Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Θάσο

4.9.2022     Ώρα ανάρτησης: 2:29:37 PMΕκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας

Με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κοινότητα Παναγίας της Θάσου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην τοπική Εκκλησία. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ενώ συμμετείχαν αρκετοί Αρχιερείς.

Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος προσφωνώντας τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συνύπαρξη των τριών προκαθημένων και το κοινό συλλείτουργο που τέλεσαν. «Τα λόγια δεν χωρούν την πνευματική χαρά για τη σημερινή Θεία Λειτουργία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Μαρτυρούμε την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού όλοι εδώ μαζί». Απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη τόνισε: «Παναγιότατε, αφιερώσατε τη ζωή σας στην ενότητα της Εκκλησίας και καταβάλλατε κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε μια προσπάθεια να δώσετε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα της ορθόδοξης εκκλησίας και αποκαθιστώντας την ενότητα της Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».
Επίσης, τόνισε: «Κάποιοι αρνούνται την εκκλησιαστική κοινωνία για χάρη της εξουσίας. Επιδιώκουν την κοσμική δύναμη και τα πλούτη» και τους κάλεσε «να εγκαταλείψουν τα πείσματα και να επιστρέψουν στην αλήθεια και την ενότητα της εκκλησίας».
Ακόμη, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που δείχνει στη χώρα του και τη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποστείλει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Εμείς οι Ουκρανοί», τόνισε, «αγωνιζόμαστε για το κράτος, για την εκκλησία μας και για το λαό μας». Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο εξέφρασε τη χαρά του για τη μέχρι σήμερα αδελφική αγάπη που έδειξε τόσο ο ίδιος όσο και η εκκλησία της Ελλάδος προς τον ευσεβή λαό της Ουκρανίας». Στην ομιλία του ο Οικουμενικός πατριάρχης, κάνοντας μια σημειολογική αναφορά στην πολυσήμαντη ιστορική πορεία της εκκλησίας, τόνισε ότι στη μακραίωνη πορεία της παρά τα προβλήματα και τις δύσκολες συνθήκες πάντα καταφέρνει να βρει στο τέλος τον ορθό δρόμο και να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλα τα προβλήματα. Αναφορά έκανε και στη στάση του Αρχιεπισκόπου υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μακαριώτατος προτάσσουν πάντα το μείζον συμφέρον της Εκκλησίας.

Χθες το βράδυ, ο Δήμος ανακήρυξε επίτιμους δημότες του νησιού τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ενώ επέδωσε αναμνηστική πλακέτα -για την επίσκεψή του στο νησί- στον Μητροπολίτη Κιέβου.