Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Αρχιεπίσκοπος: Η θεολογία αποτελεί την ουσία της ζωής μας

21.2.2023     Ώρα ανάρτησης: 11:36:36 AMΕκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού Θεολογία και ταυτόχρονα Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία και η «άυλη πραγματικότητα» της ύστερης νεωτερικότητας» που διοργανώνει η ΔΙΣ με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων παρουσίας του περιοδικού, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με την συμμετοχή των Κοσμητόρων και των προέδρων των Τμημάτων των δυο Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, παρέστησαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Νικόλαος Μαγγιώρος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Απόστολος Κραλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Χρήστος Καραγιάννης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε. και Διευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας παρουσίασε το πρώτο αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού Θεολογία στην Ελευθερία μεταφρασμένο στην αγγλική. Η Επιτροπή υποδέχτηκε με ενθουσιασμό το εγχείρημα και ενθάρρυνε την επέκταση της μετάφρασης όλων των τευχών του περιοδικού, όχι μόνο από τούδε και εξής από της ιδρύσεώς του.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «η επέτειος των 100 ετών αδιάκοπης κυκλοφορίας του περιοδικού «Θεολογία» αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Εκκλησία της Ελλάδος» και τόνισε τη συνεχή παρουσία και την αντοχή του στο χρόνο. «Μέσα από τις σελίδες του αποτυπώνεται η ιστορία της ορθόδοξης θεολογίας κατά τον τελευταίο αιώνα» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε ότι «έχει φτάσει ο καιρός που θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η θεολογία αποτελεί την ουσία της ζωής μας. Και μια αληθινή θεολογία δεν φοβάται τις προκλήσεις των καιρών. Η θεολογία οφείλει να προηγείται και να πρωτοπορεί, να δημιουργεί ρωγμές και να ανοίγει καινούργιους δρόμους για όλους μας». Με την καταληκτήρια αυτή φράση του Μακαριώτατου συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής που υπογράμμισαν ότι η θεολογία αποτελεί την προφητική φωνή της Εκκλησίας.

Το Δι­ε­θνές Επιστη­μο­νικό Συ­νέδριο με αφορμή την συμ­πλήρωση ε­κατό ε­τών (1923-2023) από την ίδρυση και πρώ­τη κυ­κλο­φο­ρία του ε­πι­στη­μο­νι­κού πε­ρι­ο­δι­κού, θα διεξαχθεί από την 12η έως την 15η Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα. Η πανηγυρική έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών παρουσία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ οι υπόλοιπες Συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, παρουσία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 2024 θα διεξαχθεί Επιστημονικό Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη με περιεχόμενο την πολύτιμη προσφορά και την ιστορία του Περιοδικού «Θεολογία».


  Τελευταία Άρθρα
 • Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Τμήματος Θηβών Ε.Ε.Σ. (26/3/2023)
 • Δοξολογία για την 25η Μαρτίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (25/3/2023)
 • Αρχιεπίσκοπος κατά την τελετή επανένωσης των τριών παρθενώνειων θραυσμάτων: Εύχομαι η πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να βρει και άλλους μιμητές (24/3/2023)
 • Αντιπροσωπεία από το Βατικανό στον Αρχιεπίσκοπο (24/3/2023)
 • Αρχιεπίσκοπος: Η Εκκλησία της Ελλάδος με την “ΑΠΟΣΤΟΛΗ¨" κάνουν πράξη αγάπης τη συγκίνηση του ελληνικού λαού για τους σεισμόπληκτους της Συρίας (22/3/2023)
 • Ο Αρχιεπίσκοπος στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου - Αγίου Πορφυρίου για την Γ' Στάση των Χαιρετισμών (17/3/2023)
 • Ο Αρχιεπίσκοπος στον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας (17/3/2023)
 • Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Αρχιεπίσκοπο (14/3/2023)
 • Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη των Αρμενίων (14/3/2023)
 • Ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια της έκθεσης Προσφυγικών κειμηλίων της Μητροπόλεως Νεαπόλεως (13/3/2023) •