ΜΑΪΟΣ 2012Η Ρωσική Εκκλησία αρωγός στο έργο του Αρχιεπισκόπου

Με τον Mακαριώτατο Πατριάρχη Ρωσίας κ. Κύριλλο συναντήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στο Πατριαρχικό Μέγαρο στην Ι. Μονή Δανίλοβσκυ.

Ο Πατριάρχης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της συνοδείας του, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορία του μοναστηριού από την ίδρυσή του. Στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά του για τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας και στον κοινωνικό τομέα.

"Δεχόμαστε στην καρδιά μας τη συμφορά που βιώνει την εποχή αυτή η Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η Εκκλησία πρέπει να ακολουθεί την αρχή του Απ. Παύλου, αν αρρωσταίνει ένα μέρος και το υπόλοιπο σώμα πρέπει να συμπάσχει" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κύριλλος. "Ζήσαμε, άλλωστε και εμείς αυτήν την δοκιμασία τη δεκαετία του '90" είπε.

"Σήμερα", πρόσθεσε ο Πατριάρχης, "η Ρωσία αναπτύσσεται και ευτυχώς με τις προσπάθειες της Ρωσικής Κυβέρνησης την κρίση που πλήτει τον υπόλοιπο κόσμο, την βιώνουμε ομαλά".

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μίλησε για τις ενέργειες της τοπικής Εκκλησίας όσον αφορά στη στήριξη όσων έχουν ανάγκη, άστεγους, ορφανούς και ηλικιωμένους. Έπειτα ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι πραγματοποιήθηκε Έρανος Αγάπης στη Ρωσία υπέρ των Ελλήνων που έχουν ανάγκη.

"Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Εκκλησίας σας σε αυτό το θέμα. Διοργανώνετε συσσίτια, στηρίζετε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και μάλιστα σε περιόδους όπου η Εκκλησία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα" τόνισε ο Πατριάρχης, προσφέροντας "για τη στήριξη των προσπαθειών της Εκκλησίας σας", όπως τόνισε, το ποσό των 14 εκατομμυρίων ρουβλιών.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την φιλοξενία που τους προσφέρουν. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εορταστική συναυλία που παρακολούθησε εχθές, που αφορούσε στην ιστορία της Ρωσίας, λέγοντας πως το σκηνικό της φωτιάς στη Μόσχα του προκάλεσε έναν προβληματισμό, για το πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να δημιουργεί όλα αυτά τα θαυμάσια έργα και ο ίδιος να τα καταστρέφει.

"Σε αυτόν τον προβληματισμό βρισκόμαστε όλοι μας", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε "περάσαμε και εμείς δύσκολα, όπως εσείς, αλλά δεν μας έπιασε ο πανικός, η πίστη μας βοήθησε να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα έχουμε πίστη ότι αυτές τις δύσκολες ώρες ο Θεός θα στερεώσει την ψυχή μας και θα ξεπεράσουμε την κρίση".

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό των δύο λαών, από τα χρόνια ακόμη της Τουρκοκρατίας, όταν οι επαναστάτες στα βουνά που αγωνίζονταν για την ελευθερία, ακούγονταν τα τραγούδια "κάντε υπομονή και έρχεται ο λαός της Μόσχας να μας στηρίξει" ή ακόμη στους απλούς μοναχούς ερχόταν το μήνυμα ότι "μη φοβάστε έχουμε το ξανθό γένος πλάι μας".

Μια τετοια πνευματική συγγένεια πάντα αφήνει καρπό και αυτή η αίσθηση υπάρχει και σήμερα, είπε ο Μακαριώτατος. Τέλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την αγάπη του και τόνισε ότι συμφωνεί και ο ίδιος με την αρχή του Απ. Παύλου που ανέφερε νωρίτερα, συμπληρώνοντας πως "αν αυτό ισχύει για όλο τον κόσμο, για εμάς τους Ορθόδοξους υπάρχει μεγαλύτερη ισχύς". Δήλωσε δε πολύ συγκινημένος για τον έρανο αγάπης που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι αδελφοί για τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τιμήθηκαν από τον Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ρωσικής Εκκλησίας, το παράσημο του Αγίου Βλαδίμηρου, οι Αρχιερείς με το χρυσό παράσημο του Αγίου Σέργιου β' τάξεως και με ασημένιο του Αγίου Ραντονέζ β' τάξεως ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και ο Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ανταπόκριση: Μάκης Αδαμόπουλος

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / ΙΑΑ
(Επιλέξτε φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη)


       


<< Προηγούμενη σελίδα
<< Κεντρική σελίδα