ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    
Αναζήτηση στο Αρχείο Ειδήσεων

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018


Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μιλάει στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης για το ταξίδι στο Βατικανό
9/12/2006ΕΘΚΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Σάββατο 8 - Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006.
Του ανταποκριτή μας Θεόδωρου Καλμούκου


ΒΟΣΤΩΝΗ. Μείζονος ιστορικής και εκκλησιαστικής σημασίας επίσκεψη θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στον Πάπα Ρώμης Βενέδικτο τον 16ο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση της Εκκλησίας της πρεσβυτέρας Ρώμης. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, γεγονός το οποίο τονίζει και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στην αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα».

Μίλησε ακόμα για τη βαθύτερη σημασία της επίσκεψης και διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία συνάρτηοη με την επίσκεψη του Πάπα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Αναφέρθηκε στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σήμερα, υπό το πρίσμα μάλιστα του υπό ψήφιση νόμου για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Ελληνισμού της Αμερικής, τον οποίον και κάλεσε να διατηρήσει την ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία και την ελληνική γλώσσα.

Απαντώντας στην ερώτηση, «Μακαριώτατε, ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επικείμενη επίσκεψή σας στον Πάπα Βενέδικτα 16ο» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος είπε πως «πρόκειται, ασφαλώς, για μία σημαντική συνάντηση, την πρώτη που πραγματοποιείται στην Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μεταξύ των επικεφαλής των δύο Εκκλησσιών, κάτι που προσδίδει στο γεγονός ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία» και πρόσθεσε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική παρουσία στα διαχριστιανικά πράγματα και μεταφέρει, από κοινού με τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, το φιλοκαλικό μήνυμα της ορθόδοξης παράδοσης καί ιστορίας. Μεταφέρει την αύρα της χαμένης πνευματικότητας στο δυτικό άνθρωπο που αναζητεί το γνήσιο και αυθεντικό στην θρησκευτική του έκφραση».

Είπε, επίσης, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ενώνει, όμως, παράλληλα και τη φωνή της στην προσπάθεια των χριστιανικών Εκκλησιών να διασφαλιστούν οι αρχές και οι αξίες στην Ενωμένη Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον Κόσμο. Θεωρώ ότι ἡ προσπάθεια αυτή συνιστά ιερό χρέος για τις σύγχρονες χριστιανικές Εκκλησίες, οι οποίες καλούνται να επισημάνουν τα στοιχεία εκείνα που τις ενώνουν για να μπορούν να φαίνονται και να είναι χρήσιμες στον άνθρωπο της εποχής μας».

Στην ερώτηση «τι θα κομίσετε στον Επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης και τι προσδοκάτε να αποκομίσετε από αυτόν, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διευκρίνισε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος στις διαχριστιανικές της σχέσεις δεν ακολουθεί αυτονομημένο δρόμο, αλλά συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια των ορθοδόξων Εκκλησιών για προσέγγιοη και διάλογο, καταρχήν με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, προς την κατεύθυνση της ιεράς προοπτικής της των πάντων ενώσεως» και τόνισε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον Διάλογο, με συναίσθηση της ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοσή μας, με σεβασμό στο ποίμνιο μας, έχοντας ως βάση για την πολυπόθητη ενότητα, την ενωμένη, προ του σχίσματος, Εκκλησία».

Συνάμα διαβεβαίωσε ότι «διατηρούμε αναλλοίωτη την αυτοσυνειδησία της ορθόδοξης αλήθειας, την οποία κατέχουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε χρέος να συνεργαστούμε με όλους, χριστιανούς και μη, για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού αποχρωματισμού της Ευρώπης, την επικράτηση της Ειρήνης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξάλειψη των κοινωνικών αδικιών, τη διασφάλιση ηθικών αρχών και δικλείδων σε ζητήματα βιοηθικής και άλλων. Σε όλα αυτά τα ζητήματα οι Εκκλησίες και οι θρησκείες οφείλουν να έχουν λόγο και να εργάζονται από κοινού και ενωμένες, σε επίπεδο αρχών, γιατί όταν οι φωνές γίνονται πολλές, τότε και τα αποτελέσματα είναι πιο εφικτά και πραγματοποιήσιμα».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια συνάρτηση με την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπογράμμισε: «Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο είχε, έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο στο διορθόδοξο χώρο και στις διαχριστιανικές σχέσεις και επαφές. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πάπα Βενεδίκτου, γιατί θεωρούμε ότι κινήθηκε προς την κατεύθυνση των σχέσεων που περιέγραψα πιο πάνω». Αξιολόγησε ακόμα την επίσκεψη του Πάπα ως ευεργετική για το Πατριαρχείο, λέγοντας πως «θεωρώ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ωφεληθεί τα μάλα από τη συνάντηση αυτή, κυρίως σε εσωτερικό επίπεδο, εντός της Τουρκίας δηλαδή, όπου διαρκώς ζει σε ένα καθεστώς αμφισβητήσεων και προκλήσεων».

Αναφορικά με το ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διαχριστιανικό και διεκκλησιαστικό διάλογο, είπε πως «η Εκκλησία της Ελλάδος, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο της συνάντησης και επικοινωνίας, μεταξύ των Εκκλησιών», ενώ υπογράμμισε συνάμα πως «έχει όμως και τη δική της δυναμική που προσφέρει υπευθύνως στο έργο αυτό και θα εξακολουθεί να το κάνει, έχοντας επίγνωση της σημαντικής θέσεώς της στο διορθόδοξο και διαχριστιανικό κόσμο».

Απαντώντας στην ερώτηση «θα σχολιάζατε κάποιες αντιδράσεις-επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από μερικούς κληρικούς, ακόμα και ιεράρχες για την επίσκεψή σας αυτή στο Βατικανό», ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε: «Και οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον γίνονται με τρόπο εποικοδομητικό και όχι ισοπεδωτικό. Χαίρομαι για το γεγονός ότι προΐσταμαι μίας Εκκλησίας, στην οποία ο καθείς έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να φοβάται για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε τυχόν να έχουν αυτές. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό συνιστά κατάκτηση για την Εκκλησία της Ελλάδος». Πρόσθεσε ακόμη ότι «από την άλλη, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ζούμε σε μια εποχή και σε έναν Κόσμο όπου τα τείχη γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο. Οι λαοί απαιτούν ενότητα σε όλα τα επίπεδα. Οι εποχές των διαχωρισμών και των διαχωριστικών γραμμών έχουν προ πολλού παρέλθει και όπου αυτό δεν συμβαίνει, οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για να συμβεί. Οι θρησκείες και οι Εκκλησίες πρέπει να δίδουν το καλό παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή και ν' αναζητούν εκείνα που τους ενώνουν, για να καταφέρουν έτσι να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Πιστεύω ότι πλέον οι απόψεις αυτές αρχίζουν να παγιώνονται και ο λαός καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να στεκόμαστε στο σύγχρονο κόσμο περιχαρακωμένοι στην αυτάρκεια ενός ρομαντικού παρελθόντος, ενεργώντας σήμερα με τα δεδομένα του χθες. Ολα αυτά βέβαια, επαναλαμβάνω ότι δεν αφορούν τα θεολογικά και δογματικά ζητήματα, τα οποία συζητούνται σε άλλο επίπεδο, με εντεταλμένους επί τούτου εκπροσώπους μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι οποίες, κατά τα διαφαινόμενα, κλονίζονται εκ νέου, με αφορμή μία πρόσφατη επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αναφορικά με το προετοιμαζόμενο από την ελληνική Πολιτεία νομοσχέδιο για το θέμα της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, επισύροντας την αιτίαση ότι δεν ενημερώθηκε επ' αυτού εκ των προτέρων το Φανάρι, καθότι αφορά: και σε Μητροπόλεις που ανήκουν σ' αυτό, όπως είναι εκείνες των λεγόμενων Νέων Χωρών.

Συγκεκριμένα και απαντώντας στην ερώτηση, «ποίες είναι οι σχέσεις σήμερα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό το πρίσμα του εκκολαπτόμενου νόμου για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη», ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είπε, πως «έχουμε πει επανειλημμένως, τον τελευταίο καιρό, ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας βρίσκονται σε καλό δρόμο, ύστερα από μια περίοδο θλίψης και αναταραχής. Βεβαίως, πολλά είναι τα θέματα που κατά καιρούς ανακύπτουν και θα ανακύπτουν, τα οποία, με πνεύμα αγάπης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με άνεση χρόνου και χωρίς την άσκηση εκατέρωθεν πιέσεων, που μόνο κακό κάνουν, θα συζητήσουμε. Έχουμε αποδείξει αμφότεροι ότι καλή διάθεση υπάρχει και πάνω σ’ αυτή θα επενδύσουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι γνωστό ότι τρέφει ξεχωριστή αγάπη, τιμή, θαυμασμό και ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό της Αμερικής, πράγμα το οποίο φανέρωσε για μία ακόμα φορά. Απαντώντας στην ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα», «Μακαριότατε, ποίες οι σκέψεις σας για την Ομογένεια της Αμερικής, πώς μας βλέπετε από εκεί», είπε: «Σας βλέπουμε όπως η μάνα αντικρίζει τα ξενιτεμένα παιδιά της. Με πολλή αγάπη, αλλά και καμάρι για τα όσα έχετε καταφέρει στην αλλοδαπή, για το γεγονός ότι με την παρουσία και δράση σας στο εξωτερικό τιμάτε την Μητέρα Ελλάδα. Σας καλώ, όμως, πατρικά να αγωνιστείτε για να διατηρήσετε, μεταξύ σας, αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και της ελληνορθόδοξης αυτοσυνειδησίας μας. Μείνατε σταθεροί στην πίστη, μάθετε στα παιδιά σας την ιστορία μας, διατηρήστε γνήσια και αυθεντική τη γλώσσα μας. Αν τα καταφέρετε αυτά, θα έχετε εξασφαλίσει την συνέχειά σας. Σας χαιρετώ και εύχομαι να έχετε την ευλογία του Κυρίου».

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση