ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 32, 29 Σεπτεμβρίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου συνέρχεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι εργασίες της θα διαρκέσουν μέχρι τη Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και στην ατζέντα της δεν περιέχεται η εκλογή νέων Μητροπολιτών.

Πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη για συνάντηση

Ο Αρχιεπίσκοπος με επιστολή του στις 19 Σεπτεμβρίου απεύθυνε πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για συνάντηση σε τόπο και χρόνο που θα συμφωνηθούν από κοινού.

Ο Αρχιεπίσκοπος στις Βρυξέλλες

Την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος από τις 4 έως 8 Οκτωβρίου με την ευκαιρία των εγκαινίων του εκεί Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος θα μιλήσει σε Ευρωβουλευτές στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Προς αναθεώρηση του Καταστατικού της Χάρτη η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία

Διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα το σύγχρονο εκκλησιαστικό δίκαιο οργανώνει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Βελιγράδι από 13 έως 15 Οκτωβρίου με σκοπό την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζοντας τις ραγδαίες θεσμικές αλλαγές που επέφερε η σύγχρονη εποχή στη ζωή της τοπικής εκκλησίας, ήδη έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη λειτουργίας της.
Διαβάστε τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο

Εκοιμήθη ο πρώην Κεφαλληνίας Προκόπιος

Εκοιμήθη στις 17 Σεπτεμβρίου ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Κεφαλληνίας κ. Προκόπιος. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλει στις 18 Σεπτεμβρίου στον Ι. Ναό Αγ. Παύλου της οδού Ψαρρών.
Δείτε σύντομο βιογραφικό

Ο Αρχιεπίσκοπος σε Σκιάθο και Θεσσαλονίκη

Τη Σκιάθο επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου και παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για τους πεσόντες του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ».
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τη συμπρωτεύουσα, όπου στις 26 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στην εκδήλωση για τη Μικρασιατική καταστροφή, την οποία διοργάνωσε η Ι. Μ. Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του ΚΘΒΕ.
Διαβάστε για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στη Σκιάθο


ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

«Ο νεοχαλκηδονισμός: δογματικό σημείο διαίρεσης;», Ιωάννης Κουρεμπελές, Πουρναρά, 2003.

Στη παρούσα μελέτη ο Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Κουρεμπελές επιχειρεί με συστηματικό τρόπο να δώσει σαφής απάντηση στο ερώτημα αν ο νεοχαλκηδονισμός υπήρξε και μπορεί να υπάρξει σημείο οικουμενικής συνάντησης. Ο συγγραφέας στηριζόμενος σε ιστορικά και δογματικά κριτήρια επιχειρεί να εκθέσει την όλη προβληματική για την ανάπτυξη του όρου «νεοχαλκηδονισμός», όπως αυτή αναπτύχθηκε κυρίως από ρωμαιοκαθολικούς ερευνητές του 20 αιώνα. Επίσης στη παρούσα έκδοση επιχειρείται όχι μόνο η περιγραφή για το πώς εννοείται ο συγκεκριμένος όρος από ορθόδοξη άποψη, αλλά και η θεολογική προοπτική για μια υγιή συνάντηση της ορθόδοξης Ανατολής όχι μόνο με τους αντιχαλκηδόνιους της Ανατολής, αλλά και με τους νεοχαλκηδόνιους της Δύσης.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ