Προσωπικότητες μιλούν για τον χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας
29/1/2006



Ευρεία συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον Ρ/κό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για το πολυθρύλητο ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας (24,25/1/2006).

Για το ζήτημα της μισθοδοσίας του Κλήρου, ο Μητρ. Θηβών κ. Ιερώνυμος τόνισε: «. κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση του Ορθόδοξου Κλήρου. Όμως, όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό κράτος ζητήθηκε από την Εκκλησία να συνδράμει. Εφόσον η Εκκλησία δεν έθεσε ποτέ θέμα επιστροφής των Εκκλησιαστικών εκτάσεων και χρημάτων, τότε και το κράτος οφείλει να τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις.»

Ο Μητρ. Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος σημείωσε: «.Είμαστε κατά του χωρισμού, όχι για να διασφαλίσουμε ως Εκκλησία κάποια οφέλη, αλλά για να μην αποσυνδεθεί η κοινωνία από την Εκκλησία.»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος επεσήμανε: «..Το ζήτημα τίθεται από κάποιες μειοψηφίες οι οποίες έχουν το δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους αλλά όχι να τις επιβάλλουν.»

Ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κρητικός τόνισε: «. Αυτοί που πρεσβεύουν όλα αυτά ας τα θέσουν υπό την κρίση του λαού. Αλλιώς τον περιφρονούν και παραβιάζουν τη Συνταγματική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.»

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός σημείωσε ότι «Την Πολιτεία, σε κάθε περίπτωση, δε συμφέρει ο χωρισμός. Ο Εκκλ/κός χώρος ποτέ δεν πρέπει να ζητήσει χωρισμό, γιατί η Εκκλησία είναι Μάνα και η Μάνα δε χωρίζεται από τα παιδιά της..»

Ο Καθ. Κώστας Ζουράρης τόνισε: «Πίσω από τη δήθεν ανιδιοτελή συζήτηση υπάρχει μια τεράστια ιδεολογική προκατάληψη κάποιων ασήμαντων ομάδων που πνέοντα από «πνευματικό γενιτσαρισμό». Εκείνο που θέλουν δεν είναι άλλο από την αποσύνδεση της Εκκλησίας από το Γένος και το Έθνος.»

Η Ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα επεσήμανε: «. Μερικές από τις προτάσεις που γίνονται, όπως αυτή για το χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, γίνονται για εντυπωσιασμό. Οι ρόλοι μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας είναι απολύτως διακριτοί. Προβλήματα δημιουργούνται όταν υπερβαίνονται οι ρόλοι.»

Ο Βουλευτής κ. Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι «. το Σύνταγμα ορίζει ότι οι ρόλοι είναι καθαροί. Εάν κάποιους ενοχλεί η Ορθόδοξη συνείδηση του λαού, αυτό είναι άλλο ζήτημα..»

Ο Βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει Εκκλησιαστικό πρόβλημα. Υπάρχει στην παράδοσή μας η ιστορική αλληλεξάρτηση Κράτους - Εκκλησίας, η οποία έχει προχωρήσει στο αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας και στους διακριτούς ρόλους. Αυτά να τα ενισχύσουμε χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες περιττών ανακατατάξεων που δε μας δίνουν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Όταν δεν είναι ορατές οι ιδεολογικές διαφορές Αριστεράς - Δεξιάς, τείνουμε να επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας με προκατακλυσμιαίες συγκρούσεις του 18ου αι. να ανακαλύπτουμε ένα «μείζον Εκκλ/κό πρόβλημα» το οποίο δεν υφίσταται σήμερα.»