ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 16, 24 Μαρτίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Ειρήνευσον ημών τη ζωή

Διαβάστε στις σελίδες μας λεπτομέρειες για τις προσπάθειες και προσευχές της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ και να μην θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων. Επίσης διαβάστε το κείμενο της δεήσεως υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, η οποία τελέστηκε στην Ι. Μ. Πετράκη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Δείτε το σχετικό αφιέρωμα

Ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας

Με τη δέουσα λαμπρότητα και τη συμμετοχή της Πολιτείας εορτάσθηκε και φέτος η ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών εικόνων. Ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΔΙΣ αναφέρθηκε στον εορτασμό, ο οποίος αποτελεί παράδοση που εγκαινιάστηκε μετά το τέλος της εικονομαχικής έριδας.
Περισσότερα

Πανηγυρική ομιλία για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

Κατά τη διάρκεια της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας την ημέρα της εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στην οποία συμμετείχαν κληρικοί και από άλλες ορθόδοξες χώρες, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.
Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Ο Αρχιεπίσκοπος και μέλη της Ιεράς Συνόδου στη Ρωσική Πρεσβεία

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το προσωπικό της Πρεσβείας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην Ρωσική Πρεσβεία. Η επίσκεψη και το επίσημο γεύμα που ακολούθησε δόθηκε με αφορμή την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Περισσότερα

Ο κ. Ντ’ Εστέν προς τον Αρχιεπίσκοπο

Επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο απέστειλε ο Πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.
Ο κ. Ντ’ Εστέν εκφράζει τη χαρά του για την συνάντηση που είχε με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας στις 20 Φεβρουαρίου ε.ε., κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι έμειναν στη μνήμη του η ηθική αυθεντία και η ποιότητα και ο πλούτος του στοχασμού του Μακαριωτάτου.
Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, που επεξεργάζεται το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγχαίρει την Εκκλησία της Ελλάδος για το ενδιαφέρον, την προσοχή και την ευαισθησία που επιδεικνύει για τις εργασίες του
Σώματος και ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο για τις επισημάνσεις ουσίας, αλλά και για τις θερμές ευχές για την επιτυχία του έργου του.
Περισσότερα

Επιστολή Αρχιεπισκόπου προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές

Η Εκκλησία της Ελλάδος με επιστολή της προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος ζητά τη συμβολή τους ώστε να μην παραληφθεί από το νέο Σύνταγμα της Ε.Ε. η αναφορά για θεμέλια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, τα οποία είναι, η χριστιανική θρησκεία, η ελληνική παιδεία και η ρωμαϊκή δικαιική παράδοση.
Στην επιστολή τονίζεται ακόμα ότι η ενοποίηση της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσει χωρίς πολιτισμική και ιστορική παραχάραξη των συνόρων της.

Φραγμός στην παραπληροφόρηση για το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου

Συνέντευξη τύπου έδωσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος του Αγ. Όρους με σκοπό την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης παραπληροφόρησης σχετικά με τις εξελίξεις στην περιπέτεια της Μ. Εσφιγμένου. Κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεως εκφράστηκαν οι προοπτικές και οι πιθανότητες λύσης του προβλήματος.
Περισσότερα

Ο Αρχιεπίσκοπος στη Ρουμανία και Πολωνία

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας και την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Πολωνίας θα επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος από 4 έως 12 Ιουνίου και από 17 έως 21 Αυγούστου αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της ειρηνικής επισκέψεως στην Εκκλησία της Ρουμανίας τον Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Νικηφόρος και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ενώ στο ταξίδι στη Πολωνία θα τον συνοδεύσουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Διονύσιος και Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.

Φιλοξενία 50 φοιτητών από το Λίβανο

Η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης 50 φοιτητές της Μπελεμεντίου Θεολογικής Σχολής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» του Πατριαρχείου Αντιοχείας στον Βόρειο Λίβανο με σκοπό τη βελτίωση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Σημειώνουμε ότι η ελληνική είναι η επίσημη γλώσσα της Μπελεμεντίου Σχολής.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κώδιξ ειδικών θεμάτων εκκλησιαστικής τάξεως και εκκλησιαστικής εθιμοτυπίας κατά τα εν τη Εκκλησία της Ελλάδος κυρίως ισχύοντα, ήτοι ειδικόν τελετουργικόν της Εκκλησίας της Ελλάδος, ή περί ιεράς αισθητικής δοκίμιον, Αποστολική Διακονία, 2001.

Η έκδοση του νέου Κώδικα ειδικών θεμάτων εκκλησιαστικής τάξεως και εκκλησιαστικής εθιμοτυπίας έχει σκοπό τη σαφέστερη και αναλυτικότερη ρύθμιση των σοβαροτέρων και ειδικότερων ζητημάτων τάξεως και εθιμοτυπίας. Επιθυμία των εκδοτών είναι η υποβοήθηση και ενημέρωση όλων των εκκλησιαστικών οργάνων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι ποικίλες δυσκολίες και δυσχέρειες, οι οποίες προκύπτουν κάθε φορά όταν παρουσιάζονται αντίστοιχα πρακτικά θέματα.







ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ