Home   ECCLESIA

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΜητρόπολις Αργολίδος - Προηγούμενη σελίδα

Ιερό Προσκύνημα Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου
Ζόγκα Άργους

Το Ιερό Προσκύνημα "Άγ. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος", είναι ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, κτισμένο στον ημιορεινό οικισμό Ζόγκα Ελληνικού, επαρχίας Άργους, Νομού Αργολίδος.

Το όλον Ιερό Συγκρότημα περιλαμβάνει:

α) τον περικαλλέστατο κεντρικό Ι. Ναό του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

β) το πετρόκτιστο παρεκκλήσιο του Απ. Παύλου και της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας, αληθινό κόσμημα.

γ) το μικρό προσκυνητάρι του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου.

δ) το υψηλό κωδωνοστάσιο

ε) μία ωραιοτάτη "φιάλη".

στ) δύο "κιόσκια".

ζ) δύο συντριβάνια

η) το Αρχονταρίκι (αίθουσα υποδοχής)

θ) τον εξαίρετο Ξενώνα, δυνάμεως 88 κλινών. (2 οκτάκλινα, 13 πεντάκλινα, 2 δίκλινα και 3 μονόκλινα, με εσωτερικούς χώρους υγιεινής το κάθε δωμάτιο) με μία μεγάλη κουζίνα και με μία ευρύχωρη και καλαίσθητη τραπεζαρία, εστιάσεως 150 ατόμων.

ι) το σύγχρονο και εξαιρετικού κάλλους Συνεδριακό Κέντρο 360 αναπαυτικών καθισμάτων με τον προθάλαμό του, το κυλικείο του και το Γραφείο του.

ια) το υπό δημιουργία Λαογραφικό Μουσείο.

ιβ) αποθηκευτικούς και άλλους βοηθητικούς χώρους.

ιγ) μεγάλο υπαίθριο χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων.

Κτίτωρ και ψυχή του όλου Ι. Προσκυνήματος είναι ο αγιορείτης Ιερομόναχος π. Ιγνάτιος, αδελφός της εν Άθω Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου.

Το όλον Ιερό Συγκρότημα εκτίσθη σταδιακά.

Ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος Γρηγοριάτης, καταγόμενος από τον παρακείμενο μικρό και αραιοκατοικημένο οικισμό Ζόγκα Άργους, ξεκίνησε την ανέγερση του κεντρικού Ι. Ναού του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου από αγάπη για την γενέτειρά του προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκκλησιαστικές ανάγκες των συγχωριανών του, οι οποίοι μάλιστα και βοήθησαν στο αρχικό στάδιο ανεγέρσεως του Ι. Ναού, τόσο με τα πενιχρά οικονομικά τους, όσο και με προσωπική τους εργασία.

Ακολούθως και μέχρι της περατώσεως του όλου Ι. Συγκροτήματος, το βάρος της οικονομικής δαπάνης του έργου, ανέλαβε και εκάλυψε εξ ολοκλήρου ο π. Ιγνάτιος, αποκλειστικά από δωρεές φίλων και πνευματικών του τέκνων κυρίως από Θεσ/νίκη και Αθήνα.

Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε κατά το έτος 1983 από τον τότε Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Χρυσόστομο Β´ (Δεληγιαννόπουλο) και τιμάται επ' ονόματι του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου. Τα ιερά εγκαίνιά του ετέλεσε κατά το έτος 1986 ο νέος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβος Β´ (Παχής). Μετά την ανέγερση του Ι. Ναού του Αγ. Ιγνατίου, ο εν λόγω Ιερομόναχος προχώρησε στην ανέγερση του ωραιοτάτου Ξενώνος για την φιλοξενία των πολλών ευλαβών δωρητών και την εξυπηρέτηση των ευλαβών προσκυνητών του Ι. Προσκυνήματος.

Για την μεγαλύτερη αξιοποίησι του προϋπάρχοντος έργου καθώς και για την ευρύτερη εκκλησιαστική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του προς την αγία μας Εκκλησία και τον ευσεβή λαόν μας, προχώρησε, σε τελευταίο στάδιο, και στην ανέγερση του όντως μεγαλοπρεπούς Συνεδριακού Κέντρου, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν επίσημα στις 30 Απριλίου, του σωτηρίου έτους 2003, υπό του οικείου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Ιακώβου Β´, παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Ας σημειωθή ότι το πρώτο Συνέδριο (ημερίδα) που έλαβε χώρα στο εν λόγω Ιερό Προσκύνημα ήταν αυτό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα μάλιστα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου και με θέμα την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Επίσης στο αυτό Ιερό Προσκύνημα διεξήχθη, με απόλυτη επιτυχία, από 14 έως 19 Ιουλίου 2003 η "18η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου, με κεντρικό θέμα των εισηγήσεων και συζητήσεων "Ιερωσύνη: Μαρτύριο και Μαρτυρία". Η εν λόγω "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" πραγματοποιήθηκε με την παρουσία, εναρκτήριο ομιλία και συμμετοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Ιακώβου και επίσης την παρουσία καί συμμετοχή του Σεβ. Mητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Ειρηναίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα ανηγέρθη το περικαλλέεστατο παρεκκλήσιο του Απ. Παύλου και της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας, προς τιμήν του μεγάλου Δωρητού του Ι. Προσκυνήματος Θεσσαλονικέα κ. Παύλο Λαδένη και της Ιεράς Mονής Γρηγορίου, όπου ιδιαιτέρως πανηγυρίζεται η μνήμη της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας.

Το Ιερό Συγκρότημα του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου εκκλησιαστικά ανήκει στην Ι. Μητρόπολι Αργολίδος. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως Ιερόν Προσκύνημα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και, με βάσι τον υπ' αριθμόν 129/1999 Κανονισμό, δημοσιευθέντα στο υπ'αριθμόν 228 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 3 Νοεμβρίου 1999, διοικείται από επταμελή Διαχειριστική Επιτροπή με πρόεδρο τον εκάστοτε οικείο Μητροπολίτη.

Στο εν λόγω Ιερό Προσκύνημα τελούνται κατ' έτος οι ακόλουθες εκκληστιαστικές πανηγύρεις:

α) στις 29 Ιανουαρίου· μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου.

β) στις 29 Ιουνίου· μνήμη του Αγ. Παύλου

γ) στις 17 Ιουλίου· μνήμη της Αγ. Mαρίνης

δ) στις 26 Σεπτεμβρίου· μνήμη του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου

ε) στις 29 Οκτωβρίου· μνήμη της Αγ. Αναστασίας της Ρωμαίας και

στ) στις 20 Δεκεμβρίου· μνήμη του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου (κύρια πανήγυρις)

Ωσαύτως ο δραστήριος Σύλλογος Ποντίων Αργολίδος έχει καθιερώσει να τιμά πανηγυρικά κατ' έτος στο Ι. Προσκύνημα του Αγ. Ιγνατίου:

α) την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Σουμελά) κατά την πρώτη Κυριακή μετά την απόδοσιν της εν λόγω εορτής και

β) την μνήμη του Αγ. Mεγαλομάρτυρος Ευγενίου, προστάτου των Ποντίων, στις 21 Ιανουαρίου.

Το Ιερό Προσκύνημα είναι κτισμένο σε υψόμετρο 350 μ. και βρίσκεται μέσα σ' ένα ωραιότατο τοπίο κατάφυτο από ελαιόδενδρα. Απέχει από την πόλη του Άργους 13 χιλ. και από το Κεφαλάρι του Άργους 7 χιλ.. Η πρόσβασή του είναι άνετη.

Πρόκειται για ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που μας επιφυλάσσει μία μοναδική πανοραμική θέα. Χαίρεσαι τους ανοιχτούς ορίζοντες τριγύρω σου και με ακόρεστη διάθεση ψυχής κάθεσαι και αγναντεύεις το Ναύπλιο, τον καταπράσινο Αργολικό Κάμπο και την όμορφη θάλασσα του Αργολικού Κόλπου.

Εδώ το πνεύμα του ανθρώπου ηρεμεί απόλυτα και ωθείται ευχάριστα στη μυστική λατρεία του αληθινού Θεού. Είναι ιδανικός τόπος προσευχής και περισυλλογής. Η ψυχή του ευλαβούς προσκυνητού βρίσκει ομολογουμένως αληθινή αγαλλίαση και θεϊκή παραμυθία.

Για τον σημερινό κοπιώντα και πεφορτισμένο άνθρωπο γίνεται εύδιο λιμάνι σωτηρίας, τόπος πνευματικής αναπαύσεως και ψυχική ανατάσεως.

Mέσα στην απόλυτη ησυχία που κυριαρχεί γύρω σου, συναντάς τον Θεό και τον χαμένο εαυτό σου· νοιώθεις ότι βρίσκεσαι σε επίγειο Παράδεισο και συγχρόνως ανακαλύπτεις τον αληθινό Παράδεισο, τον Χριστό, μέσα σου· νοιώθεις έντονα την Χάρη του Θεού να αγγίζη ολόκληρη την ύπαρξή σου.

Τόσο το Συνεδριακό του Κέντρο, όσο και όλο το Ιερό Προσκύνημα στο σύνολό του, με την άριστη υποδομή του, προσφέρεται και για την πραγματοποίηση σοβαρών εκδηλώσεων και Συνεδρίων υψηλού επιπέδου.

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση αυτού του λαμπρού έργου εναπόκειται στη δραστηριοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι. Προσκυνήματος και γενικώτερα στην έμπρακτη υποστήριξή του τόσο από πλευράς της Τοπικής Εκκλησίας όσο και από πλευράς των Αρχών και Φορέων του Τόπου.

Για την άρτια λειτουργία και τη συντήρηση του όλου Ιερού Συγκροτήματος αναμφιβόλως απαιτούνται μεγάλα ποσά. Το ίδιο το Ι. Προσκύνημα ουδένα οικονομικό πόρο διαθέτει και ως εκ τούτου η συνδρομή των δυναμένων και μάλιστα των επιθυμούντων να το χρησιμοποιήσουν κρίνεται πολύτιμη όσο και αναγκαία.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: του Ι. Προσκυνήματος 2751086016, της Ι. Mητροπόλεως 2752027328 ή στο κινητό τηλέφωνο 6973382573 του κ. Ιωάννου Τζαβέλα.

Προηγούμενη σελίδα