ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Σύναξη Αρχιερατικών Επιτρόπων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
28/2/2023

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η Σύναξη των Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου ΑΘηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στην Σύναξη παρέστησαν, επίσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τους ιερείς και αναφέρθηκε στις Ευαγγελικές Περικοπές των Κυριακών του Τριωδίου τονίζοντας ότι η περίοδος αυτή είναι μία πνευματική κλίμακα που οδηγεί στην συνάντηση με τον Αναστάντα Χριστό και ευχήθηκε να περάσουμε τον αγώνα και να γιορτάσουμε το Πάσχα που θα έρθει.

Ευχαρίστησε την Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου για την παρουσία τους και την συμβολή τους και τους κάλεσε να δώσουν στους ιερείς συμβολικά τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στις οργανικές θέσεις των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας τονίζοντας πως πρόκειται για ένα όραμα που άρχισε από την απελευθέρωση του Γένους.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μία ιστορική αναδρομή στο μείζον ζήτημα της μισθοδοσίας του Κλήρου από την εποχή του Καποδίστρια επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις του νόμου -και τα Προεδρικά Διατάγματα- επέλυσαν το χρόνιο ζήτημα των οργανικών θέσεων των διορισμένων κληρικών και επικαιροποίησαν το καθεστώς της μισθοδοσίας.

Για αποκατάσταση της αξιοπρέπειας έκανε λόγο η Υπουργός Παιδείας αναφορικά με το ζήτημα των οργανικών θέσεων και τόνισε ότι αυτό το γεγονός θα γραφτεί στην ιστορία, διότι ο Μακαριώτατος κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των κληρικών τακτοποιώντας ένα ζήτημα που ήταν άλυτο για 77 χρόνια. Επίσης, χαρακτήρισε πολύ τιμητική την συνεργασία και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρόσκληση να παραστεί στην Σύναξη. Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στην περίοδο της πανδημίας υπογραμμίζοντας την καλή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες και τονίζοντας την ανάγκη και την αγωνία να παραμείνουν οι Εκκλησίες ανοιχτές.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και κάλεσε τον Διευθυντή του Ιδρύματος, Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη να μιλήσει για τις λεπτομέρειες. Ο π. Θεολόγος, παρουσίασε τα προγράμματα και τις δράσεις του Ιδρύματος που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αφού το Ι.Π.Ε. είναι πλέον Κέντρο Δια Βίου Μάθησης.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε τους στόχους και τα προγράμματα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από την συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία και τις θεολογικές Σχολές.

Στο τέλος της Συνάξεως η Υπουργός Παιδείας μοίρασε στους ιερείς, συμβολικά, τα Προεδρικά Διατάγματα.