ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 35, 23 Οκτωβρίου 2003



Η ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου. Το πρωί της εορτής τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τις ευχές του κοινού στο Αρχιεπισκοπικό μέγαρο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Διαβάστε αποσπάσματα από τις δηλώσεις

4 έως 6 Νοεμβρίου οι εργασίες της Ιεραρχίας

Τη Τρίτη 4 Νοεμβρίου 9:00 το πρωί ξεκινά τις εργασίες της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συγκαλείται εκτάκτως με μοναδικό θέμα το ζήτημα των «Νέων Χωρών».

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Ιάσιο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του π. Στανιλοάε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτη Μολδαβίας .κ. Δανιήλ παραβρέθηκε στον εορτασμό της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής καθώς και στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του π. Δημητρίου Στανιλοάε στο Ιάσιο από 11 έως 16 Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος εκφώνησε ομιλία στη Θεολογική Σχολή του Ιασίου αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου ρουμάνου θεολόγου.
Δείτε τη σχετική ομιλία

Ελπίδα και αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ

Η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» συγκεντρώνοντας το φωτογραφικό υλικό από τις τέσσερις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γίνει θεατής στο δράμα των ανθρώπων της περιοχής αλλά και στο τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της οργάνωσης. Οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Χρίστου Μπόνη θα εκτίθενται από τις 19 έως και τις 25 Οκτωβρίου στην Αίθουσα «Atrium» του πολυχώρου «Αθηναΐς» (Καστορίας 34-36, Βοτανικός).
Διαβάστε για τα εγκαίνια της έκθεσης
Δείτε μέρος του φωτογραφικού υλικού της έκθεσης

60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά η ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου ημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο νεοέλληνα ποιητή. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος θα χαιρετήσει την εκδήλωση, της οποίας κύριοι ομιλητές είναι: ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ο κ. Ευάγγελος Μόσχος και ο κ. Σαράντης Καργάκος.
Δείτε πληροφορίες για την εκδήλωση


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Η θέση της Μοναχής στην Ορθόδοξη Εκκλησία», Θεοτέκνης Μοναχής Αγιοστεφανιτίσσης, Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου, Άγια Μετέωρα 2003.

Η αύξηση του σημερινού γυναικείου μοναχισμού αλλά και η ύπαρξη και δράση των ιερών μοναζουσών στην δισχιλιετή πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελούν μια πραγματικότητα που έπρεπε να ερευνηθεί εκτενώς και με μεθοδικό τρόπο.
Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν τη πολυγραφότατη αδερφή Θεοτέκνη καταρχήν σε μια σχετική ανακοίνωση στο διορθόδοξο θεολογικό συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2000 με θέμα: «Ορθοδοξία 2000. Παρόν, παρελθόν, μέλλον», ανακοίνωση, η οποία αποτέλεσε τη συνεπτυγμένη μορφή της παρούσης έκδοσης.
Το βιβλίο περιλαμβάνει στοιχεία για τις ιστορικές αρχές του γυναικείου μοναχισμού και τις κυριότερες μορφές δράσης των μοναζουσών στη βυζαντινή και υστεροβυζαντινή περίοδο (ίδρυση μονών, σύνταξη τυπικών, υμνογραφία, αντιγραφή κωδίκων, χρυσοκεντητική, κοινωνική προσφορά).
Επίσης η έρευνα της αδερφής Θεοτέκνης συνεχίζεται μέχρι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και Βαυαροκρατίας με σημαντικά στοιχεία για το γυναικείο μοναχισμό του Θεσσαλικού χώρου βάσει γραπτών πηγών των αγίων Μετεώρων.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ