Εγκαίνια στα Τρόπαια Αρκαδίας του πρότυπου κέντρου για άτομα τρίτης ηλικίας της Μ.Κ.Ο. "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"
23/10/2006



Τα εγκαίνια του ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΕΙΟΥ Ιδρύματος «Ο Καλός Σαμαρείτης» (προτύπου κέντρου για άτομα τρίτης ηλικίας) της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» τέλεσε χθες το μεσημέρι στα Τρόπαια Αρκαδίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, παρουσία Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημ. Αβραμόπουλου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου.
Το Ίδρυμα «Ο Καλός Σαμαρείτης», αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας για τα άτομα τρίτης ηλικίας, συνολικού εμβαδού 2.320 τ.μ., το οποίο διαθέτει άνετους χώρους διαμονής, πλήρως εξοπλισμένους βοηθητικούς χώρους, εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας, ανάρρωσης, ψυχαγωγίας, διαλέξεων, ενώ διαθέτει και υποδομές φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το έργο θεμελιώθηκε στις 24/06/2004 από το Ίδρυμα «Ο Καλός Σαμαρείτης» και αποπερατώθηκε με την φροντίδα του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο, με απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος, διατέθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδος και την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη», προκειμένου να το αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό λόγω της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει στη διαχείριση ιδρυμάτων κοινής ωφελείας.
«Το συγκεκριμένο έργο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «αποτελεί την αποθέωση της αγάπης, της πίστης, της ελπίδας, της ανθρωπιάς και του πολιτισμού». «Είναι η επιβεβαίωση», υπογράμμισε, «ενός άλλου κόσμου για τον οποίο αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε».
«Σύμφωνα με τις νέες θεωρίες», υπογράμμισε, «ο άνθρωπος δεν είναι στο επίκεντρο του πολιτισμού. Στις ημέρες μας εκεί βρίσκονται τα συμφέροντα, το χρήμα, η ιδιοτέλεια, οι απολαύσεις, οι απολαβές και όχι οι θυσίες». «Είμαστε υποχρεωμένοι να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας, καθώς διαβλέπουμε ότι στις ημέρες μας γίνεται αντικατάσταση αρχών και αξιών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και σημείωσε: «Βλέπω ότι και στα σχολεία δεν γίνεται αυτό που πρέπει. Στα νέα βιβλία της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, τα οποία ήδη κρίνονται, η λέξη ΄΄Επανάσταση΄΄ αναφέρεται ως ΄΄αναστάτωση΄΄, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στον Κολοκοτρώνη ή στην ύψωση του Λάβαρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό». «Είναι δυνατόν να λείπουν οι αναφορές στον Χριστιανισμό, τη βάση του πολιτισμού της Ευρώπης και του δικού μας ελληνοχριστιανικού πολιτισμού; Θα τα αφήσουμε αυτά σιωπηλά να καθιερωθούν για να φτάσουμε σε μία απάνθρωπη κοινωνία;» αναρωτήθηκε. «Εάν δεν υπάρχει χριστιανική αγάπη, πίστη, ελπίδα και ανθρωπιά θα φτάσουμε σε έναν κόσμο χωρίς ιδανικά και δίχως πηγές έμπνευσης» επισήμανε.
«Το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, «δείχνει τους ευρύτατους ορίζοντες που είχαν οι δωρητές και οι διάδοχοί τους, ένα έργο στο οποίο οι άνθρωποι θα βρίσκουν στοργή και θαλπωρή που τόσο πολύ έχουν ανάγκη». «Πολλές φορές», υπογράμμισε, «τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή της να δημιουργεί ιδρύματα και να εξασφαλίζει ένα κράτος πρόνοιας». «Όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε, «είναι θαυματουργός. Ο Έλληνας έχει μέσα του τον οίστρο της δημιουργίας, το δυναμισμό που αναζητεί διέξοδο και βρίσκει την ενσάρκωση των ιδανικών του στην προσφορά και θυσία υπέρ του άλλου». Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Ν. Δημητρόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. «Ο Καλός Σαμαρείτης» για τη γόνιμη συνεργασία τους με την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο για την αρμονική, όπως σημείωσε, συνεργασία του με την Εκκλησία της Ελλάδος και την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη». Και κατέληξε: «Αγκαλιάζουμε όλο τον κόσμο με αγάπη γιατί προσφέροντας μπορείς να βρεις πράγματα που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας φέρνει κοντά στην μεγάλη υποχρέωση που έχουμε να φροντίζουμε για τα άτομα τρίτης ηλικίας. «Η κοινωνία και ο πολιτισμός», πρόσθεσε, «κρίνεται από τη στάση μας σε αυτά τα άτομα». «Συντελείτε σπουδαίο έργο», είπε ο κ. Αβραμόπουλος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, «και αυτό σηματοδοτεί και η σημερινή παρουσία μου. Η Πολιτεία θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε σας προσπάθεια». «Τέτοιες πρωτοβουλίες», κατέληξε, «μας θυμίζουν ότι αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας στη ζωή. Σήμερα μοιραζόμαστε τη χαρά με τους κατοίκους και θυμίζουμε ότι η ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την κοινωνική ευαισθησία».
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Δ. Φουρλεμάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι ο αγώνας της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» για τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας, οδήγησε τους ανθρώπους της στα ιστορικά Τρόπαια. «Η εμπειρία μας», τόνισε, «μας έχει διδάξει ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων δεν αρκεί να περιορίζεσαι στα μεγάλα αστικά κέντρα ή σε συγκεκριμένες γειτονιές μεγαλουπόλεων». «Η απόφαση του Ιδρύματος ΄΄Ο Καλός Σαμαρείτης΄΄ να παραχωρήσει στην Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» την ευθύνη λειτουργίας του ιδρύματος», είπε, «αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του έργου, της προσφοράς, αλλά και της εμπειρίας μας στον τομέα της ανάπτυξης υποδομών κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου». «Δεν είναι τυχαίο», σημείωσε, «ότι κρατικοί φορείς, όπως Δήμοι και Περιφέρειες, όσο και ιδιώτες αναγνωρίζουν στην «Αλληλεγγύη» τον Οργανισμό, ο οποίος παρέχει κάθε εγγύηση για ορθή ανάπτυξη ανθρωπιστικής δράσης και ως αποτέλεσμα αυτού αυξάνεται κάθε ημέρα ο αριθμός των φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία μας εμπιστεύονται για την κοινωνική τους προσφορά».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ