ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 39, 3 Μαρτίου 2004




Η αλλαγή provider και οι εργασίες συντήρησης των ιστοσελίδων, μας υποχρέωσαν σε καθυστέρηση της αποστολής των «Εκκλησιαστικών Νέων».
Με νέα πλέον τεχνικά δεδομένα αλλά και με περισσότερο ζήλο συνεχίζουμε την τακτική αποστολή της εκκλησιαστικής ενημέρωσης μας.
Σέργιος Βοΐλας

Προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις Οικ. Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος

Νέες εξελίξεις στο ζήτημα των σχέσεων των δύο εκκλησιών δρομολογούνται μετά την απόφαση της Ι. Συνόδου να αποστείλει στο Φανάρι τον κατάλογο προς Αρχιερατεία εκλογίμων συνοδευόμενο από σχετική επιστολή, το κείμενο της οποίας εγκρίθηκε στη συνεδρία της 1ης Μαρτίου της Δ.Ι.Σ..
Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποδοκιμάζει την πρόθεση του Βατικανού να ιδρύσει Ουνιτικό Πατριαρχείο στην Ουκρανία

Με επιστολή της προς τον Πατριάρχη Ρωσίας κ. Αλέξιο η Ι. Σύνοδος εκφράζει την αγωνία της για τα σχέδια της Αγ. Έδρας για ίδρυση ουνιτικού πατριαρχείου στην Ουκρανία. Η πρόθεση αυτή του Βατικανού εκφράστηκε μέσω σχετικής μελέτης του Καρδινάλιου Walter Kasper. Τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής ανασκευάζει η Ι. Σύνοδος στην επιστολή της, δηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση προς την Εκκλησίας της Ρωσίας.
Δείτε την επιστολή

Είναι οι Ι. Ναοί ασφαλείς στους σεισμούς;

Στο σημαντικό αυτό ερώτημα θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις η σχετική ημερίδα, την οποία διοργανώνει η Ειδ. Συνοδική Επιτροπή Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας στις 10 Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο.
Δείτε το πρόγραμμα

Έκθεση για τον Μακεδονικό και Κυπριακό αγώνα στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας στο Πειραιά

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και στον Αγώνα του κυπριακού λαού είναι η έκθεση που διοργανώνεται στο πνευματικό κέντρο Ευαγγελιστρίας στο Πειραιά. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από 21 έως 28 Μαρτίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Χορών «Δωδώνη».
Οι εκθέσεις θα λειτουργήσουν στους χώρους του πνευματικού κέντρου παραπλεύρως του Ι. Ναού) από τις 9 το πρωί έως στις 11 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Ο «διάλογος» στο ecclesia.gr

Απόψεις, γνώμες, θέσεις και αντιθέσεις σε θέματα που αφορούν κυρίως την Ευρώπη θα φιλοξενούνται στο e-περιοδικό επίκαιρων συζητήσεων του ecclesia.gr «διάλογος».
Μέσα από το «διάλογο» στοχεύουμε στην καλύτερη ενημέρωση όλων για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας.
Για αρχή «διαλέγεται» η ευρωβουλευτής κ. Μαριέττα Γιαννάκου σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της Τουρκίας.
Δείτε τη συνέντευξή της


ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Τόλμη

Στο νέο τεύχος (υπ. αριθμ. 38) του περιοδικού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΤΟΛΜΗ» εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων καταθέτουν τις προτάσεις τους για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.



Σύναξη

Αφιερωμένο στη σχέση Εκκλησίας – Πολιτισμού είναι το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σύναξη». Το θέμα προσεγγίζουν με άρθρα τους οι: Μητροπολίτης Βύβλου και Βοτρίων G. Khodr, π. Michael Oleska, π. Αντώνιος Πινακούλας, π. Ευάγγελος Γκανάς, Νίκος Ματσούκας, Χρήστος Γιανναράς, Σοφία Σταύρου-Κλεμάν, Άγγελος Καλογερόπουλος, Δημήτριος Μόσχος, Παναγιώτης Υφαντής, M. R. Bede Gerrard, Θεόδωρος Παντούλας.


ΒΙΒΛΙΑ

Νέο βιβλίο από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο για την Ευρώπη

http://www.ecclesia.gr/greek/news/psyche/index.html
Με θέματα τις χριστιανικές ρίζες της Ευρωπαϊκής ενότητας, και τη συμβολή του Βυζαντίου. Αλλά ο συγγραφέας δεν στέκεται μόνο στο παρελθόν. Θέτει το θέμα ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης αν υποθέσουμε ότι πάψει ο χριστιανισμός να είναι το θεμέλιό της. Οι απαντήσεις του ενδιαφέρουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

«Η σιωπή των δακρύων» π. Ιωάννης Χρυσαυγής, μτφρ. Ιωσήφ Ροηλίδης, Ακρίτας 2003

Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη προσπαθεί στο καινούργιο βιβλίο του να περιγράψει το δρόμο της άσκησης της Ερήμου, όπως τον χάραξαν οι Πατέρες και οι Μητέρες της Ερήμου.
Μέσα από ιστορικές εισαγωγές και μέσα από τη διδασκαλεία των Γεροντάδων της Ερήμου, όπως ο αββάς Ησαΐας της Σκήτεως, ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, και ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ο συγγραφέας παρουσιάζει την αναχώρηση από τον κόσμο ως δείκτη πνευματικής πορείας ιδιαίτερα στις μέρες μας.
Το αγγλικό κείμενο – με τις απαραίτητες προσαρμογές και προσθήκες – προέρχεται από ομιλίες του συγγραφέα σε δύο συνεχόμενες χρονιές στο ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι του Bose στη Β. Ιταλία στη καθιερωμένη διεθνή συνάντηση που οργανώνει το μοναστήρι.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ