ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 30, 5 Σεπτεμβρίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Το νέο εκκλησιαστικό έτος

Με την ειδική Ιερή Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και τις ανάλογες ευχές για ευόδωση των εργασιών, ξεκίνησε η 147η συνοδική περίοδος και ταυτόχρονα το νέο εκκλησιαστικό έτος.
Δείτε τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Εκοιμήθη ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Ευδόκιμος

Τη 1 Σεπτεμβρίου εψάλει στο Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Ελευθερίου Ελευθερουπόλεως προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Ποιμενάρχη. Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητρόπολης ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Διονύσιος.
Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό του εκλιπόντος

Απάντηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επιστολή του Οικ. Πατριαρχείου

Η Ι. Σύνοδος έχουσα επίγνωση των ευθυνών της και με την ευχή οι σχέσεις της με το Πατριαρχείο να είναι σχέσεις αμοιβαίας αγάπης και ειλικρινούς συνεννοήσεως, ανακοίνωσε την απόφαση της να αποστείλει στο Οικ. Πατριαρχείο τον κατάλογο με τους υποψηφίους για τη Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης προς ενημέρωση.
Δείτε το ανακοινωθέν

Αντίδραση της Ι. Συνόδου στα σχέδια για ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στη Παιανία

Η Εκκλησία της Ελλάδος λαμβάνοντας υπ' όψιν τις διαμαρτυρίες και την αναστάτωση των κατοίκων της Παιανίας απέστειλε προς τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου επιστολή, με την οποία ζητά την επανεξέταση του όλου θέματος.
Διαβάστε το κείμενο της επιστολής

Ιερός Ναός στο «Ελ. Βενιζέλος»

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η Ι. Σύνοδος για τη πρόθεση της Κυβέρνησης στο να βοηθήσει στην ανέγερση Ι. Ναού κοντά στις εγκαταστάσεις του «Ελ. Βενιζέλος».
Διαβάστε το κείμενο της επιστολής προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Ειρηνική επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Ι. Συνόδου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Αλεξάντερ Κβασνιέσβκυ. Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέφθηκε αρκετούς προσκυνηματικούς χώρους καθώς και το στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαγδιάνεκ».
Διαβάστε λεπτομέρειες και δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη

Μητροπολίτης του Σουρόζ Αντώνιος † 4/8/2003

Εκοιμήθη στις αρχές Αυγούστου ένας από τους Γεροντάδες της Ορθοδοξίας της Διασποράς ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σουρόζ κ. Αντώνιος (Anthony Bloom).
O Μακαριστός υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους θεολόγους της Διασποράς και σε ένα βαθμό υπεύθυνος για τη γνωριμία του δυτικού κόσμου με την ορθόδοξη πνευματικότητα.
Διαβάστε ένα μικρό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του


ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Τιμώντας τη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη του Σουρόζ Αντώνιου παρουσιάζουμε δύο από τα βιβλία του, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά με μεγάλη επιτυχία.

«Πορεία και συνάντηση», Ακρίτας, 1998

Σε αυτή την έκδοση παρουσιάζεται η προσπάθεια και η αγωνία του ανθρώπου για σωτηρία. Μέσα από αναλύσεις παραβολών της Αγ. Γραφής όπως του Τελώνη και Φαρισαίου, του Ασώτου, παραβολές για τη Κρίση κ.α. ο συγγραφέας αποτυπώνει τη διαδρομή του ανθρώπου προς τη τελική συνάντηση με το Θείο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «...Ας μη ξεχνάμε, ούτε για μια στιγμή, ότι το τέλος της πορείας μας είναι η συνάντηση μας με τον Αναστημένο Χριστό».

«Ζωντανή Προσευχή», «Ετοιμασία» Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα, 1996

Στο βιβλίο του «Ζωντανή Προσευχή» (Living Prayer) ο Μακαριστός Μητροπολίτης του Σουρόζ Αντώνιος προσεγγίζει το θέμα της προσευχής με τρόπο, θα λέγαμε, πρωτότυπο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Παρουσιάζεται η προσευχή και η λατρεία ως μια διαπροσωπική σχέση με το Θεό.
Διαβάζουμε «...Σαν πρόλογο λοιπόν σ' αυτό το βιβλίο που είναι αφιερωμένο στην προσευχή, θα ήθελα να σας μεταδώσω την προσωπική μου βεβαιότητα ότι ο Θεός υπάρχει και είναι Πρόσωπο. Και μ' αυτό το Πρόσωπο μπορεί ο καθένας να αναπτύξει μια προσωπική σχέση»





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ