ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 24, 30 Μαΐου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



«Ασύγγνωστο, αν όχι σκόπιμο κενό χαρακτηρίζει τη διατύπωση του προοιμίου του ευρωπαϊκού Συντάγματος»

Με δήλωσή του ο Επίσκοπος Αχαΐας κ. Αθανάσιος επικρίνει με σφοδρότητα την ατολμία του Προέδρου Ντ Εσταίν να αναφέρει τον χριστιανισμό.
Διαβάστε τη δήλωση

Χωρίς αναφορά στο Θεό και στις χριστιανικές ρίζες το νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο πρόεδρος κ. Ντ΄ Εστέν, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η αναφορά στον χριστιανισμό θα ενοχλούσε όχι τους αθέους αλλά «άλλες θρησκείες» - και ο νοών νοείτο, μια και οι κομφουκιανοί αγνοούν το όλο θέμα , οι δε μουσουλμάνοι αδιαφορούν. Τόνισε πάντως ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ
Διαβάστε περισσότερα

«Η Άλωση της Κπολης είναι οικουμενικής σημασίας γεγονός»

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του για τη συμπλήρωση 550 ετών από την Άλωση της Πόλης τόνισε τον υπερεθνικό χαρακτήρα του γεγονότος και τη μεγάλη σημασία του για τους λαούς της βαλκανικής χερσονήσου και γενικότερα της Ευρώπης.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα τελέσθηκε στον Καθεδρικό Αθηνών πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Απουσίαζε παντελώς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενώ μετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, ο Ιερομόναχος Ισαάκ Μπαρακάτ εκ μέρους του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόκτιστος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ριαζάν κ. Παύλος εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος εκ μέρους του Πατριαρχείου Σερβίας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρασιναράνου κ. Βησσαρίων εκ μέρους του Πατριαρχείου Ρουμανίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης πρώην Ν. Υόρκης κ. Γελάσιος εκ μέρους του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τσιατούρα κ. Αβραάμ εκ μέρους του Πατριαρχείου Γεωργίας, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Πάφου κ. Χρυσόστομος εκ της Εκκλησίας Κύπρου και ο Ιερομόναχος Νικόλαος Hyka εκ της της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου

Εάλω η Πόλις

Δείτε ένα αξιόλογο αφιέρωμα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στην ιστοσελίδα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να βρει ιστορικές πληροφορίες για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής, χάρτες, μία ενδεικτική βιβλιογραφία επί του θέματος καθώς και στίχους θρήνων της εποχής.
Επίσης στην ιστοσελίδα της Ι. Μητρόπολης Πατρών μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Ι. Μητρόπολης για την επέτειο, το οποίο περιέχει στίχους δημοτικών τραγουδιών της Θράκης και της Μικράς Ασίας με περιεχόμενο την ιστορία και τους θρύλους της Άλωσης.
Δείτε το αφιέρωμα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων
Δείτε την ιστοσελίδα της Ι. Μητρόπολης Πατρών

Αντιδράσεις νεοειδωλολατρών στη Θεσσαλονίκη

Με βίαιο τρόπο προσπάθησαν να ματαιώσουν το συνέδριο για τον νεοειδωλολατρισμό (Θεσσαλονίκη 25 έως 27 Μαΐου 2003) ομάδες νεοπαγανιστικών κινημάτων. Είχαν ζητήσει από τον Πρύτανη τη ματαίωση των εργασιών του συνεδρίου.
Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο νέος στρέφεται προς την αίρεση

Αυτό θα είναι το κύριο ερώτημα που θα απασχολήσει τις εργασίες της "ΙΕ' Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ι. Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας", η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Διαβάστε περισσότερα
Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Π. Δημητρίου Στρατή, Βαρθολομαίος ο Κουτλουμουσιανός (1772-1851), βιογραφία - εργογραφία, Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, 2003 Το ενδιαφέρον για τη νεότερη ιστορία και για την πνευματική κίνηση του Γένους κατά την Τουρκοκρατία οδήγησε τον συγγραφέα στην προσέγγιση του λόγιου κληρικού Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ίμβριου, ο οποίος υπήρξε πολύπειρος διδάσκαλος, παραγωγικός συγγραφέας και δόκιμος διορθωτής λειτουργικών βιβλίων.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί διδακτορική διατριβή που υποβλήθηκε στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. και μας περιγράφει το βίο και τα έργα του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού, το όνομα του οποίου απαντάται στις προμετωπίδες των εκκλησιαστικών λειτουργικών βιβλίων ακόμα και σήμερα, όπως του Πεντηκοσταρίου και των δώδεκα τόμων των Μηναίων, τα οποία έχουν γνωρίσει αλλεπάλληλες εκδόσεις.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ