Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων 

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

Η Ιερά Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας Κερκύρας βρίσκεται  εις το ομώνυμο προάστειο Πλατυτέρας, εις το τέλος της σημερινής οδού Ιουλίας Ανδρεάδη, ένα χιλιόμετρο περίπου, προς τα δυτικά, από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Ιδρύθηκε το έτος 1743 από τον Ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο, Λευκάδιο εις την καταγωγήν. Είχε προηγηθεί αίτηση δύο χρόνια πριν, από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου Μικέλη Άνθη εις τον Μέγα Πρωτοπαπά Κερκύρας, για ανέγερση ναού αφιερωμένου εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Το έτος 1746-1747 ιδρύεται Μετόχι της Μονής αφιερωμένο εις την Υ.Θ. Ευαγγελίστρια, εντός του χωρίου Ευρωπούλων  Κερκύρας. 

Η Μονή σύντομα στελεχώθηκε από πρόσωπα, γύρω εις τα είκοσι και ανέπτυξε μία σημαντική λειτουργική, ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση εις την Κερκυραϊκή κοινωνία. 

Την ευοίωνη εξέλιξη της Μονής ανέκοψε η πυρπόληση αυτής από τους Δημοκρατικούς Γάλλους το έτος 1798. Η θαυματουργική εύρεση της κεντρικής εικόνος της Μονής λίγους μήνες μετά, έδωσε δύναμη στους πατέρες έτσι, ώστε να αγωνιστούν για την ανακαίνισή της. Πράγματι το έτος 1801 εγκαινιάστηκε ο ναός της Μονής από τον πρώτο Μητροπολίτη Κερκύρας, μετά την ανασύσταση του επισκοπικού θρόνου, Ιερόθεο Τσιγάλα (1800-1813). 

Ιδιαίτερες σχέσεις με τη Μονή ανέπτυξε η οικογένεια Καποδίστρια και ο ίδιος ο Ιωάννης (Α΄ Κυβερνήτης του Νεοελληνικού Κράτους), πνευματικός του οποίου ήτο ο Ηγούμενος της Μονής π. Συμεών Μασέλλος. Η οικογένεια Καποδίστρια ποικιλοτρόπως ευεργέτησε αυτήν. Στη Μονή σώζονται πολλά κειμήλια, δωρεές του Ιωάννη Καποδίστρια απεσταλμένες από τη Ρωσία.  Επίσης υπάρχουν οι τάφοι του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια (πατέρα του Κυβερνήτη), του Αυγουστίνου Καποδίστρια (αδελφού του Κυβερνήτη) και του ιδίου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (ενταφιάστηκε περίπου έξι μήνες μετά, στις 13 Απριλίου του 1832, από τη δολοφονία του στο Ναύπλιο).

Επίσης εις τη Μονή σώζονται οι τάφοι: του ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως Φώτου Τζαβέλλα, του Ανδρέα Μουστοξύδη, άλλων επωνύμων προσώπων του 19ου αι., των περισσοτέρων Μητροπολιτών Κερκύρας από τον 19ο αι., των Ηγουμένων και των αδελφών της Μονής. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εις τη Μονή σώζονται αξιόλογες εικόνες,  όπως: Η Αλληγορία της Άνω Ιερουσαλήμ (τέλη 15ου αι.), Η Αλληγορία της Θείας Μεταλήψεως του Ιω. Δαμασκηνού (β΄ μισό 16ου αι.), Η Δευτέρα Παρουσία του Γεωργ. Κλόντζα (τέλη 16ου αι.), Παναγία η βρεφοκρατούσα του Εμμ. Τζάνε (1651), Η Αποκάλυψις του Θεοδ. Πουλάκη (μέσα 17ου αι.), επίσης έργα του Δημ. Προσαλένδη, του Νικ. Κουτούζη, του Νικ. Καντούνη κ.ά. επιπλέον φυλάσσονται έργα  εκκλησιαστικής τέχνης μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. 

Ιερά παρακαταθήκη της Μονής αποτελούν τεμάχια Ιερών Λειψάνων με κορυφαίο μεγάλο τμήμα από την ωμοπλάτη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, τούτα προσφέρουν αφθόνως τις δωρεές του Θεού και παρέχουν ιάματα εις τους ευλαβώς προστρέχοντας. Ιδιαίτερα τη Μονή προστατεύει και περιφρουρεί η θαυματουργός εικών της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Η Μονή από την ίδρυσή της και καθ’ όλη τη χρονική της πορεία συμβαδίζει με τη γενικότερη τοπική ιστορία και φέρει τα σημάδια της. Στις δύσκολες ιστορικές στιγμές και εις τις δημιουργηθείσες ανάγκες των ανθρώπων στάθηκε δίπλα και στήριξε αυτούς με το πολύπτυχο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της. 

Σήμερα η αδελφότητα της Μονής, αποτελούμενη από 6 ιερομονάχους και 2 μοναχούς, με την πατρική καθοδήγηση του Ηγουμένου αυτής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Μεθοδίου Μεταλληνού, συναισθανόμενη το βάρος της ιστορίας και της παραδόσεως που φέρει, δεχόμενη την αγάπη και την αναγνώριση της Κερκυραϊκής κοινωνίας, συνεχίζει με σεμνότητα να βαδίζει εις τα χνάρια, που της έχει κληροδοτήσει η τρισαιωνόβια παράδοσή της.   

Περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της Μονής μπορείτε να βρείτε εις το προσφάτως εκδοθέν πόνημα του κ. Κωνσταντίνου Π. Θύμη θεολόγου – ιστορικού, υπό τον τίτλον: «Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», έκδοσις Ιεράς Μονής Υ.Θ. Πλατυτέρας Κερκύρας, Κέρκυρα 2002.
Φωτογραφίες


 Διεύθυνσις:
Ιερά Κοινοβιακή Μονή
Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας

Οδός: Ιουλίας Ανδρεάδη
Κέρκυρα  Τ.Κ. 49 100
 

Τηλ. επικοινωνίας: 06610-37839