαντινής χορωδίας), στους Σταγιάδες (μουσικές και χορωδιακές εμφανίσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις) και στους χώρους της Ιεράς Μονής (επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου και πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο).

Στο πρόγραμμα τῶν Πανηγυρικών Εκδηλώσεων, εκτός του φιλοξενούντος οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ - ο οποίος συντόνιζε σε συνεργασία με την Ιερά Μονή και τους τοπικούς φορείς την όλη διοργάνωση - παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Γρεβενών κ. Σέργιος, Γλυφάδας κ. Παύλος και Κοζάνης κ. Παύλος, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σωτ. Χατζηγάκης, Βουλευτές, Εκπρόσωποι των Αρχών, Κληρικοί, Μοναχοί και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.


Από τη Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου
Κεντρική σελίδα