ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εβδομαδιαίο πληροφοριακό δελτίο. Έκδοση του Κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενική Εποπτεία: Παν. Δρακόπουλος. Αρχισυντάκτης: Σέργιος Βοΐλας επικοινωνία: contact@ecclesia.gr


 No Τεύχος 27, 21 Ιουνίου 2003 Don’t you manage Greek? Unsubscribe easy



Η αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος στη μη αναφορά του χριστιανισμού στο νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Με ανακοίνωση της η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη της για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να υπογραμμίσει την χριστιανική υποδομή της Ευρώπης.
Διαβάστε το ανακοινωθέν

Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας για τις σχέσεις Εκκλησίας- Πολιτείας στη δημοσιότητα

Κείμενο έκθεσης του Υπουργείου Παιδείας δημοσιεύει στο φύλλο της 20ης Ιουνίου η εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κείμενο συντάχθηκε το 2001 από γνωστό καθηγητή του Πανεπιστήμιου Αθηνών και ειδική ομάδα συνεργατών. Η συγκεκριμένη έκθεση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε λόγω των εντάσεων της εποχής για το θέμα των ταυτοτήτων.
Περισσότερα

Οι υποτροφίες της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σε 104 έφθασαν οι υποτροφίες, τις οποίες χορηγεί η Εκκλησία της Ελλάδος για μεταπτυχιακές σπουδές στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών ανέρχεται στα 476.256 ευρώ ετησίως.
Δείτε στην σελίδα της αρμόδιας επιτροπής πληροφορίες για τις υποτροφίες
Καθώς και πληροφορίες για τις υποτροφίες στα αγγλικά

Τα δημοσιεύματα για το Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής

Γραπτές εξηγήσεις ζήτησε η Ι. Σύνοδος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα σχετικά με τα δημοσιεύματα για τα περιουσιακά του στοιχεία και τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ανώνυμος εταιρεία από την Ι. Μ. Καλαβρύτων

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην συνεδρία της 18ης Ιουνίου ενέκρινε την σύσταση ανωνύμου εταιρείας για την απορρόφηση κονδυλίων από το Γ/ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στη θέση «Ελαιώνας» του Δήμου Διακοπτού Νομού Αχαΐας. Μέτοχοι της εταιρείας θα είναι η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.

Οι ενθρονίσεις των νέων Μητροπολιτών

Η ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 18:00 στον Ι. Ναό Μεγάλων Ταξιαρχών στις Σέρρες και του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιχνών και Νιγρίτης τη Κυριακή 22 Ιουνίου στις 12:00 στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Νέας Ζίχνης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Νεοελληνικοί εθιμικοί εκκλησιαστικοί πλειστηριασμοί» Μανόλη Γ. Βαρβούνη, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2002

Πρόκειται για μια λαογραφική μονογραφία, η οποία μελετά το φαινόμενο της εκποίησης αφιερωμάτων προς το ναό, της ενοικίασης περιουσιακών στοιχείων της ενορίας και της εκχώρησης δικαιωμάτων που σχετίζονται με την ενεργό συμμετοχή των πιστών σε ορισμένες φάσεις των εκκλησιαστικών τελετών, όπως το κράτημα ιερών συμβόλων κατά τις λιτανείες, δια της μεθόδου του πλειστηριασμού, στα πλαίσια των τελετουργικών εθίμων της ελληνικής λαϊκής λατρείας. Το βιβλίο εξετάζει αναλυτικά τα σχετικά έθιμα, κατά την εορτολογική στιγμή της τέλεσής τους. Εξετάζει επίσης τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του εθίμου, κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, την εξέλιξή τους, τη σύνδεσή του με το κοινοτικό σύστημα οργάνωσης του υπόδουλου Ελληνισμού και τη στάση της επίσημης Εκκλησίας απέναντί του.





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ