ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Εγκαίνια του Παυλείου Κειμηλιαρχείου της Μητροπόλεως Βεροίας από τον Αρχιεπίσκοπο
2/5/2022

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής τα εγκαίνια του Παυλείου Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Ιεροί Θησαυροί» στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά. Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Μακαριώτατος μίλησε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του εγκαινιαζόμενου έργου για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ακολούθησε απονομή του χρυσού σταυρού στον Περιφερειάρχη από τον Σεβασμιώτατο για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου και στη συνέχεια ξενάγηση από την Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη στα εκθέματα του Κειμηλιαρχείου.

Το Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά φιλοξενεί μοναδικά εκθέματα όπως εικόνες, άμφια, σκεύη, κώδικες, ειλητάρια, αλλά και σπαράγματα τοιχογραφιών.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Γέρο-Καρατάσου που καταγόταν από τη Δοβρά, ενός μνημείου πεσόντων που τοποθετήθηκε έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Λουκά, που βρίσκεται στην ιερά μονή Δοβρά, και είναι προσφορά της Περιφέρειας.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Παύλειου Θρησκευτικού Κέντρου στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά.

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Μακαριώτατος μίλησε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος περιέγραψε το έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί και τη σημασία του για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην Ημαθία.

Μελετητής του έργου είναι ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κ. Στέργιος Βολιώτης με τους συνεργάτες του και η χρηματοδότησή του θα γίνει από πόρους του ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου. Η Παλαιά Μητρόπολη είναι βυζαντινή βασιλική των αρχών του 11ου αιώνα και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα μεσοβυζαντινά κτίρια στα Βαλκάνια και ένας από τους μεγαλύτερους επισκοπικούς καθεδρικούς ναούς στην περιοχή της Μακεδονίας.