Ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση περί χωρισμού
20/1/2006



Ξεκάθαρη υπήρξε η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της χώρας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σχετικά με το ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας – Πολιτείας, ενόψει της επικείμενης Συνταγματικής αναθεώρησης, σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. (17/1/2006).

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «Ισχύουν οι θέσεις που είχαμε υιοθετήσει κατά την προηγούμενη Συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθυμίζω ότι έγινε τότε εκτεταμένη συζήτηση και ότι η σχετική διάταξη δεν κρίθηκε ούτε καν αναθεωρητέα. Κράτος και Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους. Εάν υπάρχουν θέματα προς ρύθμιση, μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον κοινό νομοθέτη, ύστερα από υπεύθυνο και ώριμο διάλογο, σε πνεύμα συνεννόησης»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά (18/1/2006): «Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι, κατά την αναθεώρηση του εν ισχύι Συντάγματος, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας ικανοποίησε το κοινό αίσθημα του Ελληνικού λαού και δικαίωσε εκείνους που απ’ αρχάς αντιτάχθηκαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο