Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Αρχιεπίσκοπος: Να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή

25.10.2023     Ώρα ανάρτησης: 9:03:07 PMΕκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Να προσευχηθούμε για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή κάλεσε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε στον εσπερινό με αφορμή την αυριανή μέρα, κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε. της Αρχιεπισκοπής και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τον Άγιο Δημήτριο, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν λαοφιλή στρατιωτικό άγιο που εχει δεθεί με την πόλη της Θεσσαλονικης καθότι την ημέρα της μνήμης του η πολη απελευθερώθηκε  απο μία σκλαβιά 500 και πλέον χρόνων.  

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον ανθρώπινο εγωισμό σημειώνοντας ότι ο καθένας απαιτεί τα παντα για το εαυτό του.  Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι ο εγωισμός έχει γίνει μέρος του τρόπου που υπάρχουμε, δηλαδη χωρίς Θεό. «Και αυτος ο τρόπος διαστρεβλώνει τα πάντα και πρώτα από όλα την εικόνα του πραγματικού Θεού. Θα περιόριζε τα βάσανά μας, αν αναγνωρίζαμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην ζωή και τα αγαθά της και αντιλαμβανόμασταν ότι είμαστε διαχειριστές της γης και όχι ιδιοκτήτες της» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Έτσι σε πολλά μέρη της γης, όπως και τώρα στην Μέση Ανατολή, η ασυνεννοησία ή και η βία έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση τραγική. Άμαχοι και από τις δύο πλευρές βρίσκονται εξαθλιωμένοι, όμηροι της βίας. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί να αναδειχθεί ένας τρόπος ελάχιστης συνύπαρξης». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «ως χριστιανοί εχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία με την περιοχή των Αγίων τόπων. Είναι τόποι αγιασμένοι από την παρουσία του Χριστού. Με ορθόδοξους αδελφούς μας, που διαποιμαίνονται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόφιλο».

Επίσης, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Αν και γνωρίζουμε ότι με βαση τα λόγια του Χριστού δεν μπορεί να υπάρξει μία τελεσίδικη ειρήνη επί της γης, αυτο δε μας εμποδίζει να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή Χριστιανούς και μη. Το γεγονός ότι και στα δυο παλαίφατα Πατριαρχεία, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, ζούνε αδελφοί μας ορθόδοξοι, οι οποίοι πιέζονται και ταλαιπωρούνται, μπορεί να μας βοηθήσει να είναι πιο έντονη η προσευχή μας».

Και ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε «δια πρεσβειών του Αγίου Δημητρίου, να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης και επικοινωνίας, ώστε να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που βιώνουν τώρα τα δεινά του πολέμου και των συγκρούσεων».

Μετά τον εσπερινό ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ενορία του Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου και ευχήθηκε να υπάρχουν και άλλες ενορίες σαν αυτή.