Κεντρική σελίδα ΕπιτροπήςΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
( 12.4.2006)

"Ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας, διαχρονικά μηνύματα"
Κυκλοφόρησε από τήν Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, τό ιστορικό – επετειακό βιβλίο μέ τόν τίτλο: " Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ", και περιέχει τις εισηγήσεις της Ημερίδος, πού πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από τον ηρωϊκό θάνατο του Παύλου Μελά.

Ειναι ενα αξιόλογο βιβλίο γιατί καταξιωμένοι επιστήμονες καί ειδικοί εισηγητές περί την ιστορία, προσέγγισαν μέ τρόπο πειστικό καί επιστημονικά τεκμηριωμένο, βασικές πτυχές του κεντρικοῦ θέματος καί τόνισαν μέ σαφήνεια τή συνεισφορά καί τήν ουσιαστική συμβολή του Παύλου Μελά καί της Εκκλησίας μας μετά του Ιεροῦ Κλήρου στή ουσιαστική υπόθεση του Μακεδονικού αγώνα.

Ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τούς δύσκολους εκείνους χρόνους με τούς Κληρικούς της, οπως ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης καί τόσοι αλλοι, υπήρξεν εθναρχικός και συνετέλεσε στη διαφύλαξη και διατήρηση της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεώς μας στην περιοχή της Μακεδονίας μας.

Η μελέτη και η αναφορά του βιβλίου σε ουσιαστικά ιστορικά θέματα, όπως: «Η Εκκλησία καί ο Ιερός Κλήρος στον Μακεδονικό αγώνα», ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Σέργιο, «Η γυναίκα στον Μακεδονικό Αγώνα», από την κ. Αθηνά Τζινίκου-Κακούλη, «Αλλόγλωσσοι – Δίγλωσσοι Ελληνες στον Μακεδονικό Αγώνα», από τόν κ. Αχιλλέα Λαζάρου, « Ἡ Χριστιανική Πίστη τοῦ Παύλου Μελᾶ», από τήν κ. Ζωή Γκενάκου, δεν αποτελούν απλά μια αναφορά στήν ιστορία μας, αλλά είναι αφορμές να ανιχνεύσουμε τη πορεία μας προς το μέλλον· μέ σεβασμό στο παρελθόν καί με ανοικτούς ορίζοντες για το αύριο με τις οποιες προκλήσεις του.

Το ως άνω βιβλίο ανήκει στη σειρά των επιμορφωτικών εκδόσεων της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, είναι δε το τέταρτον αυτής της σειράς.

Η έκδοση και η διάθεση του παραπάνω βιβλίου με τις εισηγήσεις του, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά και να συντελέσει στην αναζωπύρησι της ιστορικής μας μνήμης, μέσα σ' εναν κόσμο πού υπάρχει, αλλά καί που έρχεται, με υποσχέσεις πολλές, αλλά και με κινδύνους μεγάλους.

Τό βιβλίο εκτυπώθηκε στην Α.Δ. καί η διάθεση του θα γίνη από τα βιβλιοπωλεία της.


Αρχιμ. Κλήμης Κοτσομύτης
Γραμματεύς της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής
Πολιτιστικής Ταυτότητος
Κεντρική σελίδα Επιτροπής